Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z szybkością pobierania ;)

malanowski998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam internet orange free z modemem CDMA :) I problem mam z szybkością pobierania plików :) Otóż prędkość internetu jak sprawdzam wynosi od 2.60 mb/s w dzień a w nocy ponad 2.70 mb/s max prędkość CDMA to 3,1mb/s wcześniej taką prędkość osiągałem gdy miałem internet orange freedom pro z limitem 3 gb ale przy tamtym modemie były 2 masywniejsze anteny ;) przy ADU 770WA mam tylko 1 i to taki patyczek ;) Problem z tym że prędkość na tym ADU mam 2,60mb/s a ściąga mi po 180kb/s :( powinno lecieć ponad 200 :( na starym internecie orange freedom pro leciało mi apo 360 kb/s co dawało całe 3.1 mb/s ale powtarzam tam były masywniejsze anteny :) Obydwa modemy korzystają z CDMA (450Hz) i nie mogę przełożyć karty z adu 770WA - którego teraz używam do tego z orange freedom (Axess 550) .

1. Czy kupienie anteny CDMA - tej większej w cenach 100 / 200 zł załatwi sprawę ?

2. Czy podłączenie pod USB a Ethernet ma jakieś znaczenie? - gdy dzwoniłem do biura obsługi mówiono mi że nie ma ;)

3. Jaką antenę do modemu adu 770WA polecacie - chodzi o CDMA

post-371023-0-81807600-1322516170.png

Opublikowano

zacznij od jednostek i zamień sobie na megabajty a nie pisz ciągle w megabitach , każdą wartość podziel przez 8

jak dla mnie nie widzę powodów do narzekania, czego ty chciałeś od internetu radiowego ? 100% wykorzystania pasma ? człowieku obudź się , jeśli choć ok 40-50% masz prędkości łącza to powinieneś być bardzo zadowolony że w ogól,e tyle masz

co do anten, nie kupuj sam, najlepiej niech ci zrobi ktoś pomiary i dopasuje najlepsza antenę w miejscu gdzie przewidujesz ją ustawić , nie zawsze antena o dużym dB jest lepsza od tej o małym dB

jeszcze jedno, testy na serwisach nawet typu speedtest nie są miarodajne i często fałszują wyniki, w 90% można je tylko traktować jako ciekawostkę. i tak przy okazji wszystkie łącza operatorów komórkowych są wspomagane proxy to tym bardziej wyniki będą zawsze zafałszowane dla takich testów

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

to pytaj operatora czy ISP który cię podłączał jakie były warunki propagacji a jakie są teraz przy zmianie sprzętu

jak napisałem, zmieniasz urządzenia niekoniecznie lepsze znaczy lepiej , zresztą jeśli wszystko montowałeś sam czy jesteś pewien że instalacje wykonałeś poprawnie, mierzyłeś współczynnik fali i dostroiłeś antenę ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

ORANGE FREE ... uo jezu coś ty sobie skombinował człowieku.. Te cuda od operatorów komórkowych są gorsze niż internet radiowy dostarczany od providera zajmującego się dostarczaniem internetu od xx lat. Operatorzy komórkowi kombinują gdzie by tu wyszarpać dodatkowe grosze i stąd bawią się w internet mobilny, który niestety nie jest zbyt dobry. Od playa i dawnej ery (blueconnect) też były do kitu bo znajomi narzekali na nie.

jqeuR.png

Opublikowano

W mojej miejscowości mam tylko zasięg CDMA neostrady nie mogę podłączyć :( Zasięgu mi nie zrywa ściąga stale po 180kb/s dzwoniłem do biura obsługi i powiedzieli że antena pomoże ponieważ starszy sprzęt miał lepsze.. tyle się od nich dowiedziałem..

Opublikowano

najlepiej sprawdzać antenę z urządzeniem , ale to zapewni ci tylko osoba z odpowiednim sprzętem niestety

u siebie też miałem podobny problem , sygnał bardzo ładny w panelu routera pokazuje na poziomie 30dB a transfer do dupy 200-300 kb/s , zmieniłem na inną antenkę z pozoru gorszą, poziom tylko 15dB ( to o wiele słabszy sygnał ) transfer już wraca do normy na poziomie 1000 kb/s , jak widać niedopasowania anteny dużo mają do tego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie, nie o to chodzi ;) oragne freedom to internet stacjonarny radiowy i to jest ruter :) ja mam modem z orange free - mobilny radiowy :) Obydwa na CDMA. Gdy z nimi rozmawiałem mówią że nie powinno być różnicy a niestety jest :(. Spróbuję z tą antenką ;) Tylko jak mam dopasować antenkę do modemu i do miejsca w którym się znajduję ?

Opublikowano

nijaj, na oko ze śrubokrętem w łapie tego nie zrobisz , może z suwmiarką by się udało kabel tylko pomierzyć ;) , może załatw sobie falomierz albo kogoś kto ci sprawdzi połączenia i impedancje kabli i anten

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...