Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja serwer plemion na Ubuntu (unix).

PleSX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to dodaj te poprawki szkoda ze mnie ubiegłes ja też chciałem to podać :D

@edit nie zapomnij też czasem że trzeba dodać prawa plików htcdoc na 777 oraz folderu templates_c bo on wtedy jest zapisywalny oraz folder z bazą tez nie jest potem zapisywalne tam pliki

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ten tut nie jest o plikach tylko o serwerze. Nie bd pisać tutaj jak dodać swiaty etc. Ale pma macie:

phpMyAdmin nie jest instalowany domyślnie ze względu na jego rozmiar.

Aby uruchomić poleceń MySQL należy utworzyć plik php i umieścić w niej zapytanie. Przykład:

Kod PHP:

<?php
$sql = <<<SQL
CREATE TABLE example (id INT UNSIGNED, row VARCHAR(25), PRIMARY KEY(id)) AUTO_INCREMENT=1;
SQL;
include 'include/config.php';
$my = mysql_connect($config['db_host'], $config['db_user'], $config['db_pw']) or die('Cannot establish a database connection');
mysql_select_db($config['db_name'], $my) or die('Cannot select a database');
mysql_query($sql) or die("Query failed");
?>

Uwaga: nie może być tylko jedno zapytanie w nim, "SELECT, SELECT B", nie działa na przykład.

Jeśli chcesz nieuleczalnie phpMyAdmin tak, należy uruchomić następujące polecenia w:

cd /opt/twlan/htdocs && sudo wget 'http://mesh.dl.sourceforge.net/sourceforge/phpmyadmin/phpMyAdmin-2.11.11-english.tar.gz' && sudo tar xzf phpMyAdmin-2.11.11-english.tar.gz && sudo mv phpMyAdmin-2.11.11-english phpmyadmin && echo OK || echo FAIL

Jeśli wszystko poszło dobrze, pojawi się komunikat "OK". Otwórz http://localhost/phpmyadmin na PMA

Ogarniecie o co chodzi chyba ? Google translator :P

Orginał

phpMyAdmin is not installed by default due to its size.

To run MySQL commands, create a php file and put the query in it. Example:

PHP-Code:

<?php
$sql = <<<SQL
CREATE TABLE example (id INT UNSIGNED, row VARCHAR(25), PRIMARY KEY(id)) AUTO_INCREMENT=1;
SQL;
include 'include/config.php';
$my = mysql_connect($config['db_host'], $config['db_user'], $config['db_pw']) or die('Cannot establish a database connection');
mysql_select_db($config['db_name'], $my) or die('Cannot select a database');
mysql_query($sql) or die("Query failed");
?>

Note: there can only be one query in it, "SELECT a;SELECT B;" won't work for example.

If you want phpMyAdmin anyway, you should run the following commands in terminal:

Code:

cd /opt/twlan/htdocs && sudo wget 'http://mesh.dl.sourceforge.net/sourceforge/phpmyadmin/phpMyAdmin-2.11.11-english.tar.gz' && sudo tar xzf phpMyAdmin-2.11.11-english.tar.gz && sudo mv phpMyAdmin-2.11.11-english phpmyadmin && echo OK || echo FAIL

If everything went well, you should get the message "OK". Open http://localhost/phpmyadmin for PMA

Opublikowano

no to jusz wszystko jasne :D

wiesz czemu mi np to występuje:

Es konnte keine Verbindung mit dem MySql Server hergestellt werden.

normalnie wpisywałem hasła do bazy stefan podczas konfiguracji

a i jeszcze po włączeniu normalnie działą po wyłączeniu pokazuje się ten problem :D

@edit 3 jak z tym chasłem do mysql ??

@edit 4 serwer działa zresetowałem events normalnie produkuje się

@edit 5 wie ktos może jak zrobić by okienko mapy się pokazywało na prawym górnym roku pod kordami :D bo u mnie potem wyskakuje takie cos :

Warning: imagepng() [function.imagepng]: Unable to open 'graphic/continent/18-55-0-0-1322010494.png' for writing in /opt/twlan/htdocs/lib/con_map.php on line 61
 Forum

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Tworzysz plik php i go wykonujesz.

i haker $config['db_host'] = '127.0.0.1'; zmieniasz na $config['db_host'] = 'localhost'; ;p

Opublikowano

ale jaką nazwę tego pliku dać php to rozszeżenie a mi chodzi o nazwę :D a i wrzucić go do głównego folderu phpmyadmin potem?

EXPmIpC.gif

Opublikowano

piesX zmień ten start bo ta komenda nie działa na wszystkich systemach ubuntu akurat mi i kumplowi nie

z:

./opt/twlan/twlan.sh 

na:

cd /opt/twlan/

następnie wpisujemy:

./twlan.sh 

bo inaczej nie zadziała ja tak ciągle robię i normalnie działa gites

EXPmIpC.gif

Opublikowano

sh /opt/twlan/twlan.sh to na 100% zadziała

lub nawet sudo sh /opt/twlan/twlan.sh

./opt/twlan/twlan.sh zadziala tylko z prawami chmod 777

Opublikowano

piesx to co teraz napisałes to działa tylko dziwię się że nie umiesciłes tego w temacie

co do pytanka ciągle nie wiem jaki plik utworzyć próbuje i nic jakies info może pomoc z tym plikiem może dodaj załącznik bo phpmyadmin nie działa wgl

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Witam, mam problem z uruchomieniem apache :/

Choose an option: start
Starting TWLan server...
Starting MySQL...
MySQL has been started.
Starting Apache...
Checking for port 80: unused
env: /opt/twlan/apache/bin/httpd: No such file or directory
Apache could not be started.
Starting events handler...
Events handler has been started.
TWLan server has been started

Opublikowano

System? Tak w ciemno Ci nie pomogę.

OFF zdjęte 5% ;P mogę rozrabiać dalej <buhaha> :)

Chcecie jakiegoś tuta bo mam 5% jeszcze na koncie :/

Opublikowano

Sorry ze nie podalem, system Ubuntu!

Zrob poradnik jak postawic serwer na ubunut (wlacznie z wrzucaniem plikow serwera oraz instalacjami programow)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Warning: main(lib/smarty/smarty.class.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /opt/twlan/htdocs/index.php on line 17

Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required 'lib/smarty/smarty.class.php' (include_path='.') in /opt/twlan/htdocs/index.php on line 17

Opublikowano

prawdopodobnie wrzuciłeś 6.0 lub 7.0 i tam trzeba w htdocs/lib/smarty zmienić Smarty.class.php na smarty.class.php to samo w htdocs/serwer_(numer)/lib/smarty i to samo co wcześniej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...