Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaki najlepszy komputer kupić? Chodzi mi o procesor itp.

MisSsieK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie mam do wydania ok. 400-500 funtów czyli ponad 2k złotych i chodzi mi o to jaki komputer sobie kupić żeby Battlefield3 i MW3 chodziło mi na najwyższych ustawieniach itp. No i oczywiście ile to bd kosztować i żeby starczył na kilka latek chociaż :P

Ponieważ chyba nie całe 2lata temu kupiłem komputer za ok. 1,4k złotych+ potem musiałem kupić nową kartę graficzną, jakieś tam drobne naprawy itp.

I wyszło ok. 1,6/7k złotych i jak już się teraz okazało na nowego Batka3 już za słaby ;//

Wiec ogólnie jeżeli możecie to podajcie mi jaki mógłbym sobie komputer kupić. Z jakim systemem, procesorem, ile najlepiej ramu i jaką kartę.

Mój komputer teraz ma w sobie to:

Intel? Pentium? Dual

3GB ram

Karta graficzna Nvidia Gforce chyba 8800 albo 9400 tak mi sie wydaje. Ona jest tak ogólnie dobra czy nie?^^

2.00 Ghz

Wiec chodzi chodzi mi o to żebyscie mi podali najlepszy komputer do tak max 2,5k złotych jaki mógłbym sobie kupić.

Wiem trochę głupie pytanie no ale mam nadzieje ze ktoś się na tym dobrze zna i mi pomoże.

P.S Wiem że namieszałem ale mam nadzieje że mnie zrozumiecie! :D

Pzdr!

Opublikowano

NineTales dzieki.

Tylko chcialbym jeszcze uzyskac odpowiedzi od osob ktore graja w betka/coda i oczywiscie zeby podali mi swoje parametry kompow.

P.S Jeden z najlepszych procesorów to Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ ?

Wiec tak jak mowilem prosze o odp. od osob ktore graja w te gry na najwyzszych ustawieniach i potem mozna zamknac temat ;)

@edit Czym sie roznia zestawy za 2k/2,5k/3k w tym temacie co Tales podal bo tak to mi te liczby duzo nie mowia! :D

Wiec jakby ktos to tez wytlumaczyl to by bylo fajnie :)

Opublikowano

Ja na testowym na ultra +/- 45 FPS

Phenom 955 BE @ 4.2GHz (chlodzenie noctuy)

6GB Ram 1750MHz (3x2)

GTX560 @ 950/4350 MHz

Róznia sie jedynie wg mnie prockiem. Tak ten i5 2500k jest juz z lepszych procesorow, ale brak mozliwosci rozbudowy odstrasza (Podobno intel rezygnuje z tych podstawek)

Opublikowano (edytowane)

Niedługo dojdzie do mnie taki zestaw:

Procesor- i3-2100 (3,2ghz)

Karta graf- Radeon hd 6770 1gb

Ram- 4gb ddr3

Dysk- 500gb

Zasilacz- 500w

Wszystko zamówione będzie na podstawce 1155 na w pakowane w brutusa bt-410

Cena za to wszystko: 2075zł (Komputronik.pl)

Na takim sprzęcie pograsz minimum na średnich a jak w przyszłości nie będzie procek wyrabiał to możesz go zawsze wymienić na jakąś i5 :)

Edytowane przez sebek22

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano (edytowane)

Niedługo dojdzie do mnie taki zestaw:

Procesor- i3-2100 (3,2ghz)

Karta graf- Radeon hd 6770 1gb

Ram- 4gb ddr3

Dysk- 500gb

Zasilacz- 500w

Wszystko zamówione będzie na podstawce 1155 na w pakowane w brutusa bt-410

Cena za to wszystko: 2075zł (Komputronik.pl)

Na takim sprzęcie pograsz minimum na średnich a jak w przyszłości nie będzie procek wyrabiał to możesz go zawsze wymienić na jakąś i5 :)

i3 to dość słaby procesor , kup sobie phenoma 955 a grafika to nadaje się do komputerów biurowych

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_listopad_2011 tutaj masz fajne zestawy komputerowe

Edytowane przez xbow1
5883373633_0bd61e6911.jpg

Opublikowano

Za tyle kasy to możesz kompa takiego kupić, że w dupie się nie mieści. Nie pisz tu, bo tu NIC Ci dobrego nie doradzą, napisz na jakimś forum komputerowym, tam ci dadzą stronę, gdzie możesz zamówić kompa na części (wybierasz jakie chcesz części np. procesor, karta, ramy itd a oni to składają i przesyłają).

Wasyl654.png

2pacr.png

Opublikowano (edytowane)

i3 to dość słaby procesor , kup sobie phenoma 955 a grafika to nadaje się do komputerów biurowych

http://www.purepc.pl...a_listopad_2011 tutaj masz fajne zestawy komputerowe

O ile idziesz że ten wasz śmieszny cztero jajowy procek jest gorszy od naj wydajnieszej i3 ?^^

PS. grafika biurowa ?? chyba jesteś śmieszny. Jeżeli ktoś kupuje kompy do biura to nie patrz na kraty graficzne, wszystko idzie na integrze. Wystarczy sobie wpisać podaną wyżej konfiguracje na youtube i zobaczyć jak oklepany mega wymaganiami bf3 leci na tym na wysokich ;x. Tyle odemnie.

PS2. Zestaw taki złożyłem ponieważ doradzono mi na profesjonalnym forum na którym się ktoś zna więc nie gadaj głupot i wprowadzaj ludzi w błędy.

Edit.: znalazłem test który rozwikła przekonanie do amd którego w przyszłości nawet nie wymienisz na nic bardziej wydajniejszego... http://www.frazpc.pl/artykuly/886931,INTEL_CORE_i3_2100_VS_AMD_PHENOM_II_X4_955__TANIE_I_DOBRE.html

Edytowane przez sebek22

Opublikowano

O ile idziesz że ten wasz śmieszny cztero jajowy procek jest gorszy od naj wydajnieszej i3 ?^^

PS. grafika biurowa ?? chyba jesteś śmieszny. Jeżeli ktoś kupuje kompy do biura to nie patrz na kraty graficzne, wszystko idzie na integrze. Wystarczy sobie wpisać podaną wyżej konfiguracje na youtube i zobaczyć jak oklepany mega wymaganiami bf3 leci na tym na wysokich ;x. Tyle odemnie.

PS2. Zestaw taki złożyłem ponieważ doradzono mi na profesjonalnym forum na którym się ktoś zna więc nie gadaj głupot i wprowadzaj ludzi w błędy.

Edit.: znalazłem test który rozwikła przekonanie do amd którego w przyszłości nawet nie wymienisz na nic bardziej wydajniejszego... http://www.frazpc.pl...IE_I_DOBRE.html

Co ci da ten SandyBridge w i3? Phenom bije go na glowke. Sasiad moj ma i3 (taka sama konfa jak ja, ale proc i mobo pod intela), a ja mam phenoma. Phenom lekko podkrecon @ 3.4 GHz bije tego twojego zalosnego i3 podkreconego na 4,2GHz. Ty nie wprowadzaj ludzi w blad. MisSiek jak bierzesz kompa to albpo i7 2600(cena staniala) lub i5 2500k lub też phenoma 955 be. HD6770 to juz leciwa karta. Lepiej juz cos krecic z 6850/460 wzwyż.

Procesor: AMD Phenom II X4 955 BOX (3.2GHz, Quad Core, 6MB, 125W, AM3) Black Edition

Wentylator: Arctic Cooling Freezer 7 PRO Rev.2 (LGA775/LGA1156/LGA1366/AM3/AM2/939)

Płyta główna: MSI 870-C45, AMD 770, DDR3, SATA2, RAID, GBLAN, ATX, AM3

Pamięci: DDR3 6GB 1600MHz A-Data Extreme Edition (3x2GB, Triple, CL8)

Dysk twardy: Seagate Barracuda 500GB, SATA-III, 7200 obr, 16MB cache, NC

Nagrywarka: LG GH-24LS70 DVD?R 24x, DVD?RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 12x, DVD-RAM 12x, SATA, LightScribe, Black

Karta graficzna: Radeon HD6850 Gigabyte 1024MB GDDR5, DP, HDMI, 2xDVI, PCI-E OC 820/4200

Obudowa: CoolerMaster Elite 310 Black-Silver

Zasilacz do obudowy ATX 600W Corsair CMPSU-600CXV2EU (Fan 140mm)

Ogólna cena 2498zł

Ja za podobny zestaw zapłaciłem 2100zł (+400zł monitor) czyli ogólnie 2500zł. W tym, że kupowałem w lipcu, a jak wiemy w lipcu 1TB kosztował 150zł(teraz nawet 3x więcej)

Moja konfa wygląda tak:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 BOX (3.2GHz, Quad Core, 6MB, 125W, AM3) Black Edition

Wentylator: Noctua NH-U12P SE2

Płyta główna: MSI 870-C45, AMD 770, DDR3, SATA2, RAID, GBLAN, ATX, AM3

Pamięci: DDR3 6GB 1750MHz Geil Enhance (3x2GB, Triple, CL8)

Dysk twardy: Seagate Barracuda 1TB, SATA-III, 7200 obr, 16MB cache, NC

Nagrywarka: LG GH-24LS70 DVD?R 24x, DVD?RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 12x, DVD-RAM 12x, SATA, LightScribe, Black

Karta graficzna: Asus GTX560 925/4200 (standart)

Obudowa: Brutus 310 Pure Black

Zasilacz do obudowy ATX 600W Corsair CMPSU-600CXV2EU (Fan 140mm)

Im wiecej FPS tym lepiej. Składałem go sam. Niedługo zmieniam na FX-4150 (Buldozer, srednia cena kolo 600 zł) Teraz czekac na swieta (kasa) i na... kolędy ^^( z 300zł sie uzbiera)

Opublikowano

tak tylko licz się z tym że twoja mamusia się za rachunki za prąd nie wypłaci bo aby phenom 955 be przebił i3-2100 musi zostać podkręcony do conajmniej 3,8 ghz co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Tyle na temat, ps chcesz się wypowiedzieć to zapraszam na pcforum.pl i tam orzeknij że 955 be jest wydajniejszy tak jak to zrobiłeś tutaj to ludzie cię zlinczują. To jest tylko moja taka mała drobna sugestia kończąca ten nie miłosierny spam.

@do autora: Jeżeli chcesz mieć przyszłościowego kompa to składaj pod intela, jeżeli chcesz się męczyć z przeciętną wydajnością AMD i ogromnymi temperaturami to wybierz zestawy pana: NiNeTales ( ps.nie opłacalne jest wstawianie buldozerow )

Tyle na ten temat więcej już nie piszę bo nie od tego jest to forum. Żegnam.

Opublikowano

Rachunek za prąd akurat jest taki sam jakbył przed zmianą kompa, więc nie żre prądu dużo. Intel przyszlosciowy? Co chwila zmieniaja podstawke. Nowe Ivy Bridge wychodza juz na LGA2011. AMD ma ta sama podstawke od dobrych 3-4 lat (AM3,AM3+). Jak chcesz to zmieniaj mobo co 3-4 miesiące.

Opublikowano (edytowane)

nie bo teraz kupuje dobrą żeby wsadzić tam i5-2500k w przyszłości.

Edytowane przez sebek22

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...