Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile fps może maksymalnie zarejestrować ludzkie oko?

Flork

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak w pytaniu prosze o podanie ilosci i dowody , .

jestem spragniony tej wiedzy, prosze oświećcie mnie :D

moje bity elo

Opublikowano

Ludzkie oko nie ma czegos taiego jak FPS, tylko ograniczone jest czestotliwoscia przesylania 'danych' do mozgu. One sa inne dla kazdej barwy, dla pory dnia i dla wieku. Ale płynnie to jest 25 tak? Jak jest już płynnie to więcej nic nie daje.

Opublikowano

uu człowieku moje oczy to z 5k mam dobrego proca Mózg 9999999GHz;D

ale bez głupich odpowiedzi.

ja słyszałem za około 30-34 . i chodzilo mi ile klatek na s ;p

moje bity elo

Opublikowano

Tak jak ci napisałem, że jeśli jest już płynnie to więcej już ludzkie oko nie wyłapie.

Opublikowano

jakieś 10-15. Reszte nadrabia mózg i "wyobraża sobie" obraz pomiędzy tymi, które dostał, aby powstał płynny obraz.

@edit. sygna nie za duża?

Opublikowano

bez głupich odpowiedzi?

nie da sie innych udzielić, czytając tak głupi temat.

Opublikowano

A gdzie kurwa w zwykłym życiu, wykluczając filmy, gry itp. rzeczy występuje FPS? Ludzie oko widzi tyle ile jest akurat wyświetlane, jeżeli grałbyś w grę w 60 klatkach na sekundę, a ludzkie oko wychwytywałoby tylko 30, to raczej byś sobie nie pograł. Oko wychwytuje, tyle ile potrzeba, ale później i tak już nie zauważamy różnicy. Co innego z kwestiami niezwiązanymi z grami/filmami itp. Znalazłem coś takiego:

oko wszystko co widzi przez 124 sekundy zlepia w jedno. >Stąd jest rozmycie poruszających się obiektów. Nie widzimy ich ostro. Pozwolę sobie wtrącić się do dyskusji tytułem uzupełnienia i sprostowania. Jestem fizjologiem i zajmuję się m.in. teorią i badaniem zmysłu wzroku człowieka. Otóż nieprawdą jest, że oko (wzrok, mózg) rejestruje obraz np. 24 razy na sekundę. W ogóle w taki sposób go nie rejestruje. Dane analizowane są w sposób ciągły, oraz w zależności od treści (zawartości) obrazu różnie w różnych jego częściach. Wszystko to odbywa także się przy współudziale mikroruchów gałki ocznej. Inaczej mówiąc, obraz budowany jest nieprzerwanie na bieżąco a nie jakimiś interwałami czasowymi jak np. w kamerze filmowej. Jest to bardzo skomplikowany a zarazem fascynujący proces, który ciągle odkrywa nowe tajemnice. Natomiast górna granica percepcji częstości jest parametrem mierzalnym - w pomiarach używa się stroboskopów oraz innych przyrządów, w tym także kinetoskopów, pracujących na zasadzie takiej samej jak projektor filmowy, a ostatnio także urządzeń komputerowych. Średnia granica percepcji częstości jest trochę inna dla zmian natężenia światła (ok.60 Hz) a inna dla zmian przestrzennych czyli ruchu (ok.75 Hz). Innymi słowy, człowiek dostrzega migotanie żródła światła do ok.65 Hz, oraz różnice w płynności filmu wyświetlanego klatkami do ok.75 Hz. Stosowana w kinie częstość 24 kl.sek. to zaledwie dolna granica, przy której ruch jest płynny w większości scen. Właśnie występujący w obu - syntetycznym i filmowym - przykładach p.Piotra Wilka ruch poziomy jest szczególnie "wrażliwy" na zbyt niską częstość klatek i doskonale widać, że 25 kl.sek. nie wystarcza aby był płynny. Oczywiście podane liczby to wartości średnie, przy odchyleniach osobniczych dochodzących nawet do 30%. Pozdrawiam serdecznie uczestników grupy, którą jako amator kina czytam zawsze z zainteresowaniem, szczególnie gorące dyskusje o filmie LOTR :) Jakub Zieliński

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

@up ty jestes glupi chyba nie jesli nie zrozumiales o co chodzi autorowi

z 265

http://pl.wikipedia.org/wiki/Oko

serio to 50 bo 265 jest oczojebne

Po pierwsze to niech autor sie dokształci, w oku nie ma czegoś takiego jak FPS , kazda dziedzina naukowa i medyczna ma swoją nomenklaturę a nie jakiś konterstrajkowy żargon.

Opublikowano

@Up

Gówno prawda, pograj sobie w grę w 30FPS, a w grę w 100FPS. Ciekawe czy nie odczujesz żadnej różnicy.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Z tego co wiem to 20-60 "FPS", ale nie umiem tego poprzeć. Gdzieś to usłyszałem, czy tam przeczytałem.

2xUP

Tak jak @UP. Widać ogromną różnicę.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

a czy to jest ważne jak odtwarza system gre albo ile daje klatek? to całkiem innego typu zagadnienie

pytanie było o OKO o ono wszystko co ma powyżej ok 20 klatek na seknude rozpoznaje jako ruch ciagły, poniżej widać juz jako nie płyny i "skaczący"

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

• 3 lata później...
Opublikowano

Stary temat, ale kij z tym: Ludzkie oko może zarejestrować około 200-300 klatek na sekundę, ale to jak płynnie widzimy rejestruje mózg, a mózg zależnie od tego jak bardzo jesteśmy skupieni rejestruje od 30 do 60 klatek. Więc to czy widzimy płynnie, zależy od mózgu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...