Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam pytanie . Jezeli chodzi o programoanie itd to jestem gozej jak zielony.Dlatego postanowilem kupic silnik ry przegladarkowej.W sumie musze na czyms pocwiczyc.....

A wiec do zeczy co musze zrobic gdy posiadam silnik gry a chce aby inni mogli w nia grac?

Na jaki dedyk ze tak powiem najlepiej wzuciac silnik gry przegladarkowej np takiej jak Endless?

Ile by mnie wyniusl?

Edytowane przez Memfi
Uczeń
Opublikowano

Na początek polecam Ci darmowe hostingi stron www dające dostęp do FTP i PHP5 takie jak: ugu i cba.

Jeśli masz już pobrany silnik to rejestrujesz się na jednym z tych dwóch serwisów które wcześniej podałem i tworzysz bazę danych.

Następną rzeczą jaką musisz zrobić to połączyć się do FTP swojej strony poprzez np. Total commander - polecam.

Dobra połączyłeś się już do FTP korzystając z danych na swoim koncie, teraz musisz wrzucić silnik gry do FTP swojej stronki.

Jeśli już to zrobiłeś nie pozostaje nic innego jak połączyć się z bazą danych, w tym celu otwierasz plik config.php i w odpowiednie miejsca wpisujesz dane

do twojej bazy danych. OK teraz pozostała sprawa tabelek w bazie, jeżeli po wrzuceniu plików i połączeniu z bazą nie było instalacji gry na twojej stronie musisz tabelki skopiować z jakiegoś pliku w którym one są, prawdopodobnie plik sql.sql lub sql.php. Żeby dodać te tabelki ręcznie musisz wejść do bazy danych, czyli logujesz się na swoje konto, i wchodzisz do PHPMyAdmin, wybierasz z lewej strony swoją bazę, następnie klikasz przycisk sql i wklejasz cały kod tabelek. To wszystko :)

Opublikowano

@UP

Napisałeś dokładnie pod stworzony jakiś silnik, od razu (nie wiem skąd) przewidziałeś że w istnieje plik taki jak config.php i nie ma pliku install.php, skąd to wszystko wiedziałeś???

@topic

Najlepiej na początek porozmawiać przez GG/Skype z autorem silnika, chyba że nie jest polakiem, wtedy e-mail. On ci powinien wytłumaczyć jak działa silnik, jakie funkcje są ważne, bo ja napisałeś chcesz się z niego trochę pouczyć, potem wystarczy zapytać czy silnik potrzebuje serwera dedykowanego czy wystarczy WWW, najłatwiej i najtaniej będzie jak będzie potrzebne tylko WWW, wtedy stronki takie jak "cba.pl" czy też "friko.pl" oferują dobre serwery WWW, zakładasz konto, hosting, wrzucasz stronę (Filezilla polecam), wchodzisz na stronę, instalujesz automatycznie (chyba że trzeba manualnie, wtedy odsyłam do autora silnika).

To tak na początek, potem edycja plików, dodanie siebie do praw autorskich (oczywiście AUTORA silnika zostawiamy) i tak dalej...

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

• Dodaj nową pozycję...