Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[BSD] Zapomniałem hasła do FreeBSD. Co robić?

Xyli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo =)

Napisałem ten poradnik z myślą o zielonych i moim częstym problemie...

Zapomniałem hasła do FreeBSD .... Co zrobić?

1. Odpalamy od początku konsolę.

2. Kiedy pojawi się powitanie w FreeBSD wybieramy standardowo 4 opcję:

4. Boot FreeBSD in single user mode

powitaanie.png

3. Czekamy, aż pojawi się:

Enter full pathname of shell or RETURN for /bin/sh:

Klikamy [ENTER] i pokaże nam się:

#

4. Piszemy:

mount -a -t ufs

5. Wpisujemy:

sysinstall

6. Wybieramy po kolei:

Configure
Root Password

7. Wpisujemy nowe hasło i powtarzamy je w celu uniknięcia błędu.

8. Wychodzimy Cancel i Exit Install.

9. Resetujemy konsolę (reboot) i odpalamy ponownie tylko, że już nie wybieramy single mode. Tylko normalny boot =)

1. Boot FreeBSD [default]

10. Gdy załaduje się już nam sshd, wpisujemy login (domyślnie root) i nowe ustawione hasło.

11. Witaj w swoim własnym pięknym systemie FreeBSD :P

Na przyszłość zapisz sobie hasło gdzieś w Notatniku, czy Sticky Notes :D

Ps. Ten poradnik jest również na innym forum, ale jest napisany również przeze mnie ;)

Prosiłbym o zdjęcie % i komentarze

:D

Pozdrawiam, Xyli4

:D

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

No proszę, widzę, iż coraz więcej osób obeznanych z unixami się tu kręci :> .

Oby tak dalej, lajka zostawie ;)

Opublikowano

Badar napisał:

No proszę, widzę, iż coraz więcej osób obeznanych z unixami się tu kręci :> .

Oby tak dalej, lajka zostawie ;)

Staram się jak mogę wymyślić coś nowego :P

Dziękuję :D

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

• 4 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Tak, działa, po uju...

Robię tak na plikach by badar i nic ;)) jak wpisuję mount -a -t ufs to wyskakuje warning : r/w mount of / denied.

Filesystem is not cealn - run fsck.

mount : /dev/ad0s1a Operation not permitted.

potem sysinstall i

sysinstall : not found -.-

Opublikowano

Z twojego błędu jasno wynika że nie można zamontować partycji / w trybie do zapisu. Dostajesz tylko tryb read only (Tylko odczyt) więc nic nie zmienisz w takim trybie. Musisz zrobic fsck_ufs -y /dev/ad0s1a a następnie mount -o rw /dev/ad0s1a / lub reboot i znowu wybrać tryb single user mode i powinieneś móc zmienić hasło roota.

P.S. Jeśli masz problemy z uruchomieniem sysinstall wydaj polecenie passwd, które zmieni ci hasło root.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

- programowanie: edycja/pisanie skryptów php, zapytań (query) SQL.

Opublikowano

Jeśli piszesz że nie działa dalej to mi to dużo nie mówi zrób ss lub podaj jaki masz błąd. Jeśli masz dalej błąd jak wcześniej to znaczy że brutalnie restartujesz freebsd.

- zabezpieczenia: logowania do serwera na klucz RSA, baz danych - TUNEL SSH, FIREWALL, ANTY-DOS, aktualizacja systemu

- jaile: (podział serwera dedykowanego na kilka pod serwerów z oddzielnymi adresami IP, usługami, kontami użytkowników, konfiguracją itd.), aktualizacja jaili, autorestart jaila z wewnątrz jaila

- optymalizacja logów, bazy mysql, naprawianie bazy mysql, automatyczny backup na zewnętrzny serwer FTP, poprawny licznik graczy online, itd.

Opublikowano

jak wpisuję mount -a -t ufs to wyskakuje warning : r/w mount of / denied.

Filesystem is not cealn - run fsck.

No to potem wpisuje to fsck.

Takie coś sie pojawia, i tam klikam yn

potem pisze że wyczyszone coś tam, to wpisuję ponownie mount -a -t ufs potem passwd, zmieniam niby te passy i potem reboot. Gdy chce sie zalogowac to wpisuje to co zmieniane byly i nic, pisze ze zle.

dodaje załacznik

post-387993-0-07006900-1335019474_thumb.png

Opublikowano

Zrób tylko mount -a. I po wpisaniu mount powinieneś mieć zamontowane partycje / /var /usr chyba ze masz wszystko na jednej. W wyniku mount musi być / zamontowany jako rw czyli nie może być przy nim napisu read-only i będzie ok. Hasło ci się dopiero zmieni gdy nie będziesz miał żadnych komunikatów błędów z komendy passwd.

Opublikowano

Rozmowa przeniesiona została na gg, ponadto, BARDZO DZIĘKUJĘ Ci AdminFreeBSD za naprawienie serwera.

Każdemu w takich przypadkach polecam zwrócić się o pomoc do niego!

Jeszcze raz dziękuję =)

Pozdrawiam i zachęcam :)

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
jak wpisuję mount -a -t ufs to wyskakuje warning : r/w mount of / denied. Filesystem is not cealn - run fsck. No to potem wpisuje to fsck. Takie coś sie pojawia, i tam klikam yn potem pisze że wyczyszone coś tam, to wpisuję ponownie mount -a -t ufs potem passwd, zmieniam niby te passy i potem reboot. Gdy chce sie zalogowac to wpisuje to co zmieniane byly i nic, pisze ze zle. dodaje załacznik

Żal pl -.- tam się wpisuje "y" albo "n" a nie yn -.-

Teraz widzisz gdzie robisz błąd :)

Przyda się dla innych, po wpisaniu fsck jak wyskoczy jak na ssie to wpisywać y i ENTER -.-

No i dzięki za tutek Xyli ;)

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

a czemu nie moge kliknac na root pasword?

Bo tego się nie klika, tylko wybiera strzałkami i zatwierdza enter. xD

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

FreeBsd 8.0 wciskamy numer 4

FreeBsd 8.1 wciskamy numer 4

FreeBsd 8.2 wciskamy numer 4

FreeBsd 9.0 wciskamy numer 6

FreeBsd 9.1 wciskamy numer 6

FreeBsd 9.2 wciskamy numer 6

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...