Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Mam problem z dyskiem USB

Mianowicie, gdy podłączam dysk USB (te zewnętrzne 2.5, jak i te w obudowie 3,5) w trakcie, kiedy komputer jest włączony to zawiesza mi to system. Można tylko zresetować komputer.

Jednak po ponownym włączeniu komputera dysk jest widziany i działa tak jak powinien. Szukałem długo, ale nie znalazłem nic co mogłoby pomóc.

Dodam, że jak podłączam pendriva lub inne urządzenia korzystające z USB to wszystko jest OK, dzieje się to tylko przy dyskach zewnętrznych.

Informacje:

• System: Windows XP Service Pack 3
  • Płyta Główna: ASRock 4CoreDual-VSTA (VIA Apollo PT 880 Ultra)
  • Sterowniki do płyty głównej: VIA_HyperionPro_V524A

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

jedyny problem to ViA, czeste to jeśli chodzi o dyski zewnętrzne USB

ciekawą opcją czasem w naprawie tego było wywalenie Hyperionów i zainstalowanie najzwyklejszych 4in1 dla ViA

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dzięki za wskazówkę, ale to chyba nie to.

Po odinstalowaniu sterownikówz poziomu trybu awaryjnego, a następnie z poziomu nie udanej próby; z poziomuprogramu za pomocą, którego zostały zainstalowane i zainstalowaniu z CD od płyty głównej 4in1 dla ViA, w dalszym ciągu dyski USB nie działają tak jak powinny. Myślę, że jeżeli byłaby to wina sterowników to dyski USB także nie działałyby, gdy najpierw podłączam dyski do komputera, a następnie go włączam. Po mojemu jest to wina systemu, być może już na etapie windowsa, i rozpoznania płyty głównej i podzespołów. Zastanawiam się czy powodem tego może być też fakt, że przy instalacji windowsa przez cały czas dysk USB był podłączony (PQI H550)

Niżej podaje dane dotyczące podłączonego dysku USB (z programu USBView) Może coś pomogą

To jest ukryta treść, proszę

Może jakieś inne sugestie?