Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką klasę wybrać? - poradnik

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Ostatnio widziałem kilka tematów czy warto grać x/x jakie ma zalety itd. więc postanowiłem zrobić mini poradnik, na jakie klasy jest największe zapotrzebowanie i czemu akurat na te a nie inne. Jak w każdym moim poradniku nie wymagam żadnego Lubię To. Więc zaczynamy.

Rycerz

Największe zapotrzebowanie mamy na Rycerz/Wojownik czyli K/W (Knight/Warrior).

Jest on najlepszym tankiem w całej grze, póki co osłabili trochę rycerza dlatego tak mało osób nim gra.

Na tanki jest teraz największe zapotrzebowanie z w/w powodu.

Często idzie spotkać Rycerz/Kapłan bądź Rycerz/Mag. Te połączenia w end game są szczerze mówiąc gówniane,

bo tamliczą się klasy czyste czyli fizyczny/fizyczny bądź magiczny/magiczny. Równie często widuje Rycerz/Łotr co

kompletnie mija się z celem tankowania, DPS czy Tank... DPS czy Tank... Dlatego najlepiej wybrać Wojownika.

Kapłan

Tutaj w sumie nie ma SPECJALNEJ różnicy w tym jaką klasę wybierzemy, lecz pamiętajcie o tym,

że dostajemy 10% statystyk z klasy drugorzędnej. Do Kapłana polecam Maga, nie tylko ze względu na

mocne skille i dobre elitki, po prostu Mag ma dużo mądrości i inteligencji które są Kapłanowi potrzebne.

Często idzie spotkać Kapłan/Łotr lub coś podobnego, ponieważ " w gildi nie ma healera". Połączenie

także jest kijowe w eng game ponieważ to mag/fiz. Z Łotra ani Zwiadowcy nie dostajemy także

żadnych sensownych statystyk, dlatego wybieramy Maga.

Łotr

No tutaj to jak ktoś się zacznie zastanawiać nad czymś innym niż Zwiadowca albo Woj to naprawdę

powinien dostać w łeb. Łotr/Zwiadowca to obecnie najlepszy DPS i dostaje najsensowniejsze statystyki

od drugiej klasy. Łotr/Woj ma super elitki i też ma bardzo dobry DPS, ale nie najlepszy.

Często widać Łotra z Kapłanem bądź Magiem na subce bo ma niby dobre elity. Według mnie

takie połączenia (fiz/mag) mijają się z celem, postać albo ma leczyć, albo tankować, albo być DPS.

Zdecydowanie Łotr/Zwiadowca w ostateczności Łotr/Woj.

Zwiadowca

Bezapelacyjnie Łotr. Największy DMG w grze, najlepszy DPS w grze, bardzo dobre staty od Łotra.

Często idzie spotkać Zwiad/Strażnik lub Zwiad/Rycerz. Są to dobre kombinacje, łatwo się nimi gra, lecz są

drogie i w end game do wszystkiego tzn. do niczego.

Broń Bożę nie łączyć Zwiada z magiem czy jakimś innym magikiem...

Mag

Najlepsze wybory to Kapłan bądź Wojownik, lecz to drugie w end game jest średnie (uznajemy tylko klasy fiz/fiz

mag/mag). Mag/Kapłan ma dobre elitki, fajne staty od drugiej klasy oraz oczywiście możliwość grania na jednym

eq (poniżej 55).

Idzie spotkać Magów/Łotrów czy Zwiadowców. Nie rozumiem tego, nie ma mozliwosci grania na 1 eq, słabe elity i

kijowe staty... Dlatego wybieramy Kapłana bądź Druida, ale to drugie jest słabe w end game.

Wojownik

Do Wojownika możemy dołączyć według "najlepszości": Rycerza, Łotra, Strażnika i Maga. Wszystkie połączenia są dobre,

lecz w end game najlepszy jest jednak Woj/Ryc albo Woj/Łotr. Nie będę się tu zbyt dużo rozpisywał bo po prostu

nie ma o czym.

Elfy, czyli Strażnik i Druid

Te 2 klasy możemy nosić ze sobą, lub z czym innym. Do Strażnika polecam Woja aby stworzyć niby tanka lub

Zwiadowcę żeby stworzyć niby DPS'a. Druid jest słaby i lepiej go nosić do Strażnika w ostateczności do Maga.

Wybieramy dwie klasy do siebie lub Straż/Woj Straż/Zwiad Mag/Druid inne połączenia nie dają dobrych

statystyk, ani możliwości noszenia podobnego/takiego samego ekwipunku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jeden wielki stek bzdur :)

Rycerz - połączenie z wojem nienadające sie wg do tankowania :) z łotrem idąc w uniki, z zwiadem w kryta + łuk (dodatkowe miejsce na staty).

Kapłan - najczęściej spotykany z subka zwiada, genialne leczenie pojedynczego celu. subka rucka też jest bardzo doba, daje nam dużą przeżywalność.

Łotr - tu zgodze sie z Tobą, zwiadowca lub woj, raczej z naciskiem na zwiada.

Zwiadowca - połączenie z łotrem, typowy debuffer, posiadająca mocne elitki z strażnikiem i wojem.

Mag - z połączeniem kapłana beznadziejny, największe bonusy dostaje od wojownika.

Wojownik - zdecydowanie łotr, ewentualnie zwiad.

Strażnik - woj (offtank) zwiad (dps) dostaje elitke pozwalająca przyzwać centka dającego dużego kopa. żadko spotykane ale ciekawe połączenie z łotrem, ze względu na elitki.

Druid - tak samo jak u kapłana, subka zwiadowcy, najlepsze leczenie

89069890.png

Łotr 72 / Zwiadowca 72 / Wojownik 50

Cath

full buff

122k hp 110k patt 21k dex

Opublikowano

Napisz to do jakiegoś 70 lvla. Zacznie Cie z łopatą ganiać.

Od kiedy fiz/mag są dobre w end game ?

Nie samymi elitkami się żyje

Druid nie jest specjalnie dobrym healem.. Kapeć lepszy.

4 argumenty obalające twój stek bzdur.

Opublikowano

nie widze tu 4 argumentów, a na pewno nie widze tu przekładających na fakty argumentów :)

może powiesz mi co z mojej wypowiedzi jest stekiem bzdur ? :)

Od kiedy fiz/mag są dobre w end game ?

nie wydaje mi sie zebym pisał gdzieś o połączeniu fiz/mag, ale odwrotnie owszem :) może pokażesz mi top maga nie posiadającego subki woja ? :) największy dps osiąga sie właśnie z tą klasa.

Nie samymi elitkami się żyje

tylko i wyłącznie ( nie licząc klasy która pozwala nam założyć dodatkowy ekwipunek ) subke wybiera sie dla elitek :)

Druid nie jest specjalnie dobrym healem.. Kapeć lepszy.

na jeden cel na dodatek z subka zwiada, drut jest lepszy od kapłana :)

89069890.png

Cath

full buff

Opublikowano

mag z połączeniem wojownika ma bonus do kryta (250pkt), zwiększa maksymalną ilość pkt many i ich regeneracje, atak magiczny o 22% (albo nawet 36% teraz nie pamiętam dokładnie), pasywny skill zwiekszający obrażenia magiczne i kryta i na dodatek uzycie płomienia lub plazmy zwiększa prędkość rzucania czarów :)

a co ma do zaoferowania twoim zdaniem najlepsze połączenie mag/kapłan ? :)

89069890.png

Cath

full buff

Opublikowano

z tym też do końca sie nie zgodze :)

chyba aktualnie lepszy jest łotr :P ale ogarniety zwiad dużo od niego nie odstaje ^^.

chodziło mi o to jakie połączenie maga jest lepsze niż te z połączenia woja :P

to co napisałeś było dobre ale dość dawno teemu ;P czasy sie zmieniaja

89069890.png

Cath

full buff

• 5 tygodni później...
Opublikowano

@WeWrWq

hahahahahahahhahahahhahahhaa.. za co ? ;)

maly offtop tak poza tym ;)

89069890.png

Cath

full buff

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam przydałaby mi się pomoc zaczynam grę i właśnie nie wiem co wybrać na chwile obecną pykam łotr/zwiad na low lvl i nie wiem czy nie zmienić na strażnik/druid ponieważ jak próbowałam pokonać pierwszą elite i bossa nie bardzo mi to wyszło a widziałam jak taki N/D sobie bez większego problemu poradził. Możecie mi doradzić? Proszę ;3

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

ja gralem drutem/zwiadem i nie mam na co nazekac chociaz nie mialem end game eq to jednak i tak bylem jednym z lepszych helow na serwie ;P a kapec lepszy przez ten skil co wali 110% hp a tak to pizdeczka w porownaniu do druta ;)

Nie

Baw

Się

w

Nolif'a

Strata czasu...

Creddy Online...

poziom : zawsze 110

postac : MajorekPL

nova staff +11 na d11 no adv

;>

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...