Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest tak zwany Blue screen ( ekran śmierci ) wystąpił błąd krytyczny z którym system nie jest w stanie sobie poradzić....

Polecam włożyć płytkę z Windows'em i naprawić pliki...

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Znalazł się informatyk za dychę tylko formaty byście robili bo to jest najprostsze..... A można to naprawić bez utraty danych jeśli to nie pomoże co napisałem w pierwszym poście..... Wtedy dopiero Format wchodzi w grę... ale może jest jeszcze jakiś inny sposób.... kiedyś coś czytałem że Blue screen powodować może uszkodzona kość Ram ...

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Po tym błędzie nawet jak naprawi to będzie mu komp mulił i do tego ma wirusa tak czy tak musi zrobić format

Opublikowano

Znalazł się informatyk za dychę tylko formaty byście robili bo to jest najprostsze..... A można to naprawić bez utraty danych jeśli to nie pomoże co napisałem w pierwszym poście..... Wtedy dopiero Format wchodzi w grę... ale może jest jeszcze jakiś inny sposób.... kiedyś coś czytałem że Blue screen powodować może uszkodzona kość Ram ...

Jaki kurwa informatyk za dychę, coś nie ten ten pod kopułką? Tyle razy Bsod'y miałem i wiem, że nawet jak poprawi kość ramu czy wtyczkę od dysku, to po takim gwałtownym resecie tak czy siak uszkodził się system.. A tak wsadzi łapy gdzie nie trzeba, pierdolnie go prąd i tyle będzie bo się facet nie za bardzo zna. Format jest dziecinnie prosty i wątpie żeby ktoś ważne pliki trzymał na partycji systemowej.. "Kiedyś doczytałem" To czytaj dalej.. Jak Ci napisze że miałem bluscreena bo mi kondom wczoraj pękł to uwierzysz? Zwróć uwagę co napisał: "I mam taki wirus ze nie mogę nic pobierać". W takiej sytuacji najbezpieczniejszy będzie format zanim wirus nie rozprzestrzeni się na inne partycje.. Chyba że już się rozprzestrzenił.. Dociśnie te RAM'y, napisze "o dzięki już mi wszystko działa" a za 3 dni napisze temat znowu..

Opublikowano

@UP Dobra może masz i racje ale format to ostatnia rzecz jaka trzeba zrobić... Najpierw wypróbuje inne sposoby jeśli nie pomogą zrób formata...... A z tym prądem to wiesz trzeba odłączyć wtyczkę od kompa i już go nic nie kopnie chyba na tyle to każdy ma rozumu.. ;]

Opublikowano

Próbowałeś odpalić w trybie awaryjnym? Jak Ci się uda to zrób przywracanie systemu.

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Jaki kurwa informatyk za dychę, coś nie ten ten pod kopułką? Tyle razy Bsod'y miałem i wiem, że nawet jak poprawi kość ramu czy wtyczkę od dysku, to po takim gwałtownym resecie tak czy siak uszkodził się system.. A tak wsadzi łapy gdzie nie trzeba, pierdolnie go prąd i tyle będzie bo się facet nie za bardzo zna. Format jest dziecinnie prosty i wątpie żeby ktoś ważne pliki trzymał na partycji systemowej.. "Kiedyś doczytałem" To czytaj dalej.. Jak Ci napisze że miałem bluscreena bo mi kondom wczoraj pękł to uwierzysz? Zwróć uwagę co napisał: "I mam taki wirus ze nie mogę nic pobierać". W takiej sytuacji najbezpieczniejszy będzie format zanim wirus nie rozprzestrzeni się na inne partycje.. Chyba że już się rozprzestrzenił.. Dociśnie te RAM'y, napisze "o dzięki już mi wszystko działa" a za 3 dni napisze temat znowu..

Wiesz w ogóle o czym piszesz? Reinstalacja systemu wcale nie musi naprawić problemu. A po drugie przy grzebaniu w komputerze odłącza się go od prądu, to chyba wszyscy wiedzą.

Co do autora postu. W jakim momencie wyrzuca bluescreena? Zrób takie zabiegi:

1) Wyczyść wewnątrz komputer (chodzi o fizyczne czyszczenie z kurzu)

2) puść memtest (testowanie pamięci ram)

3) puść chkdsk dysku systemowego z parametrem /r

4) sprawdź czy podzespoły komputera się nie grzeją

5) Jak nie pomorze to spróbuje reinstalacje systemu, chociaż to wcale nie musi rozwiązać problemu.

Opublikowano

Wiesz w ogóle o czym piszesz? Reinstalacja systemu wcale nie musi naprawić problemu. A po drugie przy grzebaniu w komputerze odłącza się go od prądu, to chyba wszyscy wiedzą

Tak. On wie o czym pisze i ja tez wiem. Napisał, zeby sformatowac partycje systemowa. Problemy w 99% się likwidują. Autor jescze napisał:

I mam taki wirus ze nie mogę nic pobierać )

Wiec tylko reinstalka + formatowanie all partycji(nie wiadomo czy wirus sie rozprzestrzenił) wchodzi w gre. o wielcy wy znawcy.

Fachowy support Microsoftu:

To jest ukryta treść, proszę

Opublikowano (edytowane)

Idziesz do serwisu komputerowego i mówisz: "Witam, mój komputer wywala Bluescreena i chciałbym to naprawić". Na to serwisant "no to formatujemy partycje systemową, bo tam i tak pewnie nie masz nic ważnego". Po takiej diagnozie podziękował bym już dawno takiemu "fachowcowi".

Zapomniałem dodać. Poza formatowaniem całej partycji można "reanimować system".

Edytowane przez abs0lw3nt
Opublikowano

WIEM!! Musisz wejsc W BIOS!. I zmienic opcje dysku z ati na sata lub odwrotnie. Jak pomoglem daj kilka like'ow xD

Mi to pomoglo mialem to samo podczas uruchamiania

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano (edytowane)

@up Nie doradzaj tego to wina wira haxdoor

@autor możesz prawdopodobnie odpalić windowsa przez tryb awaryjny (włanczając komputer ciągle naciskaj F8 aż pojawi ci się wybór i jeżeli wybierzesz tryb awaryjny możliwe że windows odpali)

Sposób dla windowsa xp

Ważne: W tej sekcji, metodzie lub w tym zadaniu podano informacje dotyczące modyfikowania rejestru. Niepoprawne zmodyfikowanie rejestru może jednak być przyczyną poważnych problemów. Dlatego należy uważnie wykonywać podane kroki. Aby zapewnić dodatkową ochronę, przed zmodyfikowaniem rejestru należy wykonać jego kopię zapasową. Dzięki temu będzie można przywrócić rejestr w wypadku wystąpienia problemu. Aby uzyskać więcej informacji dotyczących wykonywania kopii zapasowej i przywracania rejestru, kliknij następujący numer artykułu w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:

322756 Jak wykonywać kopię zapasową rejestru, edytować go i przywracać w systemach Windows XP i Windows Server 2003

Aby rozwiązać ten problem, wykonaj następujące kroki:

Wydrukuj następujący artykuł bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base. Wykorzystaj zawarte w nim instrukcje jako wskazówki do wykonywania tej procedury.

307654 JAK: Instalowanie i korzystanie z Konsoli odzyskiwania w systemie Windows XP

Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie regedit, a następnie kliknij przycisk OK.

Odszukaj następujący podklucz rejestru:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify

Zlokalizuj w tym podkluczu rejestru i usuń z niego wszystkie wpisy zawierające nazwy ?drct16? i ?draw32? .

Na przykład podklucz może zawierać wpisy podobne do następującego:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\drct16

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\draw32

Włóż instalacyjny dysk CD z systemem Windows XP, a następnie ponownie uruchom komputer z dysku CD.

Na ekranie Zapraszamy do programu instalacyjnego naciśnij klawisz R (naprawa), aby uruchomić Konsolę odzyskiwania.

Wybierz numer odpowiadający instalacji Windows, którą chcesz naprawić. Jest to zazwyczaj numer 1.

Jeśli zostanie wyświetlony odpowiedni monit, wpisz hasło administratora. Jeśli hasło administratora nie jest ustawione, naciśnij klawisz ENTER.

W wierszu polecenia przejdź do folderu C:\Windows\System32. Wpisz na przykład polecenie cd C:\Windows\System32.

Korzystając z polecenia ren (zmiana nazwy), zmień nazwy następujących plików w podany sposób. Pamiętaj, aby po wpisaniu każdego polecenia naciskać klawisz ENTER. Jeśli zostanie wyświetlony komunikat ?Nie można odnaleźć pliku?, przejdź do następnego pliku z listy.

ren 1.a3d 1.a3d.bad ren cm.dll cm.dll.bad ren cz.dll cz.dll.bad ren draw32.dll draw32.dll.bad ren drct16.dll drct16.dll.bad ren dt163.dt dt163.dt.bad ren fltr.a3d fltr.a3d.bad ren hm.sys hm.sys.bad ren hz.dll hz.dll.bad ren hz.sys hz.sys.bad ren i.a3d i.a3d.bad ren in.a3d in.a3d.bad ren klo5.sys klo5.sys.bad ren klogini.dll klogini.dll.bad ren memlow.sys memlow.sys.bad ren mszx23.exe mszx23.exe.bad ren p2.ini p2.ini.bad ren ps.a3d ps.a3d.bad ren redir.a3d redir.a3d.bad ren tnfl.a3d tnfl.a3d.bad ren vdmt16.sys vdmt16.sys.bad ren vdnt32.sys vdnt32.sys.bad ren w32tm.exe w32tm.exe.bad ren WD.SYS WD.SYS.bad ren winlow.sys winlow.sys.bad ren wmx.a3d wmx.a3d.bad ren wz.dll wz.dll.bad ren wz.sys wz.sys.bad

Jeśli następnie chcesz usunąć wszystkie pliki, wpisz polecenie del *.bad.

Wyjmij instalacyjny dysk CD z systemem Windows XP i wpisz polecenie Exit, aby ponownie uruchomić komputer.

Po ponownym uruchomieniu komputera kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz regedit i kliknij przycisk OK.

Odszukaj i usuń następujące podklucze rejestru i wszystkie wpisy znajdujące się pod nimi. Jeśli w rejestrze nie byłoby któregokolwiek z podkluczy z listy, przejdź do następnego podklucza z listy.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\vdmt16

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\vdnt32

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\winlow

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\memlow

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\vdmt16

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\vdnt32

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\winlow

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\memlow

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ENUM\ROOT\LEGACY_VDMT16

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ENUM\ROOT\LEGACY_VDNT32

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ENUM\ROOT\LEGACY_WINLOW

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ENUM\ROOT\LEGACY_MEMLOW

Odszukaj i usuń z następujących podkluczy rejestru wszystkie wpisy zawierające nazwę pliku Mszx23.exe:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices

Zamknij Edytor rejestru.

Upewnij się, że używane programy zapewniające ochronę przed wirusami i inwigilacją zostały zaktualizowane przy użyciu najnowszych definicji, a następnie wykonaj pełne skanowanie systemu.

Jeżeli nie pomoże mam inny pomysł ale jak mi napiszesz że pierwszy nie zadziałał i napiszesz czy działa tryb awaryjny

Edytowane przez cichyiti

1330007971-U359964.png

Opublikowano

@up

Jezeli mu nie CHCE SIE URUCHOMIC

bo po ekranie płyty głownej wywala blue screen to ma tak zrobic.

Bios potem hard drive mode (u mnie tam jest bynajmniej) AHCI (jak sie pomylilem sory) lub SATA lub moze byc cos innego. Zmieniasz w biosie to na te 2 lub odwrotnie.

No i ch*j ze ma wirusa .. Skad wiesz jakiego? jest wiele takich co nie pozwalaja pobierac

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

BSoD świadczący po kodach o uszkodzeniu rejestru , żadne manipulacje w biosie ustawieniami kontrolera dysków nic nie zmienią

reinstal szybszy niż wytłumaczyć jak postawić uszkodzony system do stanu używalności

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano (edytowane)

@up

Nie czytalem co tam pisze.

Myslalem ze podczas uruchamiania po ekranie "powitalnym" wywala bluescreen.

Jezeli po reinstalu bedzie ten sam blad zrob to co mowilem. Jezeli nie to masz z*ebana jakas czesc w skrzynce. :) Mozliwe ze robil cos lub wgrywal nowego biosa ktory przywrocil go do ustawien fabrycznych

Edytowane przez BigBoNN

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

@BigBoNN

Watpie, ze wgrywal nowego BIOS'a. On nawet nie umie postawic systemu do normalnosci, wiec nowy BIOS odpada.

@robem

Jedynie te domysle pomoga.

AHCI na SATA zmienia sie jak chce sie instalowac xp na laptowach. (wiekszosc instalek ma juz stery SATA, ale na poczatku trzeba bylo zmieniac)

Opublikowano

trybów w biosie tez nie warto zmieniać bo sama zmiana AHCI na SATA już praktycznie wywali całkiem system

domyślne ustawienia biosu prędzej mogą pomóc

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano (edytowane)

@up .

Ja tak mialem po kupnie laptopa Nie dalo sie systemu zainstalowac bo byl blue screen.

Nie dalo sie tez go uruchomic.bo po "powitaniu" byl blue scr

a i to nie zniszczy systemu jak by znowu to bylo to by zmienil spowrotem (chyba)

Wiec jak wywala po oknie to zmien.

Mam win 7 jak cos i to byl win 7.

Mogl np w rejestrze cos przemienic lub inne z 1000 innych.

A i jak ja zmienie na sata to mi blue scr wywala. Jak cos dysk sata II zeby nie bylo ze nie komtatybilne.

Sory moze to byl AHCI. nie pamietam xD

Edytowane przez BigBoNN

32325.jpg

24854.png

27454.jpg