Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, ostatnio mam ogromny problem.

Kiedy gram w coś i zużycie procka jest wysokie to dźwięk strasznie trzeszczy.

Ale to jeszcze nic. Zauważyłem, że głównie wykorzystywany jest jeden rdzeń a 2 mniej. Np podczas instalacji CoD 4 MW, rdzeń 0 był na 100% a rdzeń 1 na 40%.

Ustawianie koligacji też nie pomogło.

Ciężko mi nawet napisać ten post, bo instalator mnie tak laguje.

Dodam jeszcze, że nigdy nie miałem takiego problemu.

Pzdr

YV

@BTW:

Myszka też się przycina. Wszystko...

Opublikowano

Miałem coś podobnego rozebrałem compa wentylator na karcie graficznej padł a do tego jeszcze wentylator na procku tak był zawalony że nie wiem jak się krencił też bym proponował nową pastę na procka jak to oczywiscie taki powód mi jeszcze do tego wszystkiego komp się wyłanczał

Opublikowano

napisz jaki to porc.

tez tak mialem to sciagnelem

AMD Dual-Core Optimizer

i pomoglo

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś Aion Online 55 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

teraz jakoś nie ma na nic czasu

Opublikowano

system ?

oba rdzenie działają dopiero jak aplikacja jest 64 bitowa , dla każdej innej czy też zwykłego systemu działa tylko jeden, nigdy dwa

do puki nie odpalisz aplikacji x64 nawet nie patrz na obciążenie drugiego procka

zresztą "rdzenie" są tylko wirtualne, fizycznie jest to jeden i ten sam procesor

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Windows 7 x86

Procek: Intel Core 3.4 GHz

Zawsze miałem na wykresie równo mierne zużycie.

Tak czy inaczej coś strasznie przycina, przy grach, które wcześniej dobrze chodziły. Nawet, podczas instalowania etc. Po prostu dużego obciążenia.

Opublikowano

Nie wiem nie jestem informatykiem ale jak klatkuje a było wszystko ok a z CoD 4 też tak mam pełna lipa a w 3 było wszystko ok wymagania też spełniam tylko na 2 a nie 4 gb pamięci lecę bo spaliłem to też może być problem pamięć albo jak mi się wydaje z tym CoD 4 taki reypak huXXX

Opublikowano
system ?

oba rdzenie działają dopiero jak aplikacja jest 64 bitowa , dla każdej innej czy też zwykłego systemu działa tylko jeden, nigdy dwa

do puki nie odpalisz aplikacji x64 nawet nie patrz na obciążenie drugiego procka

zresztą "rdzenie" są tylko wirtualne, fizycznie jest to jeden i ten sam procesor

Windows 7 x86

no i czego ty więcej chcesz? robem Ci napisał o co chodzi.

Jeszcze a propo dźwięku, niektóre karty dźwiękowe wykorzystują procka bardziej a inne mniej (z odpowiednimi sterami, bo przetwarzają dźwięk bez jego użycia), przy niektórych na to czy będzie się dźwięk czkał nie będzie wpływało tak bardzo obciążenie procesora.

Opublikowano

Mam ten komp od kilku lat i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Nic w nim nie zmieniałem. Stało się - po prostu.

Pytam jeszcze raz. Może jakiś wirus który blokuje procesor?

Opublikowano

nie blokuje tylko gra jest 32bitowa to nie używa drugiego rdzenia

mogę się mylić i akurat jest wersja wspierająca 64bitowe systemy ale wątpię by była

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

co do kopiowania i ogólnie to może masz zapełniony dysk.

Co do usuwania, to nie usuwaj do kosza.

co do antywira, to raczej jest zryty. znajdź sobie jakiegoś triala noda/nortona na 30 dni w necie. (ja jade na trialach cały czas, mam tego multum z gazet, a jak wszystkie przejade i żaden już nie działa to robie formata :D)

puść pełne skanowanie, jak masz dużo wirusów to Ci komp będzie zmulał. Kumpel miał jakiegoś McAfee to po zmianie na noda mu wyłapał 30 wirusów o dużym zagrożeniu...

przeczyść kompa CCleaner.

Opublikowano (edytowane)

Programy, gry wspomagajace 64- bity beda uzywac 2.

Proc jest podzielony mniej wiecej tak:

(to jest przyklad!)

1 rdzen jest za system.

2 rdzen to programy.

3 rdzen gry

4.czysty nieuzywany.

System rozklada wykorzystanie procesora zeby kazdy byl jak najwydajniej uzywany

a i np. Jak 1 rdzen zostal zmuszony do ciagniecia instalacji a ona wymaga wiecej cpu to max wykorzystanie idzie na 1 a reszta spada na 2

Ilu rdzeniowy proc?

Moze juz stary jest?

Edytowane przez BigBoNN

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

akurat nie , wątek procesu jest rozbijany na części i każdy z rdzeni przetwarza część na koniec łącząc gotowy wynik , czasem to nawet wolniejsze obliczenia niż na jednordzeniowym , ale wydajnośc większa przy dużych ilościach przetwarzanych danych

windows nie ma możliwości obsługi i przydzielania zadań dla procesorów czy wątków, nie wiem gdzieś ty się doczytał takich nowości

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...