Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PING i LAG - czyli co to jest i jak z tym walczyć

abs0lw3nt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie za bardzo wiedziałem gdzie umieścić tak ogólny tutorial, dlatego postanowiłem napisać go w tym dziale. Jeśli jest gdzieś lepsze miejsce to proszę moderatorów o przeniesienie tego poradnika.

1) Wstęp

2) Co to jest ping oraz lag

3) W jaki sposób sprawdzić ping i jaki on powinien być

4) Od czego ping zależy

5) W jaki sposób walczyć z wysokim pingiem i poprawić komfort podczas grania

1) Wstęp

Każdy gracz na pewno spotkał się z powiedzeniem typu: "masz laga", "mam wysoki ping". Te dwa słowa aktualnie są nieodłączną częścią sieciowych gier komputerowych. Dlatego każdy szanujący się gracz powinien posiadać chociażby podstawową wiedzę na temat tych pojęć. Biorąc pod uwagę, iż wśród nas znajdują się osoby, które dopiero wchodzą w świat gier online, postanowiłem poruszyć temat dotyczący połączeń w grach multiplayer.

2) Co to jest ping oraz lag

Ping to tak naprawdę program do diagnozowania sieci, lecz wśród graczy to słowo przyjęło zupełnie inne znaczenie. Ping jest to test polegający na wysłaniu pakietu (danych) do serwera i czekaniu na ich powrót. Im krótszy jest czas błądzenia pakietu tym szybsza jest komunikacja pomiędzy naszym komputerem, a serwerem. Jest on mierzony w milisekundach (ms). Dla ciekawości test ping ma wiele wspólnego z atakami DDOS, ale jest to temat na oddzielny artykuł. Natomiast lag w naszym żargonie oznacza wysoki czas komunikacji między naszym komputerem, a serwerem (wysoki ping). Lag powoduje naprawdę dyskomfort podczas gry, na przykład tak zwane "ścinanie obrazu", "przeskoki postaci", "opóźnione docieranie kuli do celu" itd... W skrajnych przypadkach powoduje on uniemożliwienie gry oraz tak zwany disconnect.

3) W jaki sposób sprawdzić ping i jaki on powinien być

Odpowiedź jest prosta - im mniejszy tym lepiej. Jak dlamnie grywalną granicą to ping poniżej 100ms. Powyżej tego progu zwłaszcza w grach FPP zaczyna się dyskomfort, a nasz przeciwnik dostaje znaczną przewagę.

Jest kilka sposobów, aby sprawdzić nasz ping.

- pierwszy polega na wysłaniu pakietu za pomocą konsoli do serwera (musimy mieć pewność, iż serwer sam nie "produkuje lagów"). Aby wykonać ten test należy uruchomić konsole. Dlatego też należy kliknąć start/uruchom , a następnie wpisać

cmd

(mowa tu o systemie windows) . Po tej operacji pojawi nam się konsola w której należy wpisać komendę ping + adres serwera IP lub domenę. Osobiście ping testuje na jednych z najwydajniejszych serwerach na świecie... czyli na google.pl :) Po krótce u mnie komenda wyglada nastepujaco:

ping google.pl

Po tej operacji zostają wysłane 4 pakiety, a my otrzymujemy raport mówiący nam ile paczek powróciło do nas (jeśli jakiś pakiet nie powróci to nie jest to dobra informacja dla nas) oraz czas w jakim nasze wysłane paczki danych powracają (nasz ping).

- drugi sposób to skorzystanie ze strony typu:

http://pingtest.net/
http://ping-test.pl/

Osobiście polecam ten pierwszy sposób.

4) Od czego zależy ping

- na pewno od naszego komputera. Jeśli mamy bałagan na dysku, w rejestrze, wirusy, trojany i innego tego typu rzeczy to na pewno ma to wpływ na jakość naszego połączenia. Oczywiście negatywnie działają także uruchomione programy typu komunikatory (gg), programy do wymiany plików p2p (ares, emule) itd... itp...

- oczywiście ping zależy od naszego łącza. Najgorzej wypadają połączenia komórkowe i radiowe. Chciałbym także zwrócić uwagę iż ping nie zależy od prędkości transferu naszych danych. Inaczej mówiąc przypuśćmy, iż ja posiadam neostrade o prędkości 1 Mb/s, a mój sąsiad neostrade o prędkości 6 Mb/s. Jego transfer danych będzie o wiele szybszy, ale ping najprawdopodobniej ten sam.

- ping zależy także od serwera. Jeśli jest on przeciążony to mogą zdarzać się sytuacje kiedy po prostu nie nadąża on z odpowiedzią na pakiety.

- wiadomo iż im krótsza droga tym szybciej dojedziemy na miejsce. Czyli ping zależy także od odległości pomiędzy naszym komputerem, a serwerem. Pakiet wróci do nas szybciej jeśli ma on do pokonania tylko 300 km (jakiś serwer w Polsce), a nie kilkanaście tysięcy kilometrów (na przykład serwer w Ameryce).

5) W jaki sposób walczyć z wysokim pingiem i poprawić komfort podczas grania

- zrobić porządek na komputerze czyli: przeskanować dysk i usunąć błędy (CHKDSK); usunąć błędne, uszkodzone oraz niepotrzebne wpisy w rejestrze systemowym; przeskanować dysk programem antywirusowym; przeprowadzić defragmentacje dysku; wyłączyć zbędne programy, które komunikują się z siecią (komunikatory, wymiana plików p2p itd...), a w ostateczności format dysku

- kolejną operacją, jaka pomoże nam przy zmniejszeniu pingu to zmiana serwera. Im bliżej nas się on znajduje, tym mniejszy powinien być ping (chociaż są wyjątki od reguły)

- wiele gier posiada możliwość konfigurowania łącza w opcjach. Jeśli nawet tego nie posiadają to w niektórych przypadkach można pobawić się configami gry i zawartymi tam ustawieniami (taka grą jest chociażby Call of Duty, przynajmniej pierwsze części). Do niektórych gier wychodzą specjalne łatki (nie każdy o tym wie i niekoniecznie tworzy je producent) poprawiające ping. Takim przypadkiem jest World of Warcraft.

- system automatycznie rezerwuje nam jakieś 20% łącza na własne potrzeby. Na szczęście istnieje sposób, aby to wyłączyć. uruchamiamy gpedit.msc,a następnie przechodzi w menu po lewej stronie w

Szablony administracyjne/Sieci/Harmonogram pakietów QoS

Później klikamy dwa razy w

Ogranicz rezerwowalną przepustowość

a następnie wybieramy opcje włącz, a limit przepustowości ustawiamy na 0.

- Istnieje jeszcze jedna sztuczka, którą można spróbować. Zainstalowanie programu do optymalizacji łącza cFosSpeed.

- jeśli wszędzie mamy wysoki ping, a powyższe kroki nie pomagają to należy podjąć drastyczne kroki i zmienić operatora sieci.

Zaznacza, iż poradnik jest mojego autorstwa i zabraniam kopiowania go na inne fora/strony.

Jest to wersja pisana na szybko, także mogły się wkraść jakieś błędy. W najbliższym czasie poradnik zostanie zaktualizowany.

Jeżeli będę widział, iż moja praca zostanie doceniona przez użytkowników, to powstanie kolejny tutorial, a jego temat na pewno ułatwi życie niejednej osobie. :)

Opublikowano

Bardzo fajny ,estetycznie napisany poradnik , ale przydalo by sie wiecej sposobow na zwalczenie lagow/wysokiego pingu , fajnie by to wygladalo.

sygnlamborginipro.png

Filmy z Metin2.PL Solar s26

Opublikowano

Bardzo fajny ,estetycznie napisany poradnik , ale przydalo by sie wiecej sposobow na zwalczenie lagow/wysokiego pingu , fajnie by to wygladalo.

Poradnik zostanie w najbliższym czasie uaktualniony o kilka ważnych pozycji. Z czasem będzie się rozwijał.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dla mnie poradnik idiotyczny, wow nie wiedziałem co to są lagi ... po prostu Ż-A-Ł-O-S-N-E

@Odkop + Spam = 5% dla pana, oraz temat cls - zielinskipawel4

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

no to jesli juz odkopaliście ten poradnik to moze ktos mi powie czemu mam az tak wysoki ping? To przez to ze święta i zbyt obciążone jest wszystko ? Zawsze miałem ping ponizej 50 a teraz 100x większy ;/ sprawdzalem tym sposobem z cmd i tez wpisalem ping google.pl wyszlo mi 37ms a na stronach do sprawdzania... daje dwa przykłady

2410324940.png

74933837.png

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

no to jesli juz odkopaliście ten poradnik to moze ktos mi powie czemu mam az tak wysoki ping? To przez to ze święta i zbyt obciążone jest wszystko ? Zawsze miałem ping ponizej 50 a teraz 100x większy ;/ sprawdzalem tym sposobem z cmd i tez wpisalem ping google.pl wyszlo mi 37ms a na stronach do sprawdzania... daje dwa przykłady

Może rodzeństwo siedzi na drugim komputerze, jeśli takowe posiadasz ;)

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

takowe posiadam ;) ale to wielkiej roznicy nie robi. Z tego co zauwazylem to na Operze wychodzi mi taki w miare normalny ping bo do 60 a na chrome taki jak na tych stronkach czyli minimum 550ms nieraz ponad 600 wyskakuje. a gralem dzis chwile w CS`a i ping tez nie byl za wielki bo w okolicach 50-55 czasami 70 no ale nie ponad 100 lub tym bardziej 500 ;) tylko czemu na chrome wychodzi tak wielki ping;/ wyczyscilem baze danych ccleanerem wszystkie te historie, ciastka i nie wiem co jeszcze wszystkie opcjie oprocz usuniecia hasel a i tak nic sie nie zmienilo ;/

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

takowe posiadam, ale to wielkiej roznicy nie robi. Z tego co zauwazylem to na Operze wychodzi mi taki w miare normalny ping bo do 60 a na chrome taki jak na tych stronkach czyli minimum 550ms nieraz ponad 600 wyskakuje. a gralem dzis chwile w CS`a i ping tez nie byl za wielki bo w okolicach 50-55 czasami 70 no ale nie ponad 100 lub tym bardziej 500 tylko czemu na chrome wychodzi tak wielki ping;/ wyczyscilem baze danych ccleanerem wszystkie te historie, ciastka i nie wiem co jeszcze wszystkie opcjie oprocz usuniecia hasel a i tak nic sie nie zmienilo ;/

Pisz tutaj, lepiej pomogą w sprawie komputera:

http://www.mpcforum.pl/forum/439-komputery/

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...