Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem karta sieciowa była ustawiona na szybkość 100 mb/s ale z nieznanych przyczyn (nie instalowałem niczego, nie podpinałem nowego sprzętu itp... )

teraz karta sieciowa jest ustawiona na 10 mb/s i przez to internet bardzo słabo chodzi (google.pl ładuje się około 30sekund) przestawiałem już na 100 mb/s ale przez tą zmianę nie mogłem się połączyć z internetem i nie wykrywało żadnej sieci.

Moja karta sieciowa to NVIDIA Networking Controller

Dam lubię to za odpowiedź która mi pomoże...

Opublikowano

Zgadza się ale niemoge właśnie znaleść tych sterowników ;/ poszukam jeszcze a jak nie to nie wiem co zrobie ponieważ reinstalacja systemu nie pomogła (aha wiem że przed przestawianiem komputera <teraz mam w innym pomiszczeniu> było wszystko dobrze może kabel jest uszkodzony?

Opublikowano

kabel nie może być uszkodzony bo by nie chodził internet ani połączenie, jest kabel 10 Mb podłączony i dlatego tylko tyle możliwe

inna mozliwość że urządzenie czy sieć do której jest wpięty jest max 10Mb

zresztą 10Mb to w normie 800-900 Kb/s i żadna różnica pomiędzy wpięciem na 100 Mb a 10 Mb

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano (edytowane)

płyta główna Gigabyte g4-m61pme-s2p

@up Wcześniej a dokładnie 3 dni temu karta sieciowa była ustawiona na 100mb/s a mój brat dalej ma 100mb/s a ja 10mb/s więc nie wiem czy to jest możliwe żeby kabel miał maksymalnie 10mb/s transmisji danych ...

nie zmieniałem kabla na inny.

Rozważam kupienie nowej karty sieciowej a w biosie po prostu wyłącze starą zintegrowaną

Edytowane przez rzysta
Opublikowano

ale zmiana na 100 nie przyspieszy ci internetu w żaden sposób zwłaszcza jak piszesz jesteście wpięci z bratem do routera albo switsha , sam ustawiam na routerze 10Mb

wepnij końcówkę co ma brat wpiętą do kompa albo tylko zamień wtyczki w routerze i sprawdź czy u brata jest dalej 100 a u ciebie widać jakieś zmiany , jeśli nie to masz uszkodzoną karte. nowa zewnętrzna ok 10-20 zł

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzałem i na jego wtyczce nie mam internetu a on na mojej dalej ma kartę ustawioną na 100mb/s

Po za tym mam neta 25mb/s dla 4 kompów więc jeżeli np. w nocy nikt nie siedzi tylko ja coś pobieram to nie chce mieć 10mb/s tylko to 25 bo pisze ze karta sieciowa jest w 100% wykorzystywana a ja dalej nie mam tych 25mb/s

Ale jak mogła mi się karta uszkodzić skoro nic nie instalowałem ani nic nie podpinałem do kompa (sprzętu nie zmieniałem)

Edytowane przez rzysta
Opublikowano

ty chyba czegoś nie zrozumiałeś , nie wykorzystasz całej możliwości łącza jak masz ściąganie z netu w granicach transferu 1MB/s ( 1 mega bajt to około 8 Mbit/s megabitów na sekundę ) to karta 10Mbit/s w sam raz się do tego nadaje , czy będzie 10 czy 100 będzie ten sam transfer

spróbuj jeszcze ustawić kare na 100 Mbit/s half duplex ( domyślnie zawsze musi być ustawiony HALF DUPLEX inaczej źle działa karta ), pewnie na siłe włącza się full duplex a w tej konfiguracji co masz nie będzie działał

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano (edytowane)

Ustawiałem już tak kartę sieciową ale przez to nie wykrywało internetu więc zmieniłem na automatyczne wykrywanie ...

aha jak miałem ustawioną na 100mb/s to szło mi 3mb/s a teraz idzie maksymalnie 2mb/s

Edytowane przez rzysta
Opublikowano (edytowane)

Po zainstalowaniu sterownika karta sieciowa padła nie miałem internetu musiałem usunąć ten sterownik ;/

Edytowane przez rzysta
Opublikowano (edytowane)

No dobra kupiłem już od kolegi nie używaną ale chciałbym się dowiedzieć czemu tamta się zje*ała ;/

Dzięki wam za pomoc macie Lubie to

Edytowane przez rzysta