Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porada co do mentoringu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądam dział ze zgłoszeniami i krew mnie zalewa jak widzę multum dzieciaków, zgłaszających siebie, lecących na rangę jak pies na mięso. Proponuję żeby nie popierać gościa, który jest aktywny tylko i wyłącznie w jednym dziale. Mentor z definicji jest przykładem dla użytkowników FORUM a nie DZIAŁÓW. A po drugie to kwestia pewnie już była poruszana, ale doradzałbym wprowadzenie progu postów od którego można by pisać w dziale zgłoszeń mentorów. Dlaczego?

Po pierwsze, taki randomowy łoś, który ma 300 postów i 1 góra 2 poradniki już będzie myślał, że nadaje się na tą rangę. Może odrobinkę generalizuje, ale sporo jest takich ludzi a skutkuje to zwykle nieprzeczytaniem zasad ubiegania się o tą rangę.

A po drugie, jak łatwo jest nabijać posty czytając 2, 3 posty w temacie i napisać "Dobry użytkownik, często pomaga, jestem na tak".

A po trzecie znowu w wielu z tych tematów ludzie piszą:

Jestem:

-ble ble ble

-ble ble ble

-ble ble ble

albo:

Interesuję się:

-ble ble ble

-ble ble ble

-ble ble ble

Czy wy naprawdę myślicie, że jeśli napiszecie o tym że interesujecie się piłką nożną, dziewczynami (a średnia wieku coraz niżej :P) to wasze szanse na uzyskanie mentora wzrosną? Użytkownik zasługujący na tą rangę jest a przynajmniej powinien być znany powszechnie użytkownikom forum, w związku z czym nie ma potrzeby robić kolejnego bezsensownego tematu.

Cały mój wywód skrócę w jednym zdaniu - Zanim złożycie podanie na mentora, pomyślcie czy naprawdę na nią zasługujecie, w ten sposób dużo bardziej pomożecie forum niż bezsensownie ubiegając się o tę rangę.

Baksiu

Faktycznie o tym zapomniałem :P

Ale na przykład wredna mimo udzielania w jednym dziale, jest wzorem postępowania dla całego forum a nie tylko dla ludzi w tym dziale. Właśnie o to mi chodzi.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Wredna też udziela się w 1 dziale, a jest koordynatorką. (:

Co do pomysłu- popieram to, co napisałeś. ;)

Posty w tym dziale są wyłączone tak apropo ;D

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Większość użytkowników wypowiada się w swoim ulubionym dziale.

Nie można nikogo zmuszać by udzielał się również w innych- jest to równoznaczne ze spamowaniem.

Cały sęk w tym jak się wypowiada.

Dam tutaj na przykład "serce" mpc , czyli dział Metin2.

Są osoby, które wypowiadają się tylko w zapowiedziach/prezentacjach serwerów, są również tacy, którzy pomagają w problemach związanych z tworzeniem serwera.

I jest również 3 grupa- użytkowników , którzy mają wiedzę na temat wszystkiego co dotyczy Metina. Od znajomości gry, po tworzenie serwerów kończąc na swoich poradnikach oraz przydatnych plikach (np, mapy, npc, zbroje, bronie etc).

Taka właśnie wszechstronność charakteryzuje mentora.

Co do progu postów- ten temat był poruszany nie raz, sama starałam się wprowadzić ten system w życie, ale jest to niemożliwe z jednego powodu:

Post , postowi nie równy.

Ktoś może posiadać tysiąc nic nie znaczących, nie raz spamerskich postów, a ktoś inny może mieć ich 200, które będą niosły tylko i wyłącznie pomoc.

Proszę pamiętać ,że ja biorę różne czynniki pod uwagę.

Każdego kandydata dokładnie sprawdzam, patrze na jego aktywność, posty.

Nie sugeruje się samymi komentarzami w aplikacji.

Długo czekam przed podjęciem decyzji, czy tego właśnie użytkownika móc z czystym sumieniem polecić administracji jako mentora.

Każdy ma szanse jak i każdy ma możliwość napisania podania.

EDIT:

Dodam jeszcze, że w podjęciu decyzji pomagają mi inni mentorzy, Global moderatorzy, Zavi (jeżeli aplikacja dotyczy członka MMT). Za co bardzo dziękuje.

To jest naprawdę nieraz długie "śledztwo".

Każdy zasługuje na tą szanse, nie będę nikogo skreślać już na początku.

Opublikowano

Problem jest taki z mentorami: np. terminator założył aplikację, wypowiada się tylko w Konsolach (i pomaga tam). W jego apli piszą np. Zav, x070x, MisterKenedi, Neonye, EmpioS etc. Czyli ludzie, których naprawdę rzadko widzę w Konsolach. Ale są na TAK bo go znają np. z GG. Ja także pomagam w sumie tylko w Konsolach, ale u mnie wypowiada się mało osób. Dlaczego? Ponieważ jestem mało znany na forum. I nie liczy się już to, że pomagam w PSP od początku istnienia tego działu (termi głównie PS3), czasem coś napiszę w Pogaduszkach/ BF Heroes, Metinie tylko to, że jestem mało znany. Mało ludzi mnie zna = prawie nikt się nie wypowiada w apli.

Masz małe poparcie.

Szukamy osób, którzy swoim zachowaniem i pomocą przysłużyły się wielu użytkownikom mpc forum. //nie wiem jak można mi zarzucić to, że mało komu pomogłem np. w Konsolach o.O po prostu ludzie, którym pomogłem się nie wypowiedzieli tam bo mają bana/już nie wchodzą na forum/wchodzą rzadko i nawet nie wiedzieli, że napisałem aplikację/już zapomnieli że im pomogłem kiedyś

Na dzień dzisiejszy słaba frekwencja w Twojej aplikacji pokazuje, że tak nie jest.

Zapraszam za miesiąc.

Co do sugestii - proponuję nie robić jakichś ograniczeń dla ludzi wypowiadających się tylko dla robiących aplikację. I za tym, żeby ktoś, kto głosuję na TAK lub na NIE podawał konkretne powody, a nie "Zawsze można z nim pogadać na GG", "Miły", "Ogarnięty", "Jest kidem/modem".

24g95xl.png

by

Baksiu

Opublikowano
po prostu ludzie, którym pomogłem się nie wypowiedzieli tam bo mają bana/już nie wchodzą na forum/wchodzą rzadko i nawet nie wiedzieli, że napisałem aplikację/już zapomnieli że im pomogłem kiedyś

To w takim razie strasznie osób dostało bana lub przestali wchodzić na forum.

Zrozum, że żeby zostać Mentorem, twoja aplikacja musi być widziana z daleka.

Tak tłumaczyć mógł by się każdy: "Pomagam bardzo dużo, ale niestety Ci ludzie mają bany i nie wchodzą już na forum, oj co ja biedny pocznę".

Co do komentarzy bez uzasadnienia:

Każdy komentarz dokładnie "studiuje", zauważyłam już kilku userów, którzy ciągle piszą to samo, lub wypowiadają się w czyjejś aplikacji tylko po to by nabić sobie posta.

Jestem już na to wyczulona i uwierzcie, że same komentarze w podaniu to raptem 10% mojej oceny końcowej.

Myślę, że jeżeli dalej będą pojawiać się komentarze typu "tak, bo śnieg", będzie można spokojnie ubiegać się o warna dla takich delikwentów.

Ale to oczywiście trzeba przedyskutować z administracją.

Opublikowano

Na ostatniej stronie działu PSP są moje posty z pomocą ;) Nie chcę się żalić albo coś - nie dostałem mentora i teraz widzę, że słusznie. Po prostu denerwuje mnie jak ktoś głosuje na TAK po znajomości.

24g95xl.png

by

Baksiu

Opublikowano

Większość osób głosuje dokładnie tak jak pisze Nicholas- po znajomości lub za przysługę. Zrobisz takiemu sygnaturę, a on leci do działu i pisze, że tak, chociaż do działu zapewne nawet nie zajrzał.

Próg postów? Tylko jaki...

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

Opublikowano
Czyli ludzie, których naprawdę rzadko widzę w Konsolach. Ale są na TAK bo go znają np. z GG. Ja także pomagam w sumie tylko w Konsolach,

Wyluzuj. Ja doceniam pracę wszystkich. W konsolach też siedze, ale tylko czytam posty, żeby dowiedziec się więcej o moich gruchocie <3

Nie wypowiadam się u wszystkich, zazwyczaj jest to prośba na gg od Wrednej. Wypowiadam się jedynie, jak jestem zdecydowanie na nie, albo na tak.

Co do głosowaniu po znajomości - posty muszą byc uzasadniane i posty "Bo go lubie" nie są brane pod uwage ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...