Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Bezpieczeństwo - czyli co zrobić, by nie dać się przerobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BEZPIECZEŃSTWO NASZEGO KONTA

Wiemy że nasz "ukochany" czołg jak i oczywiście konto nie chce być "łupem" innej osoby która chce ukraść owoc twojej pracy ( nasze wypociny, stracony czas, czasami nawet przepłacone pieniądze ) .

A więc wiemy że jest OGROM osób kradnących ( tak złodziei, kradzież konta jest karalna. ) konta, ale zamiast owijać w bawełnę to może zabierzmy się za zabezpieczanie konta?

1. Jak uniknąć włamania?

Zdecydowana większość włamań na konta w grach jest spowodowana nieuwagą i niefrasobliwością ich właścicieli, Niestety zbyt często tak jest, dlatego pamiętajcie o następujących punktach:

• ZAPAMIETAJ: żaden z pracowników Wargaming.net (mod, administrator itp.) NIGDY NIE BĘDZIE PROSIŁ O PODANIE HASŁA DO KONTA CZY SKRZYNKI E-MAILOWEJ. Jeżeli ktokolwiek będzie o to pytał masz pewność, że jest to próba wyłudzenia. Nie powinieneś komukolwiek zdradzać swojego hasła. Nigdy też nie podawaj nikomu danych osobistych powiązanych z kontem w grze, takich jak hasło e-mail.
  • używaj długich i skomplikowanych haseł. Hasło w stylu ?abcdef? czy ?qwerty? nie jest zbyt trudne do złamania. O wiele lepiej będzie się sprawować na przykład takie: Tsfj567dsD532D5
  • nigdy nie używaj tego samego hasła w kilku miejscach. Innego używaj na forach dyskusyjnych, innego do swojej skrzynki e-mailowej i jeszcze innym zabezpiecz swoje konto w grze
  • zainstaluj i stale uaktualniaj oprogramowanie antywirusowe. Jest ich duży wybór, w tym od darmowych po płatne, więc każdy znajdzie coś dla siebie
  • regularnie skanuj komputer w poszukiwaniu wirusów
  • rejestrując się w grze używaj konta e-mailowego, do którego tylko Ty masz dostęp
  • nigdy nie pobieraj ani nie używaj oprogramowania obiecującego ułatwienie rozgrywki. Wszelkiego rodzaju aim-boty, cheaty itp. zbyt często okazują się zakamuflowanymi wirusami czy keyloggerami.
  • zawsze zachowuj dowody transakcji
  • nie odwiedzaj podejrzanych stron internetowych
  • zawsze upewnij się, dokąd prowadzi link, którego masz zamiar użyć. Zwłaszcza zwracaj baczną uwagę na maile, które powiadamiają o np. próbach włamania na konto i proszą o zalogowanie się na stronie www celem potwierdzenia jakieś informacji. Sprawdź, czy odnośnik w liście nie prowadzi przypadkiem do strony, która tylko wygląda jak oficjalna witryna World of Tanks. Często adres podsyłany takim mailem różni się jakimś szczegółem, np. zamiast prowadzić na www.game.worldoftanks.eu powiedzie do www.games.worldoftanks.eu. Jest to nagminnie spotykany sposób wyłudzenia danych dających dostęp do konta - niestety przerażająco skuteczny.

2. Jeśli już padłeś ofiarą włamania:

• najważniejsze:
    1. przeskanuj swój komputer w poszukiwaniu ewentualnych wirusów
    2. zmień hasło zabezpieczające skrzynkę mailową (lub skontaktuj się z firmą prowadzącą Twoja skrzynkę, aby przywrócić stare hasło, jeśli zostało już ono zmienione przez włamywacza). Wyłącz i usuń jakiekolwiek reguły przesyłające maile na inne adresy, sprawdź czy w Twoim kliencie pocztowym nie pojawiły się nowe konta użytkowników i usuń je. Upewnij się, że Twoje hasło i dodatkowe tajne pytanie/odpowiedź są wystarczająco skomplikowane i trudne do odgadnięcia.
    3. ogranicz dostęp do Twojego komputera i połączenia internetowego osobom trzecim
    4. zmień hasło dostępu do swojego konta w grze posługując się poniższym linkiem: http://game.worldoft...reset_password/
    5. zmień hasło dostępu do oficjalnego forum World of Tanks pod tym adresem: http://forum.worldof...ection=lostpass

• jeżeli Twoja skrzynka mailowa także padła ofiarą hackera, koniecznie skontaktuj się z działem obsługi klienta firmy, która prowadzi Twoje konto mailowe (niestety Wargaming nie zmieni adresu mailowego przypisanego do konta w grze)
  • na czas porządkowania komputera i skrzynki mailowej konto w grze może zostać zablokowane przez Wargaming. Aby tego dokonać, napisz maila do ich działu wsparcia ([email protected]), dołącz do niego screenshot?y/skany/ksera wszelkich potwierdzeń transakcji, jakich dokonywałeś na tym koncie i opisz cały problem tak dokładnie jak tylko się da. Im więcej informacji będzie zawarte w zgłoszeniu, tym szybsza będzie reakcja Wargaming?u.
  • jeżeli po odzyskaniu konta okaże się, że poniosłeś jakieś straty, możesz starać się o rekompensatę. Wargaming przeprowadzi dochodzenie poszukując śladów włamania, prześledzi zmiany dokonywane na koncie, zwracając uwagę przede wszystkim na sprzedaż czołgów, i ewentualnie zwróci ich wartość w kredytach. Niestety załoga i amunicja przepada.

3. Hacki - wiele razy poruszany temat.
  • Hacków póki co nie ma, widziałeś jakiegoś "niby hacka"? to jest wirus, który tylko hackuje gre do tego stopnia że konto wskakuje w łapki innego usera.
  • Istnieją tylko i wyłącznie tekstury, min. hitboxy ( legalne ), często mylone z hackami.

Help by : http://game.worldoft...ccount_security

Autor: myszkieter, Piątek, 6 maja 2011, 18:27 ( inne forum )

Moja ingerencja w ten poradnik jest niewielka ale zawsze to ingerencja, autorem jest wyżej podany user.

Mam nadzieje że dzięki temu wasze konta pożyją znacznie dłużej.

Pozdrawiam FoxRox

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

przecież pisałem że jest tu tylko troszke mojej ingerencji, autora podałem, ale forum nie podam, nie wolno reklamować.

1367303118-U250803.png

Opublikowano

Fajnie i może się przydać. Nie podoba mi się, że cokolwiek ktoś napisze oznacza plagiat :/ To, że ktoś posługuje się źródłem, to nie oznacza, że to plagiat. Dopiero jak ktoś coś zerżnie żywcem to plagiat ;)

1335991896-U274919.png

|ExModerator World of Tanks|

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie do końca, dane prywatne ( min. login, hasło ) są zaszyfrowane w bazie danych.

1367303118-U250803.png

Opublikowano

Nie mów, każda ekipa która stworzyła grę ( w tym przypadku wargaming.net ) ma nieograniczony dostęp do tych danych

1213o.jpg

Opublikowano

Nie, Dane są zaszyfrowane bardzo porządnie, nie jest to zwykłe szyfrowanie ( np xauthme do minecrafta, odszyfrowanie jednego hasła zajeło by mnóstwo czasu, szkoda zębów. )

1367303118-U250803.png