Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z partycjami :D 4 x lubie to za pomocna odpowiedz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam problem:

Mój windows 98 dzielnie mi służył, Chcialem zainstalować windows 7 i mialem 3 partycje:

1. 150 GB

2.80 GB

i 3. 90 GB

Chcialem utworzyć 2 partycje po 170 gb, lecz gdy podczas instalacji po usunięciu partycji mam niezalozone po 80 i 150. Dodam iz nie usuwalem partycji ktora ma 90 gb bo mam na niej pliki. Dlaczego pojawily sie te nieuzyte 2 zamiast jednej wiekszej.

Wole nie ryzykowac zeby nie stracic plikow. Czy po usuniaciu 3 partycji mialbym jedna wieksza? czy cos musze jeszcze zrobic xD.

Za najszybsza odpowiedz KTORA MI POMOZE ROZWIAZAC PROBLEM- bedzie 4 x lubie to

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

Po usunięciu partycji ona tak jak by nadal jest tylko nie można z niej korzystać...... Po sformatowaniu jej musisz to wolną przestrzeń przydzielić do innej partycji po usunięciu jej ona sama nie przeskoczy..........

Jak klikniesz prawym na partycje do której chcesz dodać te wolne "GB" powinno być aktywne coś takiego -> " rozszerz wolumin" klikasz i dodajesz tylko ile masz nie przydzielone.......

PS: Można stworzyć max 4 partycje..... ale dysków logicznych ile chcesz ^_^

Myślę że pomogłem :rolleyes:

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

@UP Co ty gadasz ja tam korzystam cały czas i wszytko OK po prostu jak się jaką część oddzieli a potem się ją z formatuje to ona sama się nie doda tylko trzeba ją przypisać do którejś już istniejącej partycji

Cała filozofia i ty chcesz do 4 kliknięć myszką ściągać program ? :O

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Nici zaden nie dziala kupilem nowy dysk bo ten byl stary okolo 2 miesiace, ale macie po lubie to xD.

Partycje dalej na starym usunalem wszystkie i 4 x to co napisalem + 1 w tym 100 mb

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

partycje masz podzielone na podstawowe i rozszerzone, pewnie dysk co został leży w rozszerzonej , po usunięcie dysku logicznego nalezy skasować partycje rozszerzoną by zwiększyć podstawową

patrz uważnie jak masz ułożone partycje na dysku według kolejności i dopiero zgłaszaj problem bo ja jak na razie nie widze żadnego poza nieznajomością obsługi programu do partycjonowania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

nie prawda up@ znam sie dobrze. Nigdy to mi sie nie zdarzylo. Mialem 3 partycje po iles tam. Po formacie i usuniaciu WSZYSTKICH PARTYCJI powstaly takie same nie podzielone. Przy probie zainstalowania systemu na usunieta partycje wyskakiwal blad. Cos ze dysk moze byc uszkodzony. Poszedlem do kumpla niby bo notatki a tak naprawde zachowalem sie jak ninja wypialem mu dysk twardy 1 tb. Podlaczylem do laptopa ten i ten dysk i nie chcialo mi odczytac go (tego starego). Czyli byl spierdolony. Mysle ze sie nie pogniewa za dysk . Jezeli to czytasz Lukaszu nie odzyskasz go. Wisiales mi 2.50. Nie bedziesz musial oddawac

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

formatem nie dzieli się na partycje to nie wiem co ty robiłeś z tym dyskiem ! jak widać nie znasz się w cale na tym co robisz skoro nawet nie potrafisz usunąc partycji tak by pozostał czysty cały dysk beż zadnych partycji

ten dysk ma tylko partycje rozszerzone z dyskami logicznymi brak partycji podstawowej , bez niej żaden windows się nie zainstaluje

zresztą windows 7 tworzy innego typu partycje i flagi dla partycji, w niektórych przypadkach nie będzie czytany dysk pod w98 albo XP

czym partycjonowałeś dysk ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Robilem partycje windows'owskim partycjotatorem. Nie nieznam sie tylko... Zrobilem formata wszystkich dyskow oraz je usunalem, co przy dobrym dysku usunelo by mi partycje, oraz stworzylo jeden wielki nie rozdzielony 300 gb ( okolo bo dysk 320) Nie da sie zaintalowac zadnego systemu po usunieciu. Jak zaloze nowa partycje to wywala blad ze dysk nie moze zostac odczytany . Probowalem takie systemy :

pierw 98 potem xp dalej to samo win vista i 7 tez tylko ladniej wygladalo xD. Probowalem tez 4 dystrybucje linuxa lecz klapa taki sam blad przy probie instalacji. Co do linuxa to przerabialem partycje pod linux. Co do bledu linux to wywala podobny blad tylko cos innego pisze.

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

pytałem o program a ty nawet nie wiesz jak sie nazywa program do partycjonowania pod windowem to jak możesz zrobić właściwie, zresztą nie dział on dla dużych dysków i niewłaściwie zapisuje tablica partycji na nich stąd błędy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie kumam cie teraz nie masz żadnego systemu tak >??? To jak instalujesz system to możesz stworzyć partycje i wtedy wybierasz ją jako systemową...............

PS: nie instaluj Windowsa i linuxa bo potem jak któreś od instalujesz to musisz walnąć formata w najlepszym przypadku a w najgorszym kupić nowy dysk... Wim z doświadczenia ^_^

Opublikowano

a w czym widzisz takie połączenia linux i windows ?? to że linux radzi sobie z każdą partycją i odczytuje bezproblemowo każdy system plików nie znaczy ze ma kolidowac z windowsem na dysku który dosłownie nie odczytuje nic poza własnym systemem plików

mam kilka dysków i pomiesznane na nich partycje linuxowe, maca i windowsa i bez problemu wszysto działa i żadnych formatowań nie trzeba robić oprócz tylko odświeżania tablicy partycji po tym jak zajmie się nią instalator windowsowy kasując wszystkie ustawienia wpisów

jedyny problem zawsze ma windows bo by zainstalować na dysku musi się znajdować systemowy na partycji podstawowej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano (edytowane)

temat do zamkniecia dysk byl uszkodzony na 1000%

@edit okazalo sie ze chomik mi cos narobil w kabelkach

@edit 2 wy mnie wogole rozomiecie? mowilem ze jak nie dalo rady nic zrobic winem, zrobilem linuxem lecz nie dzialalo. Chomik poodgryzal mi kabelki i dysk byl odczytywany lecz nie mozna bylo nic z nim zrobic

@edit 3 Zrobilem formata i usunalem dyski. PROBOWALEM STWORZYC PARTYCJE LECZ NAWET LINUX NIE CHCIAL ISC.

Nie jestem az takim debilem. Jakbym wiedzial to bym tu nie pisal

Edytowane przez BigBoNN

32325.jpg

24854.png

27454.jpg