Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kandydatura na Mentora- nowy system

Wredna

Propozycja  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odpowiada propozycja?

• Tak
      25
    • Nie
      1
    • Nie mam zdania
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna możemy cieszyć się nowymi rangami oraz możliwością kandydowania na nie.

Osobiście odnoszę wrażenie, że wielu użytkowników traktuję tą grupę na równi z moderatorami lub innymi członkami zarządu, co jest oczywiście mylne.

Widziałam ,że wiele osób starało się na siłę pozyskać taki "status" co jest całkowitym przeciwieństwem tego co powinien odzwierciedlać Mentor.

Chciała bym złożyć propozycję by tylko i wyłącznie ludzie proponowali swoich kandydatów, a nie jak do tej pory było, sami zainteresowani pisali podania.

Dlaczego?

Otóż , mentor to osoba, która sama uznała sobie poparcie wśród użytkowników poprzez swój wkład i pomoc.

Nie powinno się podejmować decyzji poprzez wgląd w 5 linków (taki jest aktualny wymóg przy pisaniu podania) ponieważ nie oznacza to, że taka osoba od razu się nadaję.

Jestem pewna, że co drugi użytkownik ma w swoim "forumowym CV" wiele postów niosących pomoc.

Dlatego też jak wyżej napisałam, podejmowanie decyzji o przyjęciu takiej osoby do tej grupy poprzez tak małe dowody mija się całkowicie z celem jej założenia.

Oczywiście będą zdarzały się sytuację, które będą jasno wskazywać iż propozycja została napisana "po koleżeńsku".

Ale dzięki temu co staram się tutaj zaproponować, zmniejszy się spam oraz ilość tematów w "Zgłoszeniach".

Watki, które będą cieszyły się dużą popularnością oraz będzie widać, że kandydat zyskał sobie uznanie wśród użytkowników, będą lepszym dowodem na to iż nadaję się do tej grupy niż w sytuacji gdzie sam się o nią stara.

W końcu jak to kokosz napisał- Mentor to osoba skromna, dlatego też, nikt nie powinien sam zgłaszać swojej kandydatury.

EDIT: Ankieta dodana.

EDIT2:

Drugą propozycją na rozwiązanie problemu w Zgłoszeniach na Mentorów jest pomysłu Zavetti'ego dotyczącego ustalonej ilości postów przed złożeniem podania.

Dopiero osoba posiadająca określoną liczbę postów (tutaj padła propozycja 500), będzie miała możliwość zgłoszenia swojej kandydatury o rangę Mentora.

Taki użytkownik jest bardziej znany i więcej można się wypowiedzieć na jego temat.

Tym samym proszę byście nie głosowali tylko i wyłącznie w ankiecie, ale również pisali w postach, która z wymienionych propozycji jest lepsza, ewentualnie czy obydwie nadają się do wprowadzenia w życie.

Opublikowano

Bardziej jestem za wprowadzeniem blokady pisania tematów od 500 postów. Fakt, czuje się lepiej mając te 40 + pozytywnych odpowiedzi i napisany temat przez kogoś innego, niż po napisaniu takiego samego topca przez moją osobę. Nie przeszkadza mi jednak, że ktoś czuje się na tyle pomocny, by zgłosic własną kandydaturę.

I jeszcze jedna sprawa. Posty "na tak", "nie", powinny byc traktowane jako spam. Co użytkownikom po takiej wypowiedzi?

Opublikowano

Bardziej jestem za wprowadzeniem blokady pisania tematów od 500 postów. Fakt, czuje się lepiej mając te 40 + pozytywnych odpowiedzi i napisany temat przez kogoś innego, niż po napisaniu takiego samego topca przez moją osobę. Nie przeszkadza mi jednak, że ktoś czuje się na tyle pomocny, by zgłosić własną kandydaturę.

I jeszcze jedna sprawa. Posty "na tak", "nie", powinny byc traktowane jako spam. Co użytkownikom po takiej wypowiedzi?

Masz na myśli ,że osoby piszące podanie na swoja kandydaturę musiały by mieć min 500 postów?

Jeżeli dobrze zrozumiałam to moge Twój pomysł również umieścić w głównym poście? Wydaje mi się ,że ma sens.W końcu więcej postów= dłuższy staż= Bardziej znana osoba.

Opublikowano

Masz na myśli ,że osoby piszące podanie na swoja kandydaturę musiały by mieć min 500 postów?

Jeżeli dobrze zrozumiałam to moge Twój pomysł również umieścić w głównym poście? Wydaje mi się ,że ma sens.W końcu więcej postów= dłuższy staż= Bardziej znana osoba.

Oczywiście, nie ma problemu. Oto mi właśnie chodziło.

Opublikowano

@up

To fajnie!

@top

Ja jestem za!

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

Powoli zastępujesz miejsce duds ;)

Jestem Za czyli TAK i tp i td

Opublikowano

Muszę przyznać, że czekałem na taką propozycję gdyż, w mojej ocenie ta ranga przestała cokolwiek znaczyć z chwilą dopuszczenia autorskich zgłoszeń.

Pewnie wiele osób w tym momencie z chęcią dokonało by na mnie samosądu za te słowa ale każdy ma prawo mieć własne zdanie czyż nie? ;)

Ale wróćmy do głównego wątku czyli dlaczego tak się stało. Otóż dlatego, iż pomoc powinna być bezinteresowna, a nie sztucznie wywołana chęcią kolorku.

Jeśli to dalej rozwinąć osoba, która pomaga bezinteresownie nie składa sama podania bo dla niej nie jest to nic specjalnego, taki "odruch bezwarunkowy".

W tym momencie jak sami widzicie sytuacja się zapętla.

W końcu jeśli ktoś jest opoką dla userów to zadziała tutaj coś podobnego do karmy i w efekcie tak ludzkiego odruchu jakim jest wdzięczność ktoś na pewno napisze temat.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karma

Kolejną sprawą, równie istotną jest propozycja Zavettiego. Chociaż właściwie tutaj się nie ma nad czym zastanawiać bo Makin rozwiał wszystkie wątpliwości tym zdaniem.

kandydat musi być osobą znaną ze swojej pracy, która pomaga użytkownikom i aktywnie bierze udział w życiu działów

http://www.mpcforum.pl/topic/477440-kim-jest-mentor/

Skoro ma być to ktoś znany i aktywny w kwestii pomocy to jasne jest to, że musi mieć dość sporo postów.

Przecież za jednorazową, pozorowaną przysługę dla kogokolwiek mentor się nie należy.

Wkład musi być nagromadzony z jakiegoś szerszego odcinka czasu by nie napisać 10 postów i dalej skrobać kandydaturę!

Jedyne nad czym można by było dyskutować jest ilość minimalna ilość postów od której można brać kogoś takiego pod uwagę,

ale Zav wykazał się taką przebiegłością i adekwatnie ją ocenił więc nie mam się do czego, że tak to ujmę przyczepić. :angry:

Pięćset postów to nie jest znowu tak dużo by mówić o jakiejś oligarchii i wystarczająco by można było uznać opinie za miarodajne.

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz i uważam, że jest to warte poświęcenia swoich 5 minut.

Posty "na tak", "nie", powinny byc traktowane jako spam. Co użytkownikom po takiej wypowiedzi?

Nie wiem czy zostało to przez Ciebie przypadkowo pominięte w zamieszaniu spowodowanym poprzednim pomysłem Zavettiego czy też po prostu zbagatelizowane. Jakkolwiek by nie było rozważmy sobie i takie cudeńko. "Pierwszym argumentem potwierdzającym słuszność mej tezy..." Blablabla... xD Dobra koniec żartów.

Według mnie wyeliminuje to w jakimś stopniu kolesiostwo / hejterostwo bo już nie wystarczy jednie jałowe TAK / NIE.

Trzeba będzie to jakoś poprzeć napisać przynajmniej te 2-3 zdania. Nie żyjemy chyba jeszcze w dobie analfabetyzmu i stać nas na taki "wysiłek".

Ułatwi to też wydanie werdyktu administracji czy właśnie Tobie.

Nie oszukujmy się. Nikt nie jest alfą i omegą, a więc często pojawi się kandydat nieznany "jury".

Jak takiego gagatka teraz ocenić jeśli posty pod tematem to:

"TAK", "TAK", "NIE", "TAK", "NIE", "TAK", "TAK" etc..

No właśnie : )

2x TAK

1373662483-U83583.png

Admin Cienia
Opublikowano

Dobry pomysł, jak najbardziej na tak ;)

Dopiero osoba posiadająca określoną liczbę postów (tutaj padła propozycja 500),

Lub 250, tak jak ma to miejsce w tym dziale.

1294477714-U1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...