Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka chińskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do was... próbował ktoś z językiem chińskim (uczyć sie)?

Znacie jakieś dobre stronki z kursem online? (wpisując w google jest tego troche, ale nie znam tego języka i nie wiem czy jest to dobre...)

[size="3"][color="#00FF00"][font="Arial Black"]ZBIERAM +[/font][/color][/size]

[url="http://www.mpcforum.pl/user/343017-protetezz/"]Wbijać[/url]

[img]http://r9.fodey.com/2177/b092837fafca40cfb354a0d84c22a9fb.0.gif[/img]

Opublikowano

Korepetycje z języka Chińskiego nie są drogie za Chiński z uproszczonymi znakami i bez lepszej wymowy ( takie podstawy ) to za godzine około 50 zł

Opublikowano

To jest ukryta treść, proszę

Po prostu zajebiste !

Zawiera słownik angielsko-chiński i chińsko-angielski. Co bardzo ważne, pomaga rozpoznać znaki, których wymowy nie znamy. Wystarczy przerysować znak i wybrać z listy podpowiedzi. Narzędzie to pozwala także na tworzenie własnych list słownictwa, a następnie przeprowadzanie testów.

Podstawowe info o chińskim :

Tutaj masa znaków( nie wszystkie bo w chińskim jest ich ponad 3 tysiące):

Tłumaczyć tłumaczy ale z błędami. Dobre dla początkującego.

Znakomity kurs !

I w końcu bardzo dobry blog, dzięki któremu napiszesz coś na kompie :

Przykład u mnie w hobby i lokacji po prawej stronie ;)

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przykro mi, ale nie nauczysz się języka Chińskiego poprzez sam komputer.

x070x dał Ci bardzo przydatne linki jednak nie są one wystarczające byś mógł nauczyć się podstaw w dobrymi skutkami.

Język Chiński ma bardzo rozbudowaną gramatykę oraz jest bardzo trudny do wymówienia.

Nie chodzi tutaj mi o to, że jak większość uważa, jest to zwykłe "czink ciang czionk".

Problem polega w układzie szczęki polaka.

Niektórych słów nie jesteśmy w stanie płynie wymówić, na to potrzeba czasu oraz przede wszystkim praktyki.

Jeden z wykładowców na UW (Uniwersytecie Warszawskim), żeby wymówić niektóre słowa zmuszony jest nie raz zrobić dziwną "minę".

To samo tyczy się pisma.

Pismo Chińskie złożone jest z Ideogramów czyli takich , które od razu zawierają w sobie jakieś zdanie bądź słowo.

Mają ich baaardzo dużo, więc jeżeli naprawdę chcesz się kształcić z tego języka to nie pozostaje ci nic innego jak zapisanie się na kurs.

Poszukaj, są szkoły , które preferują kurs języka chińskiego oraz mają w swojej ofercie wycieczki do Chin (jest to bardzo ważne! Rozmowa uczy nas najszybciej).

Nie jestem w stanie nic więcej napisać- Uczę się języka Japońskiego, który ma wiele słów oraz znaków zapożyczonych właśnie z chińskiego.

Dlatego wiem ,że internetowe kursy nic ci nie dadzą. (może po roku będziesz potrafił powiedzieć 5 zdań...).

@Down

Super... ja znam na razie6 tysięcy znaków -.- A uczę się 3 lata.

Edytowane przez Wredna
Opublikowano

heh moj kolega zna japoński bo on chodzi na karate i miał zadanie zeby nauczyc sie liczyc do 10 po japonsku i mowic dzien dobry i takie inne

Opublikowano

Przykro mi, ale nie nauczysz się języka Chińskiego poprzez sam komputer.

x070x dał Ci bardzo przydatne linki jednak nie są one wystarczające byś mógł nauczyć się podstaw w dobrymi skutkami.

Język Chiński ma bardzo rozbudowaną gramatykę oraz jest bardzo trudny do wymówienia.

Nie chodzi tutaj mi o to, że jak większość uważa, jest to zwykłe "czink ciang czionk".

Problem polega w układzie szczęki polaka.

Niektórych słów nie jesteśmy w stanie płynie wymówić, na to potrzeba czasu oraz przede wszystkim praktyki.

Jeden z wykładowców na UW (Uniwersytecie Warszawskim), żeby wymówić niektóre słowa zmuszony jest nie raz zrobić dziwną "minę".

To samo tyczy się pisma.

Pismo Chińskie złożone jest z Ideogramów czyli takich , które od razu zawierają w sobie jakieś zdanie bądź słowo.

Mają ich baaardzo dużo, więc jeżeli naprawdę chcesz się kształcić z tego języka to nie pozostaje ci nic innego jak zapisanie się na kurs.

Poszukaj, są szkoły , które preferują kurs języka chińskiego oraz mają w swojej ofercie wycieczki do Chin (jest to bardzo ważne! Rozmowa uczy nas najszybciej).

Nie jestem w stanie nic więcej napisać- Uczę się języka Japońskiego, który ma wiele słów oraz znaków zapożyczonych właśnie z chińskiego.

Dlatego wiem ,że internetowe kursy nic ci nie dadzą. (może po roku będziesz potrafił powiedzieć 5 zdań...).

Przykładowo ja coś tam się nauczyłem z "głupiego" metina na chińskim serwerze. Grałem na nim ok. 3-4 miesięcy przez ten poznałem chińczyka, który "w miarę" umiał pisać po angielsku. Tak najszybciej się nauczysz bo wcale nie musisz używać tych "krzaczków" żeby się z nimi porozumiewać. Wystarczy Ci Hanyu pinyin.

Przykładowo : ?? - ni hao. - cześć

?? - xie xie - dzięki.

Nín sh? Zh?ngguórén ma? - ?????? - Jesteś chińczykiem?

Ale Wredna ma rację, nie nauczysz się chińskiego przez internet.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Tzn, może i by się nauczyć wymawiać słowa po jakimś czasie, ale co do gramatyki tutaj już jest "wielka góra".

Nie które znaki mają po 15 różnych znaczeń i trzeba znać ich naprawdę dużo, by móc zrozumieć o co chodzi w zdaniu.

No i przede wszystkim ćwiczenie tego pisma. Dla Azjatów pismo jest czymś "pięknym". Trzeba tyle razy ćwiczyć jeden znak by dojść do perfekcji.

Mały błąd, źle postawiona kreska i cały ideogram może zyskać inne znaczenie.