Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Archiwum][Dyskusja] Gimp vs PhotoShop

Arturo1906

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Postanowiłem troszkę się pobawić w robienie sygnatur i avatarów , do rzeczy ... są dwa programy podane w temacie ... jak myślicie który z nich jest lepszy ? ... chodzi mi o łatwość wykonania a także dużo opcji i łatwość ich znajdywania oraz obsługi . Czekam na wasze opinie

:)

25167105506803531859.png

"Wyjazd rzecz święta"

Opublikowano

Nie prawda. Zacznij od razu od PS'a, bo potem będzie Ci się trudniej przerzucić. W dodatku od takich rzeczy na forum mamy dział "FanArt". ;)

Co do Gimp vs. Photoshop, to na swoim przykładzie wiem, że zmiany początkowo nie wychodzą na dobre. ;)

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Takie spory nie mają sensu- przeczytaj mojego bloga i wybierz to, co Ci bardziej odpowiada :):

http://www.mpcforum.pl/blog/783/entry-618-epic-war-czyli-photoshop-kontra-gimp/

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

Opublikowano

Trudno potem jest się przerzucić z Gimpa na PS, toteż najlepiej od razu wybrać Photoshop'a.

Trudno? -.-

Jakoś ja pracowałem w Gimp'ie i potem przerzuciłem się na Ps i nie było to wcale to takie trudne ;)

Opublikowano

Dokładnie lepiej wybrać PS, bo gdy będziesz na gimpie ogarniesz go przerzucisz się na PS'a i nie będziesz umiał nic zrobić ( no cos tam będziesz ) a jeżeli zaczniesz od razu od PS'a poradnikami na youtube szybko go ogarniesz!!

RMCF

Opublikowano

Wszystko co tutaj jest napisane jest blednę.

Gimp jak i AdobePhotoshop są dobrymi programami do tworzenia grafiki.

Wszystko zależy od Ciebie i Twojej kreatywności. Zarówno bardzo dobrą prace wykonasz w Gimpie jak i Photoshopie.

Tutaj nie ma żadnych plusów i minusów.

Photoshop jest na tyle popularny ze względu na swój wysoki koszt oraz służenie większym firmom.

Jeden z bardzo znanych grafików- David Revoy- wykorzystuje w swoich projektach nie AdobePhotosop a właśnie GIMP + MyPaint.

Jednym słowem- wybierz to co chcesz.

Opublikowano

Photoshop ma więcej możliwości (gimp może mu dorównać wtedy, kiedy zainstaluje się wszystkie wtyczki/dodatki, ale one i tak sa po angielsku, bez większego doświadczenia tego nie ogarniesz), wygodniejsze menu (okienka nie jeżdżą ci po całym ekranie, są ustawione w jednym miejscu) i ogólnie łatwiej Ci będzie zacząć pracowac w nim niż w gimpie, uwierz.

W gimpie nie zrobisz ładnego profesjonalnego layoutu (jesli się chce, to ofc, zrobi się, ale jest trudniej i więcej czasu to zajmie), a w photoshopie bez problemów, ma nawet opcję dzielenia go i zapisania do .htmla.

Znajdą się wielcy fani gimpa co skrytykuja mój post ale mi to wisi . To moja opinia. Miałem gimpa, potrafiłem w miarę się poruszać w nim, po przerzuceniu na photoshopa nic nie umiałem - cały interfejs musiałem odkrywać na nowo. Ci co piszą ci żebyś zaczął od gimpa a potem przerzucił się na photoshopa są w wielkim błędzie - stracimy na tym tylko czas .

Podsumowując: gimp tylko do sygnaturek i avatarów, a photoshop do sygnaturek, avków, layoutów i ogólnie wszystkiego.

Opublikowano

Tu nie ma żadnego pojedynku Gimp to Gimp dla młodych nie doświadczanych a PS to już dla grafików bardziej wiedz to są 2 inne programy nie ma pojedynku !

Opublikowano

Jam ma Gimpa i nie narzekam. Prosty w obsłudze, w PL wersji językowej i darmowy

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Głównym minusem PS'a jest to że jest płatny.

A głównym atutem Gimp'a jest to że jest darmowa.

Omijając że w Gimpie robi się ciut dłużej to jedno i to samo :)

Dla chcącego nic trudnego :)

Opublikowano

No dobrze więc zacznę od Gimpa a jak mi się wkręci to kto wie , może kupie PhotoShopa ale to w dalekiej przyszłości . Dzięki za rady wszystkim

25167105506803531859.png

"Wyjazd rzecz święta"

Opublikowano

Jeżeli stać Cię na PS'a to kup i używaj. Ale jak masz zamiar używać go do sygnatur, avatarów to ściągnij GIMP gdyż darmowy.

Opublikowano

No dobrze więc zacznę od Gimpa a jak mi się wkręci to kto wie , może kupie PhotoShopa ale to w dalekiej przyszłości . Dzięki za rady wszystkim

Pisałem żebys od niego nie zaczynal, mnie on osobiscie wkurwia, caly czas mi sie zacina i bardzo wolno sie w nim robi sygnaturki -.-

Sciagnij se za darmo photoshopa i nie pierdol sie z tym czyms.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...