Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Nie widzę nowych Mountów !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wgrałem te mounty:

http://www.mpcforum.pl/topic/348025-dl3-nowe-mounty/

+ jeszcze te z aktualizacji.

Do pliku npclist.txt dodałem wpisy:

0 smok smok

0 jednorozec jednorozec

0 boar boar

0 dog_god dog_god

0 fire_tiger fire_tiger

0 lion lion

20110 boar

20111 dog_god

20112 fire_tiger

20113 lion

20119 smok

20120 jednorozec

Oczywiście TAB to odstęp!

Pliki wgrałem do NPC i dodałem wpisy, nazwy folderów jak powyżej.

Do mob_proto dodałem wpisy:

<File archivedPath="d:/ymir work/npc/boar/boar_0.gr2" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc\boar\boar_0.gr2]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc/boar/boar_0.msm" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc\boar\boar_0.msm]]></File>

... itd

+ do navicat dodałem:

INSERT INTO `mob_proto` VALUES ('20120', '??', 'Jednorożec', '5', '1', '0', '85', '', '', '0', '', 'STUN,SLOW,CURSE,TERROR', '0', 'horse2', '2', '0', '0', '0', '0', '200', '200', '120', '3', '1', '0', '0', '1110', '0', '130', '130', '0', '2000', '150', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '', '', '', '', '', '', '0', '0', '0', '0', '0');

... itd.

I mam problem :(, nie widzę ich ... jak użyję komendy /mount_test 20120 to tak jakby siedzi na nim, ale go nie widać.

Używałem opcji szukaj i w jednym temacie pisało, że to przez brak wpisów do mob_proto clientowego (to dodałem) w innym, że złe wpisy do npc_list (wydaje mi się, że mam dobrze).

Proszę o rozwiązanie problemu.

P.S. Metek 2010 czy tam 2011!

01-ZEAxGO.gif
Opublikowano

Przeczytaj uważnie temat (to odnośnie pierwszego pytania).

Co do NPC2 nie sądze by to pomogło, ale chyba w ostateczności spróbuję :(

01-ZEAxGO.gif
Opublikowano (edytowane)

Tak jak myślałem, nie działa :(/

P.S. Bez tabów bym gry nie włączył

Edytowane przez Donik
01-ZEAxGO.gif
Opublikowano (edytowane)

I h.. z tym :P. Dalej nie działa, może mi ktoś napisać po kolei co mam zrobić ?

Przypomnę, że mounty mam tego tematu: http://www.mpcforum....l3-nowe-mounty/ + z tematu o aktualizacjach.

Wrzuciłem foldery do npc + zrobiłem wpisy, oraz do npclist dodałem podwójne wpisy z 0 oraz z id + zapytania do navicat:

INSERT INTO `mob_proto` VALUES ('20120', '??', 'Jednorozec', '5', '1', '0', '85', '', '', '0', '', 'STUN,SLOW,CURSE,TERROR', '0', 'horse2', '2', '0', '0', '0', '0', '200', '200', '120', '3', '1', '0', '0', '1110', '0', '130', '130', '0', '2000', '150', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0');

Zmieniłem również folder horse2 na jednorozec ale dalej nie działa (ps. ten folder czyta z serwera a na serwerze nie mam folderu jednorozec, a horse2 odpowiada z tego co widzę za skille - tak ? więc zmiana chyba nie powinna wpływać na to czy widzę, czy też nie mooba).

P.S. coś gdzieś, mi się przewija info o jakimś ClientHelper - mam metka 2011 i ściągnąłem 2010ClientHelper.dll, gdzie go wkleić ? do głównego folderu z metinem ?? Bo jeśli tak, to tak zrobiłem i bez zmian :(. Proszę o pomoc :(

A, i pliki mam teraz w NPC2 - ale to chyba też nie problem ?

Oto wpisy dla folderu smok:

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/dragon.msm" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\dragon.msm]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/dragon.tga" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\dragon.tga]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/dragon_normal.gr2" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\dragon_normal.gr2]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/motlist.txt" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\motlist.txt]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/walking.gr2" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\walking.gr2]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/walking.msa" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\walking.msa]]></File>

Edytowane przez Donik
01-ZEAxGO.gif
Opublikowano (edytowane)

Kurcze UP ! Help :( !

P.S. Glinka dzisiaj wgrałem sobie te mounty z Twojego tematu i działa mi albo jednorożec albo koń, miałem w npclist.txt jako ostatni wpis, wpis jednorożca, to działał jednorożec, jak zamieniłem miejscami to tylko koń, teraz działa tylko koń, co bym nie zmienił, a te mounty (lew, wilk itd.) niestety nie działają :(, nie widzę ich.

Edytowane przez Donik
01-ZEAxGO.gif
Opublikowano

@up ściągnij metin2 repacker rozpakuj npc wrzuć modele wejdź w zakładke repack kliknij refresh potem naciśnij na npc(nie fajkę ogólnie na nie) i daj edit

potem zanacz to co jest zielony + i dodaj i zapisz (save) potem spakuj i działa...

P.S muszę chyba zrobić dokładny poradnik pakowania[Video TuT] to wtedy nikt nie będzie miał problemów z pakowaniem ;]

Opublikowano

Sprawdź czy w msm masz przy modelu GR2 napisane dużymi literami a w folderze przy modelu gr2 z małych liter to może być powód tego że ich nie widzisz .

Opublikowano

@up ściągnij metin2 repacker rozpakuj npc wrzuć modele wejdź w zakładke repack kliknij refresh potem naciśnij na npc(nie fajkę ogólnie na nie) i daj edit

potem zanacz to co jest zielony + i dodaj i zapisz (save) potem spakuj i działa...

P.S muszę chyba zrobić dokładny poradnik pakowania[Video TuT] to wtedy nikt nie będzie miał problemów z pakowaniem ;]

Marcin, ale czy ja pisałem, że mam problem z pakowaniem, bądź z czymkolwiek co jest z tym związane ?? Nie :). Ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź :).

Pixen - sprawdzę sobie to jutro.

01-ZEAxGO.gif
Opublikowano (edytowane)

@#5%a F#^k metin2 Repacker od moustika SAM dodaje wpisy SAMMMM więc myśle że to oto chodzi gdyż METIN2 REPACKER OD MOUSTIKA SPRAWDZA I POKAZUJE CZY DANE WPISY SĄ PRAWIDŁOWE CZY TEŻ NIE I SAM CI DODAJE WPISY W SENSIE DAJESZ EDIT I WIDZI ŻE WGRAŁEŚ TE PLIKI TY TYLKO TE WPISY ZAZNACZASZ DODAJESZ ZAPISUJESZ I PAKUJESZ

Donik nie zrozumiałeś mojego posta ;]

Edytowane przez marcin9994PL
Opublikowano

@#5%a F#^k metin2 Repacker od moustika SAM dodaje wpisy SAMMMM więc myśle że to oto chodzi gdyż METIN2 REPACKER OD MOUSTIKA SPRAWDZA I POKAZUJE CZY DANE WPISY SĄ PRAWIDŁOWE CZY TEŻ NIE I SAM CI DODAJE WPISY W SENSIE DAJESZ EDIT I WIDZI ŻE WGRAŁEŚ TE PLIKI TY TYLKO TE WPISY ZAZNACZASZ DODAJESZ ZAPISUJESZ I PAKUJESZ

Donik nie zrozumiałeś mojego posta ;]

Marcinie, zrozumiałem :). Ale to Ty nie zrozumiałeś mojego wpisu ;). Mianowicie "czy ja gdziekolwiek, kiedykolwiek napisałem, że mam problemy z pakowaniem ??", nawet nie zapytałeś się czy i jak spakowałem.

A więc cytując:

I h.. z tym :P. Dalej nie działa, może mi ktoś napisać po kolei co mam zrobić ?

Przypomnę, że mounty mam tego tematu: http://www.mpcforum....l3-nowe-mounty/ + z tematu o aktualizacjach.

Wrzuciłem foldery do npc + zrobiłem wpisy, oraz do npclist dodałem podwójne wpisy z 0 oraz z id + zapytania do navicat:

INSERT INTO `mob_proto` VALUES ('20120', '??', 'Jednorozec', '5', '1', '0', '85', '', '', '0', '', 'STUN,SLOW,CURSE,TERROR', '0', 'horse2', '2', '0', '0', '0', '0', '200', '200', '120', '3', '1', '0', '0', '1110', '0', '130', '130', '0', '2000', '150', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0');

Zmieniłem również folder horse2 na jednorozec ale dalej nie działa (ps. ten folder czyta z serwera a na serwerze nie mam folderu jednorozec, a horse2 odpowiada z tego co widzę za skille - tak ? więc zmiana chyba nie powinna wpływać na to czy widzę, czy też nie mooba).

P.S. coś gdzieś, mi się przewija info o jakimś ClientHelper - mam metka 2011 i ściągnąłem 2010ClientHelper.dll, gdzie go wkleić ? do głównego folderu z metinem ?? Bo jeśli tak, to tak zrobiłem i bez zmian :(. Proszę o pomoc :(

A, i pliki mam teraz w NPC2 - ale to chyba też nie problem ?

Oto wpisy dla folderu smok:

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/dragon.msm" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\dragon.msm]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/dragon.tga" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\dragon.tga]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/dragon_normal.gr2" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\dragon_normal.gr2]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/motlist.txt" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\motlist.txt]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/walking.gr2" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\walking.gr2]]></File>

<File archivedPath="d:/ymir work/npc2/smok/walking.msa" type="1"><![CDATA[source\ymir work\npc2\smok\walking.msa]]></File>

Dodałem wszystkie wpisy ręcznie, a więc sprawdziłem jakie pliki wkleiłem i sam zrobiłem dla Nich wpisy, jak coś było nie tak w wpisie to packer wyrzucał mi błąd i poprawiałem :). Więc wpisy i pakowanie mam dobre ;)

01-ZEAxGO.gif
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy w plikach msa / msm jest wpisana prawidłowa ścieżka do plików gr.2

Edytowane przez AbillMara
Opublikowano (edytowane)

Poprawiłem to i teraz zamiast smoka, przywołuje mi konia :/, a to zawartość pliku dragon.msm:

ScriptType RaceDataScript

BaseModelFileName "D:/YMIR WORK/npc/smok/dragon_normal.gr2"

SmokeBoneName "horse_bip01"

List SmokeFileName

{

0 "D:\Ymir Work\effect\background\metinstone_loop_1.mse"

1 "D:\Ymir Work\effect\background\metinstone_loop_2.mse"

2 "D:\Ymir Work\effect\background\metinstone_loop_3.mse"

3 "D:\Ymir Work\effect\background\metinstone_loop_4.mse"

}

Group ShapeData

{

PathName ""

ShapeDataCount 0

}

Group AttachingData

{

AttachingDataCount 2

Group AttachingData00

{

AttachingDataType 1

isAttaching 0

AttachingModelIndex 0

AttachingBoneName "horse_bip01"

CollisionType 1

SphereDataCount 1

Group SphereData00

{

Radius 135.000000

Position 0.000000 -20.000000 85.000000

}

}

Group AttachingData01

{

AttachingDataType 1

isAttaching 0

AttachingModelIndex 0

CollisionType 3

SphereDataCount 1

Group SphereData00

{

Radius 160.000000

Position 0.000000 -20.000000 85.000000

}

}

Group AttachingData02

{

AttachingDataType 2

isAttaching 0

AttachingModelIndex 0

EffectScriptName "D:\Ymir Work\npc\hfh\hfhsmoke.mse" <- ten folder odpowiada za konia, w folderze ze smokiem nie mam pliku *.mse

EffectPosition 0.000000 0.000000 0.000000

EffectRotation 0.000000 0.000000 0.000000

}

Wgrałem sobie jeszcze Lwa z aktualizacji z polaka (plik patch2) i mam taki problem:

1111154036.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Donik
01-ZEAxGO.gif
Opublikowano (edytowane)

Kur... dalej to samo :/ dalej koń :/:/.

Kur... nie potrafię tego za hu.. zrozumieć. Mam textury smoka a kur.. pokazuje konia.

Skasowałem teraz folder z NPC konia i zostawiłem smoka i teraz to wogóle nie pokazuje, podobnie jak z innymi mountami :(.

Proszę o pomoc, nawet jeśli ma ona mieć jakąś cenę to piszcie tutaj!

Edytowane przez Donik
01-ZEAxGO.gif