Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak sformatować Twardziela przez BIOSa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie, bo zamierzam zmienić Windowsa i skasować tego co mam aktualnie, więc chce całkowicie wyczyścić dysk twardy aby skasowało wszystko. Kolega mi podpowiedział że istnieje możliwość całkowitego formatu dysku poprzez BIOS i mam pytanie czy ktoś takie coś robił i mógłby podpowiedzieć jak to sie robi bo w biosie zielony jestem :)

Kochanie wróciłem :yay: 
Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Nie lepiej zrobić to podczas instalacji windowsa ?

Będzie się pytał czy sformatować dysk ;)

Ostatnio instalując Windowsa nawet nie spytał i zostawił wszystkie pliki prawie ;D

I mam jeszcze jedno pytanie, nagrałem obraz z windowsem na płyte ale jakby system mi tego nie czyta, i z tego co wiem to musze zmienić bootowanie w biosie na DVD i mam pytanie jak to zrobić? ;D

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Splinter pewnie z poziomu systemu wkladales plyte.

Ustaw w BIOS'ie, zeby plyta byla bootowana jako pierwsza. Nastepnie wloz plyte i zrestartuj komputer. Potem powinno ci wyskoczyc "nacisnij przycisk aby zbootwac". No i wtedy jak ci sie wlaczy masz menu formatowania,

Moze obraz nie ma bootsectora? Czym to nagrales?

Opublikowano

Splinter pewnie z poziomu systemu wkladales plyte.

Ustaw w BIOS'ie, zeby plyta byla bootowana jako pierwsza. Nastepnie wloz plyte i zrestartuj komputer. Potem powinno ci wyskoczyc "nacisnij przycisk aby zbootwac". No i wtedy jak ci sie wlaczy masz menu formatowania,

Moze obraz nie ma bootsectora? Czym to nagrales?

Aha ok rozumiem dzięki :D

PS: Tamtego windowsa miałem od koleżanki więc nie wiem czy miał ale myśle że sobie poradze jak nie , to mam gugle w fonie, dzięki za pomoc ;D

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

nawet jeśli taka opcja jest dostępna formatu w biosie to sobie odpuść , chyba że chcesz dysk od razu wywalić do śmieć

instalka formatuje albo nie formatuje dysku tylko na życzenie tego kto instaluje system

jeśli nie masz potrzeby to zainstaluj nawet z pod systemu drugi obok starego , a dopiero potem skasować stary system

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png