Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

WFRP na MpcForum - Pomozecie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Może krótkie wyjaśnienie skrótu WFRP.

Warhammer Fantasy Role Play Gaming. Dalej nic ci to nie mówi ??

W takim razie postaram ci sie w krótki i zwięzły sposób wyjasnić o co w tym wszystkim chodzi :

Warhammer Fantasy Roleplay - gra fabularna osadzona w świecie Warhammera.

Światem, w którym toczy się rozgrywka w WFRP jest niby-germański i chylący ku upadkowi świat znany z gry bitewnej Warhammer Fantasy Battle. Będąc grą, która koncentruje się na pojedynczych postaciach a nie na całych armiach, WFRP pokazuje znacznie więcej szczegółów owego świata, niż jego bitewny odpowiednik.Jednym z najbardziej rozpoznawalnych czynników świata Warhammera jest Chaos. O ile siły Chaosu w Warhammer Fantasy Battle są przedstawione głównie pod postaciami straszliwych mrocznych rycerzy i zwierzoludzi o tyle w Warhammer Fantasy Roleplay jest wewnętrznym zagrożeniem dla całych społeczeństw. Sekretne kulty gnieżdżą się w każdej warstwie społeczeństwa i starają się zniszczyć ład społeczny osiągając tym samym własne, mroczne korzyści. Mutanci żyją w lasach okalających większe miasta zaś skaveni ryją pod nimi tunele.

Teraz troche o mechanice :

W praktyce wygląda to tak .

Na sesji spotykają sie gracze , oraz jeden mistrz gry na którym ciązy bardzo wielka odpowiedzialnosc . Bo to własnie on kontroluje cała gre , kieruje niezależnymi postaciami , opisuje lokalizacje , oraz wymyśla róznego rodzaju kampanie .

Spytasz pewnie jaki jest cel tej gry ??

Ano taki że to ty sam musisz postawic sobie cel . Możesz dążyć do ustatkowanego życia z trójką dzieci lub mężnie szukać przygód oraz stawiac czoło wszelakim wyzwaniom w celu osiągniecia sławy lub pieniędzy ( ewentualnie obu na raz )

Krótki przykład gry:

Mg - Mistrz gry

G - Gracz

MG: Do karczmy stopniowo zaczeło przychodzić coraz więcej ludzi . Jako że karczma nie należała do tych bardziej luksusowych , typowymi ludzmi ktorzy tu przychodzili była niższa klasa społeczna , krótko mówiąc ... moczymordy które całe dnie spędzają na graniu w karty ewentualnie szukaniu zaczepki .

Siedzisz przy stole obok kominka , żar zaczyna dogasać a ty sącząc zimne piwo obserwujesz każdego gościa wchodzącego do karczmy .

<co robisz?>

G: Noooo i własnie tu sie zaczyna . Ponieważ to ty decydujesz o losach swojej postaci to znaczy że mozesz zrobic w grze wszystko co ci się żywnie podoba . Oczywiście w niektórych sytuacjach musisz liczyc sie z konsekwencjami tak jak to bywa w realnym życiu .

No więc moi drodzy . Czy znalazłbym kamratów którzy spróbują swych sił w tego typu grze ?

Nie opisuje całej mechaniki ani postaci które bedziecie mieli do wyboru , ponieważ nie wiem czego sie od was spodziewac .

Piszczcie w komentarzach swoje opinie . A jesli komus gra przypadnie do gustu to również o zapisanie sie do gry .

Pozdrawiam . I nie bójcie sie ^^ Gra zapewnia dużo mile spędzonych godzin grania.

Opublikowano

Siema, gram w tą grę z kolegami! Naprawdę warta uwagi, ale trzeba sobie kampanię już wcześniej wymyślać, żeby nie było nudno. Gra godna uwagi, postać trzeba sobie zrobić rzucając kostkami. Gra naprawdę wciąga, zawsze w piątki się z 4 kumplami spotykam i gramy od 13 do około 17, 18POLECAM

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Szukam ludzi do gry .

Co do tych kostek :

Mam pewien system ktory umozliwia w latwy i prosty sposob przeniesc gre na forym .

Fajnie byloby zebrac ekipe wczesniej i dopiero wtedy opisze klasy postaci ktore bedziecie mieli do wyboru oraz ich podstawowe ekwipunki , do tego plany miasta oraz zdjecia waszych postaci .

Ktos chetny ? nie bojcie sie zadawac pytan :)

Czy potrzebna jest zgoda moderatora na tego typu gry na forum ?

Opublikowano

Może i bym zagrał, powiedz coś więcej o tej grze, podaj może jakieś zdjęcia, i jak możesz to podaj jakiś film z tą grą.

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Przykładowa postac :

SpecT

Imię SpecT

Płeć Mezczyzna

Pochodzenie Imperium

Rasa Elf

Wzrost 181 m

Waga 70

Włosy czarne

Oczy niebieskie

Wiek 100

Miejsce urodzenia Averland

Rodzeństwo 1

Profesja : Wojownik Klanowy

wojownikklanowy.png

Elfy od wiekow zamieszkiwaly odosobnione osady w wielkich puszczach Imperium . Wraz z rosnacym zagrozeniem ze strony Chaosu , obszarom ztym zaczela grozic grozic zaglada . W imperium pozostalo juz niewiele osad elfow. Najwieksza z nich znajduje sie w lesie Laurelorn . W cieniu olbrzymich drzew elfy toczą cicha lecz zazartą wojne ze zwierzoludzmi i innymi potworami niewielkie druzyny wojownikow zwane klanami walcza w obronie swoich ziem probujac uchronic przed zniszczeniem ostatnie osady elfow w Imperium . Druzyny skladaj sie ze spokrewnionych ze soba elfow ktore nosza na ubraniach godło swojego klanu . Wojownicy klanowi sa swietnie wyszkolonymi lucznikami . Najczesciej atakuja z dystansu lub urzadzaja zasadzki

Opis postaci:

Gdy byłem bardzo młody tata mówił, że będę bardzo silny. Wydawało mi sie to bardzo głupie przypuszczenie, przecież ja nic nie umiałem.. Ćwiczyliśmy często moją celność - dawał mi swój łuk i kazał trafić w środek wielkiej tarczy. Zazwyczaj strzała uciekała daleko w bok albo w ogóle leciała w przestrzeń. Któregoś razu nie wrócił z polowania.. gdy go odnaleźliśmy już nie zył. Od tamtej pory dzielnie trenowałem aby pójść w jego ślady.. chciałem aby chociaz po smierci mógł wiedziec ze sie nie poddam

Umiejętności

? Wiedza

- elfy

? Leczenie ---- dzieki tej umiejetnosci bohater moze zapewnic pomoc medyczna danej osobie

? Skradanie się

? Spostrzegawczość ----gracz dokladniej obserwuje otoczenie czasem moze zobaczyc to co innym moze umknac

? Sztuka przetrwania ---- - podstawowe umiejetnosci sluzace do prztrwania w trudnych warunkach takie jak . rozpalnie ognia

? Tropienie ---- Bohater potrafi wyszukiwac slady zwierzat , ludzi oraz innych stworzen .

? Ukrywanie się ---- potrafisz ukryc sie w niemalze dowolnym terenie

? Unik ---- szansa na unikniecie ciosu

? Wspinaczka

Zdolności

? Opanowanie ----bohater nigdy nie traci zimnej krwi

? Widzenie w ciemnościach --- Bohater potrafi widziec w ciemnosciach

? Strzelec wyborowy --- Bohater potrafi wyjatkowo celnie strzelac

Sakiewka

Sz -3 ( sztuki zlota)

Ss -0 ( sztuki srebra)

Sm -0 (sztuki miedzi )

Ekwpipunek:

Skorzana kurtka

2 racje podrozne

Zwijane poslanie

Hubka i krzesiwo

Bron :

Elfi Luk

Miecz jednoreczny

20 x strzaly

Przykładowa karta postaci . Mysle ze ta profesja bedzie jedną z tych które bedziecie mogli wybrac .

Nie myślcie ze to wszystko bedziecie musieli wymysleć sami ^^. Do was nalezy :

Wybranie umiejetnosci i zdolnosci ( Wybieracie 3 zdolnosci z 10 mozliwych które podam wa do wyboru . Wszystko z opisem itd)

oraz Opis postaci .

PS. Postac wzięta z jednej z sesji prowadzonych przezemnie na forum .

+ mapka

http://imageshack.us...beztytuumc.png/

Opublikowano

ej, ale to przypadkiem się nie losuje klas? Ja jak grałem z kolegami to wszystko było losowane, i się świetnie grało. A jak chcesz zrobić ten system z tymi kostkami? Bo jeżeli każdy by już miał np. swoje kostki, to może być tak, że będą oszukiwać.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Tak tak :D

Wiem ze losuje sie postacie . Ale w ramach tego ze gra jest przeniesiona na forum trzeba to troche "ulatwic" .

Sprawa kostek :

Baaardzo duzo sytuacji gdzie normalnie powinno sie rzucac kostkami bedzie rostrzygane przezemnie . Bede bral pod uwage pomysl oraz czynniki ktore beda za lub przeciw .

Do innych rzutow powstala strona na ktorej gracze rejestruja sie .

Gdy MG rzuca wirtualna kostka to kazdy rzut wyswietla sie na twojej stronie , tak samo dziala to w druga strone , dlatego niemmozliwe jest falszowanie wynikow .

Opublikowano

Ja mogę zagrać ,ale teraz trochę się pogubiłem ;x to twoja gra??

Więcej straci ten co to wszystko liczy...

Wigilia 24 Grudnia 2011 ROK SϒS™ Obchodzi 14 Wigilię w Swoim Życiu..

Życzę wszystkim wesołych,pogodnych świąt ,tym czasem ja kończę zabawę w forumowanie i idę

z D&G'em polować na łanie =)

Opublikowano

Nie nie :D do gry zostaly napisane 4 ksiazki po ok . 300 stron kazda .

1.Bestionariusz : opis potworow . Jest ich ok 300 - 400

2.Zbrojownia starego swiata : opis wszystkich przedmiotow poczawszy od widelcow po topowy dwureczne .

3. Podrecznik gracza

4. Podrecznik mistrza Gry

No to mamy pierwszego gracza :D

jeszcze jeden i gramy

Opublikowano (edytowane)

Najpierw ja opisuje wam co widzicie np.

-Jesli wchodzisz do karczmy .

To moim zadaniem jest opisanie jej wygladu , osob znajdujacych sie w niej .

-Jesli po wejsciu do karczmy chcesz zamowic kufel piwa .

Podaje ci jego cene . Opisuje dialog karczmarza .

- jesli piwo ci nie smakowala i masz ochote walnac barmanowi w twarz xD

Rzucam koscmi za ile obrazen i w jaka czesc ciala trafiasz karczmarza oraz ewentualne zachowanie ludzi w karczmie .

Jednym slowem w grze mozesz zrobic wszystko na co masz ochote :D

w sygnaturze bedziecie musieli zagospodarowac miejsce na ekwipunek i zloto ktore bedzie na waszej postaci .

Dzisiaj odezwe sie do pierwszego gracza w celu wykreowania jego postaci .

Kto sie już zdecydował prosze o kontakt na GG:38930792

Sa 4 klasy do wyboru ;D Kto pierwszy ten lepszy

Edytowane przez SpecTPL
Opublikowano (edytowane)

Ja mogę zagrać, jak się już zbierze ekipę itd. to możesz napisać. ^_^ Ale przydałoby się więcej osób, tak żeby było ciekawie.

Edytowane przez szczep222

21bps1.png

Reklama.

Opublikowano

Jesli jestes pewien na 100% to jutro wybierzesz sobie postac , drugiego gracza juz mamy . Wiec jak wszystko pojdzie po dobrej mysli jutro pojawi sie nowy temat z sesja .

Napisz na gg . Nawet jesli jestem na niedostepnym

Jesli jestes pewien na 100% to jutro wybierzesz sobie postac , drugiego gracza juz mamy . Wiec jak wszystko pojdzie po dobrej mysli jutro pojawi sie nowy temat z sesja .

Napisz na gg . Nawet jesli jestem na niedostepnym

Opublikowano

No i ja ( w końcu) się zapisuję.:D

Imię: Rebecca

Klasa:Zaklinacz

Rasa:Ludzie

Kolor oczu:Błękitny

Waga:62kg

Atrybuty:

Siła :17

Zręczność:14

Budowa:15