Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Akali - szybka zabójczyni. ( szybki zabójca? O.o )

boostspeed

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akali_Splash_2.jpg

Akali

Historia :

Na Ionian Isles znajduje się starożytny zakon, mający na celu zachowanie równowagi. Porządek, chaos, światło, ciemność - wszystko musi istnieć w idealnej harmonii, gdyż taka jest wola wszechświata. Zakon ten, znany jako Kinkou, ma na swoich usługach trzech wojowników cienia, których zadaniem jest egzekwowanie jego przesłania. Akali jest jednym z owych wojowników, na których spoczywa obowiązek wycinania chwastów - eliminowania tych, którzy zakłócają równowagę Valoran.

Od momentu, gdy tylko umiała złożyć dłoń w pięść, Akali, utalentowana adeptka sztuk walki, rozpoczęła treningi z własną matką. Była ona wymagającym i surowym nauczycielem, wyznającym podstawową zasadę: 'Robimy to, co należy do naszych obowiązków'. Gdy miała zaledwie czternaście lat, została członkiem zakonu. Już wtedy umiała jednym ruchem ręki rozerwać wiszący łańcuch. Wiadomym było, że godnie zastąpi swoją matkę jako Pięść Cienia. Na barkach Akali spoczywała odpowiedzialność za zadania, które inni postrzegali jako nie do końca moralne, lecz dla niej wykonanie ich było jedynie postępowanie według nauk matki. Obecnie wraz z Shen i Kennen starają się przywrócić równowagę w Valoran. Ich święta misja niespodziewanie doprowadziła ich na Fields of Justice.

'Pięść Cienia uderza pod osłoną samej śmierci. Nie zakłócaj równowagi'.

Plusy i minusy :

+Ogromny burst ze skilli,

+w miarę ok system ucieczki,

+ulty, które regenerujące się na fragach, asystach,

+bardzo łatwo nią o quadę, pente - świetnie się nią ksi,

+bardzo mobilna

-lekki papier,

-często banowana na rozgrywkach rankingowych

-często focusowana,

-Lee bardzo łatwo ją kontruje i Garen. xD

Akali na pierwszy rzut oka to typowy Assasin z ogromnym dmg. Nasza postać to hybrydy z większą ilością AP. Ma bardzo niski cd skilli, co bardzo pomaga na solo lini, bo można nękać przeciwnika i nękać sprawiając, że do nas nie podejdzie. Do tego jeszcze brak many < 33 Czego chcieć więcej? xD Grając widzę pełno akali. Jak widzę co oni kupują to śmiać mi się chce, więc przedstawię tutaj mój build. Sprawdzony w baaardzo wielu rozgrywkach.

Teraz przejdziemy do skilli :

1) spell_308.jpg - Twin Disciplines

Discipline of Might - Upon obtaining 20 additional ability power, Akali's hits deal 10% bonus magic damage, increasing by 1% for every 5 ability power gained thereafter.

Discipline of Force - Upon obtaining 10 additional attack damage, Akali gains 10% Spell Vamp, increasing by an additional 1% for every 20 attack damage gained thereafter.

Pasyw jest genialny. Dodatkowy dmg z AP i SV z AD. Utrzymujemy się długo na lini, inhibitory zjadamy jak herbatniki. Cudo. :D

2)spell_309.jpg - Mark of the Assassin (6/5.5/5/4.5/4 seconds)

Akali deals 50/75/100/125/150 (+0.4 ability power) magic damage and marks her target for 6 seconds.

If she hits a marked target, the mark triggers dealing 50/75/100/125/150 (+0.4 ability power) magic damage and restoring 20/25/30/35/40 energy.

Co tu dużo pisać? Skill jest zajebisty. Pojedynczy atak mało zada, ale kiedy uderzymy przeciwnika drugi raz, to hoho. xD

Malutki CD, świetny dmg, ale trochę małe przeliczniki. :(

Główny skill do harrashowania przeciwnika.

3)spell_310.jpg - Twilight Shroud (20 seconds) - kólko

Akali throws down a cover of smoke for 6/6.5/7/7.5/8 seconds. While inside the area, Akali gains 10/20/30/40/50 armor and becomes stealthed. Attacking or using abilities will briefly reveal her.

Enemies in the smoke have their movement speed reduced by 14/18/22/26/30%.

Co tu dużo mówić? Stajemy się prawdziwym ninja. Niewidzialność, armor i m res. Slow malutki, więc o nim nie wspomnę.

W połączeniu z ulty, jesteśmy teoretycznie nie do złapania

4)spell_311.jpg - Crescent Slash (7/6/5/4/3 seconds)

Akali flourishes her kamas, hitting nearby units for 30/55/80/105/130 physical damage plus (+0.3 ability power and +0.6 attack damage)

Szału nie ma, ale przeliczniki od AP i AD są, więc nie straszne nam survi. Może trochę. :D

Jedyny skill z AoE dmg, pomaga w farmie. Demejdża nie sypie dużęgo.

5)spell_312.jpg - Shadow Dance (2/1.5/1 seconds)

Akali moves through shadows to quickly strike her target, dealing 100/175/250 (+0.5 ability power) magic damage and consuming an Essence of Shadow.

Akali stores an Essence of Shadow once every 25/20/15 seconds up to 3 total.

Co tu dużo mówić? Free flash, świetny system ucieczki, ŚWIETNIE SIĘ TYM KSI I DOBIJA NIEDOBITKÓW.

Zasięg na oko to jakieś 2x flash.

+0) Spróbuję wam dokładniej opisać mechanikę Q i jak go używać.

Na ciężkiej lini staramy się tym lasthitować, jeśli jest ok to harrashujemy przeciwnika jak się tylko da nie dopuszczając go do minionów.

Jeden rzut dużego DMG nie robi, ale gdy walniemy kogoś po użyciu tego skilla ( musi mieć taki znaczek na górze ), to zaraz będzie się cofać.

DMG KOSMICZNY. Malutki CD.

Nasz głowny skill. Warto użyc go kilka razy na przeciwniku nim zaczniemy atakować. W połączeniu z Sheen'em, robi miazgę.

-0) I jeszcze jak dobrze wykorzystać kółeczko.

Na linii ułatwia nam to lasthitowanie i nękanie przeciwnika. Taka czapka niewidka Harre'go.

Drugą sprawą jest sprawdzanie krzaków. Świetna sprawa.

Jak użyć to w naszym pro elo elo combo? Kładziemy go nie na środku, ale tam gdzie nie chcemy, żeby przeciwnik uciekał. Slow jest mały i te bonusy też nie najlepsze.

Używanie naszego kółeczka do espace mechanismu jest dość trudne, ale przy odrobinie wprawy pomoże nam utrzymać się przy życiu.

Pokaże na przykładzie. xD

< -- my , < -- Yi. Uciekamy przed nim. On biegnie za nami, mówię jeśli nie zrozumieliście. :D używamy na niego naszego ulta i w tym samym momencie kółko. Wtedy spróbujemy użyc ulty jeszcze raz na minionie, jeśli nie ma to fleszujemy się. Chyba, że za nami biegnie cała horda przeciwników wtedy nie ma ratunku. Śmierć jest nieunikniona.

Summoners spells:

Osobiście preferuję i polecam podstawowy zestaw czarów, czyli Flashflash.png + Igniteignite.png. Zdjątek nie dam, bo nie. :D

Nie polecam spell_201.jpg, gdyż Akali potrzebuje bursta, a z ignite świetnie się sprawdza, chyba, że ciężkiego przeciwnika mamy,to można rozważyć nad tym skillem.

I WARTY POLECENIA JEST CLARITY. ODNAWIA ON MANĘ ( NIE ENERGIĘ ) NAM I SOJUSZNIKOM. CUDOWNY SPELL. ( swoją drogą kiedyś widziałem go na katarinie o.O )

Resztę napiszę zaraz, ponieważ muszę iść po psa. xD Za jakąś godzinkę/dwie poradnik powinien być skończony.

Masteries:

21/0/9

Niestety nie dam zdjęcia, tylko napiszę w co dać. :D ( nie mogę nigdzie znaleźć, a forum nie obsługuje takiego rozszerzenia w jakiej mama... :(

http://screenshooter...7129816/nkjmuik

Runki :

mark4.png 2 Greater Mark of Insight, +0,95 m. pene.

mark4.png 7 Greater Mark of Strength, +0,95 attack dmg.

seal3.png 9 Greater Seal of Vitality, +1,08 HP per level

glyph3.png 9 Greater Glyph of Potency, +0,99 AP

quint3.png 1 Greater Quintessence of Fortitude, +26 HP

quint3.png 2 Greater Quintessence of Potency +4,95 AP

Build:

Przy runkach jakie podałem na start kupujemy butki boots-of-speed.png + health-potion3.png 3x poty. Jeśli nie macie takich runek, to zaczynamy z doran's sword'emdorans-blade.png. W żadnym wypadku nie kupujcie książki. Reszta buildu, niezależnie jakie macie runki jest taka sama.

Wracamy do bazy mając jakieś 1,5k golda ( ja tak średnio wracam ), więc kupujemy Hextech Revolver hextech-revolver.png+health-potion.png poty.

Kolejny powrót kupujemy butki. Mercurki mercurys-treads.png, albo sorce sorcerers-shoes.png. Wszystko zależy od przeciwnego teamy. Jeśli mają dużo cc'ków weź Mercurki, jeśli mało sorce. Teraz czas na item_59.jpg i item_34.jpg. Dlaczego akurat tak? Otóz belt daje nam hp, a Sheen duży kop do DMG. Teraz czas na hextech-gunblade.pnghextech gunblade i rylais-crystal-scepter.png rylai. Możemy zrobić z Sheen'a Lich Bane lich-bane.png, albo kupić ga guardian-angel.png. Mamy już pięc itemków, co ostanie? Wszystko zależy jak Ci idzie. Warto kupić rabadona, void staffa do wzmocnienia combo, albo survi, typu zhonya. Osobiście polecem rabadona. :)

Zaraz opiszę jak mniej więcej robić combo, ale muszę iść do sklepu, więc za jakiąś pół godzinki powinienem skończyc.

Combo:

Zależy od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Od poziomy 6 staramy się bardzo często gankować mida.

Jeśli wiemy, że kogoś zabijemy, to idzie tak : Q/R/AA/E - AA- auto atak. To wszystko powinniśmy wykonać BARDZO SZYBKO.

Jeśli wiemy, że nie damy rady na raz : Q/R/W/AA/E - podobnie, ale z wykorzystaniem kółka. Wszystko musimy wykonać bardzo szybko.

I to chyba na tyle. Dziękuję za przeczytanie. To był mój pierwszy poradnik na mpc, więc proszę o wyrozumiałość.

® Zakaz kopiowania. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Cholera, zapomniałem o skillach. xD

Nieobsługiwany format ;(ż

)spell_309.jpg)spell_310.jpgspell_309.jpg)spell_311.jpgspell_309.jpg)spell_312.jpg)spell_309.jpg)spell_311.jpg)spell_309.jpg)spell_311.jpg)spell_312.jpg)spell_311.jpg)spell_311.jpg)spell_310.jpg)spell_310.jpg)spell_312.jpg)spell_310.jpg)spell_310.jpg)

Opublikowano

No hmmm po Twoim poradniku też się za dużo nie dowiedziałem... Dodałbyś jeszcze zdjęcie tych masteries, runy, i co najważniejsze jak iść z buildem... Jaki passiv i co trzeba kupić na niego itd.

wobqx.jpg
Opublikowano

garen ją jeszcze łatwiej kontruje ;p

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

HAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

Jeśli wiemy, że kogoś zabijemy, to idzie tak : R/Q/AA/E - AA- auto atak. To wszystko powinniśmy wykonać BARDZO SZYBKO.

Jesteś MEGA zabawny, każdy głupi wie, że kombo wygląda

Q/R/AA/W/E/R/Q/R/(AA jak zdążymy)/E

i tak do końca nie dojdziesz bo padnie albo sie zesra i ucieknie, po twoim kombosie widać, że marujesz 1 esencję, bo rzucasz R i zanim walniesz q+aa to sie zestunują.

dlatego klepiesz q+r i masz wzmocniony AA, w czasem nie trzeba uzywac jak 1v1 bo wystarczy e+q+r albo e+r

167161466687770313241.png

Opublikowano

Mój drogi, pamiętaj, że Q ma ograniczony zasięg, a w LoL'u liczy się każda sekunda.

Poza tym R+Q+AA wykonuje się dosłownie w jednej chwili, więc nie wiem jak przeciwnik może uciec.

Opublikowano

Mój drogi, pamiętaj, że Q ma ograniczony zasięg, a w LoL'u liczy się każda sekunda.

Poza tym R+Q+AA wykonuje się dosłownie w jednej chwili, więc nie wiem jak przeciwnik może uciec.

LOOL

Q+R+AA też 1 sec? pozatym watpie zeby ktos sie zesral na widok SAMEJ akali, jak bije creepy, i ma full hp, mysli sobie ze harasnie, ty wbijasz w krzaki, jak nie uda sie Q + R +AA to wiadomo ze walniesz R+Q+AA+E ?

167161466687770313241.png

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hehehe.... No Hmm... Wątpię ,żeby z jednego combo uwalić powiedzmy renektona na feedzie.Później mało sie wali akali i trzeba sie troszke wysilić .

Opublikowano

R-Q-AA-R-Q-AA - raczej nie polecam walić z E, bo jeżeli ewentualnie nie trafimy z AA po Q to ostro w dupe jesteśmy ze staminą i trzeba oszczędzać, poza tym to całe "E" robi nikły dmg w porównaniu do innych skilli :)

Gold Member

nvm

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie jest banowana często na rankedach ( ja nigdy nie widziałem żeby ktoś ją banował ), nie jest często focusowana bo ma W -_- Runki też trochę dziwne, brakuje rabadona, lich bane na nią wg. mnie bezsensu. Poradnik taki sobie.

E6c9g1v.gif

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...