Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej;]

teraz coś o sobie... chodzę do I klasy technikum o profilu technik informatyk.

niedawno zaczeliśmy programowanie tzn takie początku w programie "turbo pascal"

i tutaj mam dwa pytania:

1. jaki program jest teraz najlepszy do programowania i w miare nie skaplikowany? (wiem ze programowanie to nie ustawianie tapety na pulpicie ale coś na długi czas gdyż uważam ze turbo pascal to troche "slaby"program a wolal bym sie powoli uczyc na czyms co jest aktualnie uzywane do programowania+ nie przeminie tak szybko.)

2. co lepsze C++, Asembler, Delphi itp? ja zawsze myslalem ze C++ więc prosil bym o wlasne propozycje+ poradnik do tego (dla poczatkujacego, gdyż tak samo jak teraz w turbo pascalu uczył bym się czegoś innego)

;]

Weteran
Opublikowano

1.Mało znam się na pascalu, ponieważ tylko kiedyś gdy zaczynałem się w to bawić, zabłądziłem przez pewien czas w tym języku(na szczęście potem poznałem dobrodziejstwa c++) dla amatora nie ma różnicy czy to borland czy jakiś tam turbo pascal, a jeżeli już to poszukaj tu odpowiedzi http://lmgtfy.com/?q...pszy+ide+pascal

2. jako iż jestem fanbojem c++, polecam ci ten język i zapewne @downy zrobią to samo.

Jeśli chodzi o poradnik to polecam ci się uczyć z papieru, bo będzie co czytać, a oczy zaczną boleć po pewnym czasie przy ślęczeniu przed monitorem.

ewentualnie łap to http://warsztat.gd/t...=category&id=18.

Opublikowano

@up

dobrodziejstwa c++?? LOL

@top

nie ma najlepszych języków, wszystko zależy od tego co masz napisać.

Turbo Pascal?? LOLLLLLL!!!!!!!111111

Powiedz nauczycielowi że jak już koniecznie chce Pascal'a was uczyć, niech chociaż wybierze w miarę ŚWIEŻY kompilator. Używanie TP jest jak nekrofilia i powinno być karane...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

hej;]

teraz coś o sobie... chodzę do I klasy technikum o profilu technik informatyk.

niedawno zaczeliśmy programowanie tzn takie początku w programie "turbo pascal"1

i tutaj mam dwa pytania:

1. jaki program2 jest teraz najlepszy do programowania i w miare nie skaplikowany? (wiem ze programowanie to nie ustawianie tapety na pulpicie ale coś na długi czas gdyż uważam ze turbo pascal to troche "slaby"program2 a wolal bym sie powoli uczyc na czyms co jest aktualnie uzywane do programowania+ nie przeminie tak szybko.)

2. co lepsze C++, Asembler, Delphi itp? ja zawsze myslalem ze C++ więc prosil bym o wlasne propozycje+ poradnik do tego (dla poczatkujacego, gdyż tak samo jak teraz w turbo pascalu uczył bym się czegoś innego)

1 Turbo Pascal to nie program, tylko IDE. Pascal, zaś jest to język programowania.

2 język programowania; ew. język

@TOPIC

Polecam C++. Na temat nauki napisałem niedawno w innym temacie.

Środowisko: (po twojemu - kompilator :))

To jest ukryta treść, proszę

Kurs: (cały ten serwis jest super)

Lektura: (ew.)

Pozdrawiam. :)

Miłej nauki. :)

@2DOWN

Może i masz trochę racji, ale chciałem wskazać mu niedomówienie.

Opublikowano (edytowane)

Może trochę odbiegnę od tematu i nie odpowiem na pytania, ale ja polecam pythona. Programuje mi w nim w zasadzie od niedawna, ale już robię sobie zaawansowane programy z GUI :). Język ma bardzo prostą składnie i ogólnie jest łatwy w zrozumieniu. Ma wiele modułów i frameworków np. Django do tworzenia storn WWW. Co prawda, żeby ktoś mógł odpalić twój program na swoim kompie to musi mieć zainstalowany interpreter ( tak jest to język interpretowany i niestety trochę wolniejszy od c++, ale to zbytnio nie jest to odczuwalne ) pythona.

Niestety na naszym forum nie znajdziesz pomocy dot. pythona, ale są przecież fora o specjalnym przeznaczeniu ;). Gorąco polecam!

PS. Nie polecam tego kursu z wikipedi.

Edytowane przez KsiadzProboszcz

Natanek RLZ!

(W kolorze piekielnym)

• Dodaj nową pozycję...