Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam na kompie bardzo wkurzającego wirusa nie chcę robic formata gdyz mam wazne pliki i tutaj stawiam pytanie jak się pozbyc tego szmelcu wrzucam kilka ss:

Menedżer zadan: http://imageshack.us/photo/my-images/834/menedzer.png/

Zmiana daty: http://imageshack.us/photo/my-images/716/godzina.png/

Cmd: http://imageshack.us/photo/my-images/405/cmddb.png/

Edytowane przez Jaworzna12

OMFG KAZAL WAM KTOS USUWAĆ MI SYGNE?

Are You Kidding Me?

Opublikowano

Po 1 Screenshocie wydaje mi sie że to wirus Sallity ( Blokuje dostęp do menedżera i zapory) najlepiej ubezpiecz sie w jakiś dobry program na przykład jak kolega podał albo też możesz użyć Spy Hunter ( Kiedyś Odzyskałem Menedzer, ale zapory już nie dało rady) możesz spróbować ;)

Po długiej walce z tym wirusem częściowo go ubiłem bo menedżer już był wolny ale zapore mi tylko blokował więc jak czesto uzywasz menedzera to skombinuj sobie program Spy Hunter, może pomoże ;)

Kochanie wróciłem :yay: 
Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Usuwanie Sality:

W logach zobaczymy ten syf:

- w OTL:

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- -- (
abp470n5
)

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- -- (
dpti930
)

DRV - File not found -- -- (
dac970nt
[On_Demand | Running])

- w Combofix:

S3
abp470n5
;abp470n5; [x]

R3
abp470n5
;abp470n5;\??\c:\windows\system32\drivers\aaaaa.sys []

R3
dac970nt
;dac970nt;\??\d:\windows\system32\drivers\erknun.sys --> d:\windows\system32\drivers\erknun.sys [?]

*NewlyCreated* - DAC970NT

*NewlyCreated* - ABP470N5

INSTRUKCJA USUWANIA:

1. Wyłączyć przywracanie systemu na wszystkich dyskach:

- Instrukcja XP: Prawoklik na Mój Komputer>>>>Właściwości>>Przywracanie systemu>> wyłącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach.

- Instrukcja VISTA: START>>>Panel Sterowania>>>System>>>Ochrona Systemu>>>Kontynuuj>>>w polu "Dostępne dyski" usuń zaznaczenia z okienek przy tych dyskach>>>Zastosuj>>>OK.

2. Pobrać Dr. Web CureIt, kliknąć na link PPM ---> Zapisz element docelowy jako ---> zapisz jako typ wszystkie pliki pod dowolną nazwą, ale z rozszerzeniem .com. Wykonać pełne skanowanie, wyleczyć możliwe pliki, a pozostałe usunąć.

(Dodatkowo można użyć- Kaspersky Virus Removal Tool, podobnie jak wyżej wykonać pełne skanowanie, znaleziony syf usunąć [- pamiętajcie używamy tylko i wyłącznie DR WEB CureIt, nie zamiennie z KVRT! - dodatkowo tylko wtedy skanujemy KVRT jak użyliśmy już Dr. Web!].)

3. Dodatkowo można użyć jeszcze jakiegoś skanera online

4. W przypadku problemów z uruchomieniem systemu(XP) należy wykonać nakładkę na Windowsa bez utraty danych.

Po instalacji wyłączyć przywracanie systemu na wszystkich dyskach.

Obowiązkowo po tych czynnościach nalezy na forum umieścić logi z OTL, GMER i SREng.

Znalezione na dobreprogramy

Opublikowano

@up

czepiasz sie ;]

tak, to jest Win Sality, też miałem z tym problem, najlepiej przeskanować cały komputer 2 lub więcej antywirami i usunąć wszystko co zainfekowane, lub poddać kwarantannie, najważniejsze to pozbyć się źródła problemu, bo jak pewnie wiesz, wirus w komputerze działa tak jak w ludzkim ciele, jak nie pozbędziesz się źródła to będzie się dalej rozmnażał

możesz także zrobić odrazu formata, jeśli oczywiście chcesz, ponieważ to jest wkurzający wir i gnieździ się głównie w plikach .exe i plików potrzebnych do uruchomienia programów, więc zapewne i tak będziesz instalował programy, więc praktycznie na jedno wyjdzie, a będziesz miał 100% pewności że pozbędziesz się tego szajsu ;p

oczywiście format to ostateczność (i nie czepiać się o to że odrazu proponuje formata, to po prostu jedna z opcji pozbycia się wirusa)

Opublikowano (edytowane)

Gdyby był to Sality lub Virut, nie włączył by żadnego programu (błąd coś tam z .exe) lub mógł włączyć niektóre :)

Więc nie straszcie chłopaka że ma najgorszego wirusa na świecie :]

Jaworzna

Pobierz OTL w wersji COM bo ten wirus go zablokuje.

http://www.itxassoci...T-Tools/OTL.com

A to jak masz go ustawić:

otl3.png

po zrobieniu logi daj tu :)

@BoskiPonczek

Wow, sam nie wiesz co to OTL/ComboFix/CureIt o.O

P.S. Jeśli będzie Sality, pobierzemy program SalityKiller który od razu go wyrzuci.

Edytowane przez Sawickas