Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Napisz program, który wczyta trzy liczby rzeczywiste, a na końcu programu je wszystkie wypisze. Zadbaj o to, by bufor strumienia wejściowego był za każdym razem czyszczony. Wynik końcowy powinien również zawierać informacje czy wczytanie danej liczby się powiodło.

Przykładowe dane wejściowe

13.3

tak 123

33.22nie

Przykładowe dane wyjściowe

Liczba pierwsza to: 13.3. Wczytano? 1.

Liczba druga liczba to: 0. Wczytano? 0.

Liczba trzecie liczba to: 33.22. Wczytano? 1.

Wskazówka

Informacje o poprawnym (albo niepoprawnym) wczytaniu danych należy przechować w dodatkowych zmiennych typu bool.

Mam problem zastosowania bool'a wraz z std::cin.good() i std::cin.fail(). good i fail wraz z cout zwraca 1 lub 0, ale tylko zaraz po pobraniu danych, a w tym zadaniu wg. przykładowych danych wyjściowych potrzebne będzie to nieco później. Aby przechować informacje "na później" będzie trzeba zastosować bool. Problem tylko, że nie wiem jak :)

Prosiłbym o pokierowanie lub w ostateczności o gotowy kod.

Z góry dzięki pozdrawiam.

Edytowane przez lethian
Opublikowano

no i z czym masz problem bo nie doczytałem?

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za szczere chęci... ale na moim etapie nauki nie sądzę, że autor zadania miał na myśli takie rozwiązanie. A co do "mojego poziomu" to można się domyśleć po zadaniu :)

Pozdrawiam i czekam na łatwiejszą odpowiedź :)

Edytowane przez lethian
Opublikowano (edytowane)

Po prostu zapisz do zmiennej wartości zwracane przez std::cin.good() (lub fail) i wywołaj za pomocą cout wtedy kiedy będą potrzebne.

np,

Jak chcesz odpowiedź, to sobie zobacz. Jak nie ogarniesz to sobie to przeanalizuj.

na pewno?

To jest ukryta treść, proszę

Edytowane przez Sopelek997
Opublikowano (edytowane)

Sopelek997 dzięki ci za poradę. Zanim otworzyłem spoiler napisałem jeszcze raz i okazało się, że błąd tkwił w odpowiednim umieszczeniu clear i sync :) Porównałem i się wydało...

Wcześniej robiłem tak:

zamiast:

Gdybym zrobił to w bloku tak jak ty, nie miałbym takiego nędznego problemu. Dziwię się jednak, że wcześniej tego nie zauważyłem chodź próbowałem na wiele sposobów, w tym w bloku, ale chciałem rozwiązanie bez.

Jeszcze raz dzięki wszystkim.

Pozdrawiam

Edytowane przez lethian
  • Dodaj nową pozycję...