Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] VPS dla 5-10 osób

Eryk624

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

chciałem postawić serwer hamachi,no hamachi itp. ale polecono mi że nie opłaca się robić takich serwerów tylko zainwestować w VPS.

mam dość dużo pytań dotyczące VPS i ogólnie serwera na nim:

1. co liczy się najbardziej na VPS?

2. jakie muszę mięc minimalne parametry VPS na:

a) ok. 5 osób

B ) ok 10 osób

3. jaki VPS polecacie? ( tani a dobry) wiem że takie to żadkość ale dobry na 5,10 osób ale w miarę najtańszy ^^

4. na jakiej zasadzie działa połączenie miedzy moim komputerem a VPS? (chodzi mi o to jak to wygląda itp)

5. jak instaluje na nim serwer? czy to jest jak na normalnym serwerze dedykowanym czy jak?

6. baza danych MYsql? czy takie coś istnieje na VPS? i na jakiej zasadzie dodaje bony itp (baze danych otwieram u siebie czy jak)

7. jak edytować pliki pod swój serwer? chodzi o to iż szukam plików "dla mnie" czyli na klasyczny serwer metin2, i nie wiem czy musiał bym je edytować czy jak?

8. czy jest możliwa edycja plików już wgranych na VPS?

9. jakie pliki polecacie na klasycznego metina?

Zadałem kilka pytań, lecz gdy ktoś z was je wyjaśni bardzo to mi pomoże przy zdecydowaniu się itp. wypytuje się dla tego że nigdy nie miałem okazji korzystać z serwera dedykowanego/VPS'a.

bardzo proszę przy pisaniu odpowiedzi pisać na które pytanie ona odpowiada. Proszę o wyrozumiałość. dziekuje

;]

Opublikowano

nie znam vpsów na 5-10 osób.

4. łaczysz się przez ssh i wygląda to bardzo podobnie do stawiania serwera na własnym komputerze.

5. tak, masz sporo tutów jak stawiac na dedyku, to praktycznie to samo.

6. tak, łączysz się do niej ze swojego komputera, używając ip i hasła do bazy danych na vpsie (w tutkach masz opisane jak zainstalować bazę danych i ustalić do nich login i hasło)

7. albo sam je edytujesz, albo szukasz na forum odpowiadającego ci gottowca.

8. tak ;o

9. poszukaj odpowiadających ci.

Opublikowano

Moim zdaniem - jeśli robisz na 5-10 osób to szkoda kasy, jak masz neta 10mb/s+ i dobrego kompa to śmiało rób hamachi, lagów przy 10osobach nie będzie.

nie mam;d

mam kilku kolegow ktorzy by sie ze mna zlozyli wlasnie na takiego slabego dla nas vps'a ktorzy wola 24/7 a kompa mam dobrego na gre (clienta) nie serwer;]

proszę o wypowiedzi osób które znaja sie na tych vps'ach;] dziekuje bardzo. a i prosze bez takuch komentarzy. NIE NA TEMAT.

;]

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem ogólnie..Na exone .pl masz za 19 zł parametry 512 ram 1ghz procesor troche neta i twardziela i oczywiscie wybierasz freebsd.

Połączenie polega przez clienta FTP więc wczesniej robisz pliki serweowe na swoim kompie a potem wgrywasz na serwie.Poczytaj pozniej poradniki co i jak.

PS> Jest tam do wybrania procek 1ghz i polecam więcej aby nie przeciążać...Ta konfiguracja da rade na ok 50-100 osob.Tanszych vps nie widzialem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...