Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dziś taki problem polegający na tym iz kupiłem Pamięć RAM DDR1 2x 1GB 400 mhz. Po włączeniu komputera na oknie startowym pokazuje mi sie nieco ponad 700mb RAM (moje dwie stare pamięci) Nie znajduje mi tych nowych pamięci. Gdy zostawię te dwie nowe same komputer ( płyta gł) pipczy i nie startuje. Przez program CPUZ Ram jest wyświetlany 2,8gb ale przez bios nie daje rady. Nie jestem specem w tych dziedzinach i prosił bym o pomoc.

Płyta gł: Gigabyte Technology Co,. Ltd. Model 8IP775/-G. Graphic Interface: Version AGP version 3.0, Transfer rate 8x

A oto dokładniejszy opis Pamięci RAM:

Rodzaj pamięci: DDR SDRAM Long DIMM

Pojemność: 2048 Mb (2x1024 Mb)

Częstotliwość pracy: 400 Mhz

Przepustowość: 3200 mb/s

Opóźnienie: CL3

Ilość chipów: dwustronna 16 modułów

Obsługa ECC: nie (nie dla serwerów)

Interfejs: 184 piny

Opublikowano

nie jestem pewny co do tego, więc "znawcy" niech za bardzo nie krytykują

weź swoją 1 kość starą i jedną nową, włóż obie do tych slotów, gdzie były stare ramy, później odwrotnie, może być że coś nie teges ze slotem, lub może być że ram uszkodzony, ale oby tak nie było

być może złe taktowanie, zmień może na 333Mhz albo inne

Opublikowano

chyba o to chodziło, żeby zrobić screeny ramu aparatem (przynajmniej mi też tak się zdaje)

a to o tym taktowaniu, to zmienić tak, żeby wszystkie kości miały takie same taktowanie, ustawia się to w biosie, podczas włączania kompa nacisnij F2 lub F3 (juz nie pamietam, któreś z tych :D sorka za pomyłkę) i wyszukujesz ram w sprzęcie i we wszystkich slotach ustawiasz to samo

@nie wiem czy to także jest ważne żeby czytało, ale kiedy ja miałem ze swoim ramem problem to na forum pc format mi pisali żebym ustawił takie same taktowanie obu pamięci, ponieważ jedną miałem 133Mhz a 2 bodajże 166Mhz

Opublikowano

no to F2 F3 nie działa przynajmniej w moim przypadku.

Jutro w czwartek zaczerpnę porady fachowców o ile do tego czasu nie da rady zrobić tego na własną rękę

Opublikowano

Powsadzaj do wszystkich slotów, z niektórymi slotami jest po prostu nie kompatybilne. Też to miałem podczas zakupu nowego ramu.

Możesz zajrzeć do instrukcji płyty głównej lub powsadzać metodą prób i błędów, nic się nie stanie.

Opublikowano

JEZU!!! Systemy 32 bitowe xp obsluguja do 3 GB ramu a 32 visty i 7 do 4gb jedyne co pozostaje to jak komp pozwoli na instal pre view 8 lub 7 i

mowie ci ze potym normalnie bedzie czytal ram

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

@Up

Trololo... a bios'a tez ma sobie x64 zainstalować??

Kuffa

Po 1-sze nie wsadza się dwóch innych ramów, może to grozić uszkodzeniem oby dwóch części.

Masz kilka opcji:

-Zasilacz

-Brak obsługiwanego ramu

-Możliwe że również dostałeś spalone kości (co czasami się zdarza)

Wyjście awaryjne:

Wsadzasz ram, po czym wyjmujesz baterię z biosa (bardzo ostrożnie; przed tym dotknij kaloryfera czy czegoś metalowego żeby się odmagnetyzować), po minucie znowu wkładasz.

Pozdrawiam i mam nadzieję że choć trochę pomogłem

aqcu39P.png
Opublikowano

inną moga mieć , pamięci zawsze działają na jednej z możliwych domyślnie różne ustawiają się zawsze na najmniejszej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png