Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

lol... czytajcie:P

Majkel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądam sobie wp. i nowinki technologiczne , doszedłem do ciekawego artykułu...

Przedstawiam go wszystkim , którym nie chce się przeglądać tych stron...

Co zrobić, żeby zwiększyć pojemność dysku twardego? Posolić go!

Singapurski Instytut Materiałów odkrył sposób, w jaki można kilkukrotnie zwiększyć pojemność dysków twardych. Wystarczy dodać trochę soli...

Dr Joel Yang z centrum R&D singapurskiego Instytutu Materiałów znalazł sposób na zmieszczenie nawet kilkukrotnie większej liczby bitów na takim samym obszarze, jak ma to miejsce dzisiaj. Okazuje się, że wystarczy dodać trochę zwykłej soli kuchennej. Jak to możliwe?

Dyski twarde są pokryte warstwą miniaturowych granulek magnetycznych, oddalonych od siebie o kilkadziesiąt nanometrów, tworząc w ten sposób wyspy, formowane w procesie nanolitografii. Dr Yang odkrył, że dodając do tego procesu odrobinę soli, można kilkukrotnie zwiększyć gęstość zapisu na powierzchni dysku, bowiem sól jest wykorzystywana do produkcji lepszych, choć wcale nie mniejszych granulek, które odpowiednio zmanipulowane, mogą zamienić się w jednostkę informacji, zamiast zlepiać się ze sobą w wyspy.

Grupa naukowców pod przywództwem dr Yanga zademonstrowała już pamięć masową o pojemności 1,9 terabita, zmieszczoną na powierzchni 6,5 centymetra kwadratowego. To o około 4 razy więcej, niż uzyskują obecne dyski twarde. Według badaczy, stosując tę metodę można uzyskać nawet 3,3 terabita na cal kwadratowy, co przełoży się na 18-terabajtowe dyski twarde!

Jak na razie nie podano żadnych, nawet przybliżonych dat. Będziemy więc musieli poczekać z pewnością kilka, a nawet kilkanaście lat.

Tylko nie bierzcie tego dosłownie ;)

394591421101183179764.jpeg
Weteran
Opublikowano

Kon by sie usmial

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

Tak samo jak nostradamus mówił

"Zwierzęta bedą latać"

"Koniec swiata w 2010"

To są brednie , nawet nie próbujcie !!!

zetrax.jpg

Nie jestem najlepszy na świecie, ale lepszych ode mnie nie ma.

Opublikowano

Tak samo jak nostradamus mówił

"Zwierzęta bedą latać"

"Koniec swiata w 2010"

To są brednie , nawet nie próbujcie !!!

Co Ty w ogóle porównujesz... przepowiednie Nostradamusa , do wielotygodniowych testów i wielu badań na ten temat... lol o.O

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak tak, już wam wierzę ... (chodzi o dwa posty powyżej)

Co do samego tematu, przeczytajcie cały wątek, nie bierzcie tego dosłownie, bo może i to ma jakiś sens, ale napewno badania nie były prowadzone za pomocą kuchennej solniczki i dysku który nagle zwiększył swą pojemność. W artykule pisze:

Dyski twarde są pokryte warstwą miniaturowych granulek magnetycznych, oddalonych od siebie o kilkadziesiąt nanometrów, tworząc w ten sposób wyspy, formowane w procesie nanolitografii. Dr Yang odkrył, że dodając do tego procesu odrobinę soli, można kilkukrotnie zwiększyć gęstość zapisu na powierzchni dysku, bowiem sól jest wykorzystywana do produkcji lepszych, choć wcale nie mniejszych granulek, które odpowiednio zmanipulowane, mogą zamienić się w jednostkę informacji, zamiast zlepiać się ze sobą w wyspy.

I dam sobie głowę urwać że to nie polega na sypaniu solą po dysku.... ^_^

MPSForum wystartował! ;) Zapraszam na serwer!

Opublikowano

Bezsensu..

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

omfg, czy ktokolwiek oprócz mnie przeczytał artykół?

piszecie o soleniu dysku, nie o to chodzi, a o dodanie soli przy procesie tworzenia ich...

aż żal czytać takie bezsensowne posty.

co do tematu, kto wie może to będzie nasza przyszłość, fajnie by było mieć w laptopie dysk 4 razy większy za podobną cenę...

KOCHAM MPCFORUM

d89fc52f42cdca51.gif

Opublikowano

WP patrze cały czas w formie, nie zaskakują tytułami artykułów.

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Opublikowano

No kur.wa posoliłem i dysk padł <joke>

Tak tak wierz wp a w zimę będziesz w sandałkach popierdalał .

Pojebana cenzura

posoliłem kompa gz spalił się ;/ (piszę z laptopa)

posoliłem i nie działa

Pisałem wyraźnie

Tylko nie bierzcie tego dosłownie ;)

także teraz macie problem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...