Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] zmiana konfiguracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

daje edita by to zprostowac. wiele osob tym postem sie kierowalo

mowie odrazu:

mam pliki badara ktore sa pod hamachi na virtual box. chce zrobic by polaczenie miedzy serwer-client bylo bez hamachi czyli oszczedniejsze a wydajniejsze. podobno to no-hamachi ale nie wiem. wiem ze zmienia sie cos w konfiguracji ip < zmiana >

;]

Opublikowano (edytowane)

zapisz freebsd i uzyj owych plikow na dedyka. config - ip itp zmieniaz w sysinstall.

Edytowane przez SUAdi

Jeśli odpowiadasz mi, bądź masz do mnie pytanie, oznacz mnie. Wtedy masz pewność, że Ci odpowiem.

7ltRHSP.png

Mentoruje w zarabianu przez internet: subsms, ppa, ppi, ppd, skracanie

Opublikowano

mam pliki na virtual box ktore sa na serwer hamachi a mogl bym prosic o linka do poradnika jak zmienic z hamachi na dedyka i co zrobic po wgraniu na maszyne? bardzo bym prosil;] dziekuje bardzo;]

;]

Opublikowano

mam pliki na virtual box ktore sa na serwer hamachi a mogl bym prosic o linka do poradnika jak zmienic z hamachi na dedyka i co zrobic po wgraniu na maszyne? bardzo bym prosil;] dziekuje bardzo;]

zmieniasz cfg i ip oraz port.

Jeśli odpowiadasz mi, bądź masz do mnie pytanie, oznacz mnie. Wtedy masz pewność, że Ci odpowiem.

7ltRHSP.png

Opublikowano

logujesz się we freebsd.

piszesz sysinstall.

configure

networking

interfaces

de0

no

yes

ipv4 gateway: ip dedyka

ipv4 adress ip dedyka z koncowka 100 albo wykryty DHCP

tyle.

PJONA !

7ltRHSP.png

Opublikowano

no i fajnie;] i po uruchomieniu maszyny/skonfigurowaniu jej jak mi pokazales co musze zrobic by grac? bo wiesz odpada mi hamachi wiec gram przez clienta z edytowanym ip w root < w cliencie? > a i co z portmapem? bo nie wiem czy jest cz nie w plikach

;]

Opublikowano

./start

porty

i gotowe.

@off

nie doubluj topiców.

7ltRHSP.png

Opublikowano

O rany boskie, jak ja to czytam to nie wiem czy to sen czy rzeczywiście żyje o.O

Posiadasz serwer dedykowany?

Jeżeli tak, to pakujesz w tarze pliki serwerowe, baze, przenosisz je na dedyka, oczywiście dopiero wtedy jak zainstalujesz biblioteki, mysql i resztę..

Na dedyku nie ruszaj żadnego sysinstall, wszystko jest odpowiednio skonfigurowane, jeżeli masz na dedyku 64 bitową wersje systemu to dodatkowo musisz zainstalować zgodność z x32..

I tak dalej i tak dalej..

Jeżeli chcesz więcej informacji to po prostu napisz w tym temacie, bo nie wiem czy chcesz wskazówki czy od razu krok po kroku..

Wydaje mi sie że chodzi Ci o zmianę serwera z hamachi na router, to wtedy inna bajka i kolega wyżej Ci dobrze podpowiada, lecz wnioskując po twoim pierwszym poście chcesz przenieść pliki na dedyka..

Sam się teraz pogubiłem czego ty chcesz konkretnie.

Opublikowano

przepraszam ze wprowadzam was w blad;] a wiec tak;]: mam pliki badara ktore da sie odpalic na vurtial box. one sa pod serwer hamachi ale wiem ze hamachi zzera bardzo duzo ramu i jak sie ma ustawione jak na dedyka mozna grac wiecej osob. w sumie mam slaba maszyne 2gb ramu net 3mb na serwa, i chce cos zmienic nie wiem czy to konfiguracja czy co by miec ustawione jak na dedyka czyli bez zbednego hamachi itp nie wiem jak jest z portmapem w plikach badara ;/

;]

Opublikowano

./start

porty

i gotowe.

@off

nie doubluj topiców.

a porty masz na mysli portmapa wlaczyc wtedy i odrazu mozna sie lgowac? czy jak bo nie kojarze tego;]

;]

Opublikowano

tak, obojetnie czym , ale zeby były odblokowane

7ltRHSP.png

Opublikowano

logujesz się we freebsd.

piszesz sysinstall.

configure

networking

interfaces

de0

no

yes

ipv4 gateway: ip dedyka

ipv4 adress ip dedyka z koncowka 100 albo wykryty DHCP

tyle.

PJONA !

nie chce robic spamu więc zapytam o dwie rzeczy w jednym poscie:

1. o co chodzi o " ip dedyka" tzn? to ip komputera na ktorym stawiam dedyka?

2. od hamachi rozni sie wtedy tym ze bedzie przekazywanie danych z serwera do clienta bez hamachi tak? a uruchamianie i zamykanie serwera polega na tym: ./start wlaczyc porty po grze ./stop logout? czy jak? przepraszam za takie proste pytania moze dla was ale ja robielm serwery hamachi rok, dwa temu;]

;]

Opublikowano

tzn to jest pliki na hamachi ale jak je zedytowac bez hamachi

Chcesz po prostu zrobić serwer no-hamachi, tak? Nie musisz nic edytować, po prostu według poradnika tworzysz serwer wskazując plik w vboxie, którego wcześniej używałeś

Opublikowano

Chcesz po prostu zrobić serwer no-hamachi, tak? Nie musisz nic edytować, po prostu według poradnika tworzysz serwer wskazując plik w vboxie, którego wcześniej używałeś

wydaje mi sie ze no-hamachi to nie to samo. chodzi mi o to by pliki badara ktore sa na serwer hamachi, zmienic konfiguracje < ip> i byly tak jak bym uruchamial serwer na dedyku. czyli takie ustawienia i nie wiem czy to no -hamachi czy inny, wiem ze przez ta konfiguracje moge uruchomic serwer bez hamachi co spowalnia bardzo a wysylanie danych pomiedzy serwer - client jest szybsze. nie wiem czy to no hamachi czy nie wiem ze zmienia sie nieco konfiguracje. a i do plikow badara zmieniam konfiguracje ip jak wyzej napisane i tyle? czy cos jeszcze? < oprocz portmapa ktorego uruchamiam normalnie>

;]