Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] czym sie różni serwer hamachi od dedykowanego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam dwa pytania:

1.mam zamiar zrobić serwer metin2 na plikach badara: http://www.mpcforum.pl/topic/387565-tutdl-pliki-serwerowe-by-badar/ (bądź na jego podstawie + moja edycja)

sprzęt mam w miarę dobry jak na serwer dla mnie lecz zależy mi na serwerze 24/7.

i tu moje pytanie czy lepsze będzie postawienie serwera hamachi czy na zasadzie dedyka?

prosił bym o tutorial na temat konfiguracji itp plików serwerowych (gotowych) np plików badara.

2. czy na tej zasadzie polega tworzenie plików od podstaw?

+ instalujemy system operacyjny FREE BSD

+ dodajemy baze danych mysql

+ i co jeszcze? proszę o pomoc

;]

Opublikowano

Różnica pomiędzy hamachi, a dedykiem jest taka, że hamachi potrzebuje sieci do połączenia się z serwerem, natomiast za dedyka trzeba płacić, ale nie potrzebuje on mieć założonej sieci.

Co do pnkt. 2 to tak, w obydwóch przypadkach robi się to samo.

Opublikowano

Roznica jest tak jak @Up.

Ale serwer hamachi robisz na swoim kompie ze swoimi parametrami.

Na dedyku im wiecej zaplacisz tym lepsze paramtry.

Parametry dedyka przykladow to ram 16gb i lacze np. 1GB/s

Co do pkt. 2 robi sie to samo ;)

Opublikowano

no dobrze ale co do pkt drugiego:

ma ktos poradnik jak zrobic idealnie samemu pliki serwerowe? czyli np:

dodac teraz baze danych i co i jaki wybor itp.

lopatologicznie prosil bym bo ja takiego nei moge znalesc;]

@edit: ja chce zrobic albo czyjeś skonfigurować tak jak się konfiguruje pliki na dedykach bądź zrobić pliki tak jak się robi na dedykach=hamachi i skonfigorwac jak na dedyka bo podobno hamachi itp strasznie ramu żre ;d

;]

Opublikowano

ale tak Twoim zdaniem co trzeba zrobic zeby postawić taki serwer? ogolnie od poczatku do konca? bo ja mam na oku pliki badara < liink w 1 poscie> ale chce miec go skonfigurowanego jak na dedyku nie na hamachi

;]

Opublikowano

lol. Przecież dedyk a hamachi nie różni się właściwie plikami, poza tym, że dedyk to maszyna fizyczna i serwer korzysta z niej nie używając twojego komputera.masz setki tutów jak robić serwer.

Opublikowano

A więc tak.. Po pierwsze nauczmy się odróżniać pliki serwerowe od maszyny wirualnej z bsd na których już są pliki serwerowe. Na hamachi masz od razu cały system zainstalowany, z mysql apache itd. Na dedyku musisz to sam zrobić, ale sama konfiguracja plików serwerowych jest taka sama. Wyjątkiem jest, że na dedyku nie trzeba robić nic w sysinstall, wpisywać /etc/rc.d/netif (broń panie boże :) ) itd.

sygna.png