Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie wiem czy dobry dział sobie wybrałem na ten temat ale jeśli zły to proszę o przeniesienie.

Wczoraj podkręcałem procesor i z tego co widzę wszystko jest pięknie, ładnie. Wszystko się polepszyło! (ram też podkręciłem trochę) i tutaj pojawia się pewien problem.

Nie wiem czy dać więcej napięcia na procesor czy coś ale podczas gry w Battlefield 2: Bad company 2 pokazywały mi się czarne plamki. Na początku nic na to nie wskazywało bo patrzyłem w menu i nic. W Cutscenkach juz cos tam sie pokazywało a podczas gry to co najmniej pokazuje się jedna na 5 sekund. Nie wiem co z tym zrobić.

Sprawdzałem również program który wysila procesor i kartę graficzną pokazując pewną animację i tam też jest ten problem. (Co prawda rzadziej ale jest)

Czy muszę odkręcać efekt podkręcenia? Czy macie jakieś rady na ten temat?

(Jestem świeży w podkręcaniu więc nie wiem za bardzo jak to zrobić)

Parametry komputera:

Procesor: Intel Dual Core E2180 (2.0 GHZ podkręcony na 2.66 GHZ [słyszałem że można do 3.0])

Karta graficzna: nVidia GeForce 9500 GT 512 mb

RAM: 2 kości:

1. Kingmax Semiconductor ddr2 1024 MB 333 mhz (podkręcony na 400 mhz)

2. Kingston 2048 MB 333 mhz (podkręcony na 400 mhz)

Płyta główna: Gigabyte Technology

model: 945GCMX-S2

Chipset: Intel i945G

Zasilacz nie wiem jaki jest bo ma nalepkę w takim ch***wym miejscu że szkoda gadać... Nie da się ani na nią spojrzeć albo jakoś zdjęcia zrobić :\

Pomocy!

76561198020190796.png
Opublikowano

Ciekawa sprawa.Być może za dużo podkręciłeś(ale nie wydaje mi się). Zależy też czym podkręcałeś,jakim programem.Spróbuj zmniejszyć trochę i sprawdź czy coś się zmieniło.

1346581101-U331713.gif ExModNFSW I NFSWHelper 1346581101-U331713.gif

Opublikowano (edytowane)

Zmniejszenie raczej wątpie bo czytałem o tym że spokojnie ludzie podkręcali do 3.0 GHZ

Nie podkręcałem programem tylko robiłem to w biosie.

przy okazji

Efekty podkręcenia widać. Wszystko nagle się ożywiło ale podczas gry trochę to wkurzające są takie plamki :\

Edytowane przez rolnik591
76561198020190796.png
Opublikowano (edytowane)

Przykręciłem procesor do 2.44 GHz

Efekty -> większe ścinki ale brak czarnych plam.

Coś proponujesz? Większe napięcie przy wyższym podkręceniu?

Czytałem na innych forach że nie powinno być takich błędów bo na pewno ludzie podkręcali do 3.0

Przy okazji. O ile mogę jeszcze podnieść napięcie jak tak. Obecnie jest 1.376 V a może być do 1.5 V

76561198020190796.png
Opublikowano

Tak,musisz stopniowo podkręcać,za każdym razem dodawać trochę Ghz i V.Musisz próbować.

Czytałem na innych forach że nie powinno być takich błędów bo na pewno ludzie podkręcali do 3.0

A tam napisane jest o takim procku co Ty masz czy inny?

1346581101-U331713.gif ExModNFSW I NFSWHelper 1346581101-U331713.gif

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie taki sam jak mam ja

Intel dual core e2180

Dobra. Poresetuję kilka razy i zobaczę co mi się uda.

Rezultaty napiszę na forum :)

EDIT 1: Przy 2.5 GHz i napięciu 1.376V wszystko w porządku. Podwyższam do 2.6

EDIT 2: Przy 2.6 GHz i tym samym napięciu wszystko było w porządku ale już przy 2.7 GHz nie. Pora na napięcie :)

EDIT 3: Przy 2.7 GHz i napięciu 1.4 v plamy się tylko nasiliły. Narazie powrócę do 2.6 GHz i pomęczę się z tym trochę.

Jakby ktoś znalazł doskonałą konfigurację to dzięki za pomoc. Tak czy inaczej też dzięki.

Przy powrocie do 2.6 nie było dłuższego problemu ale jak włączyłem Counter Strike: Source to gra mi się zacinała, ekran robił się czarny (plamy też się pokazywały aż dziwne) i powracał do gry po 20 sekundach. O CO TUTAJ CHODZI!?

76561198020190796.png
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...