Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

KOMPUTER I 4 GB RAMU HELP PROSZE!

Upity

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomocy,mialem 2 gb ramu dokupilem sobie 2 i jak wlozylem to komputer wlacza sie i ejst czarny ekran plyty glownej i wszystkie napisy a dalej nie chce sie wlaczyc wlozylem z poworotem te 2 gb ramu i dziala ? help!

Nie bij mamo !

Opublikowano

Dziwna sprawa,ale może po prostu twój komp nie czyta więcej niż 4 albo 3 GB - chociaż wątpię w to.

Czasem jest tak że ramy nie chcą współpracować z płytą główną.

Aha,tylko że w XP widzi tylko 3 GB ramu.

Ostania rzecz to to że może jest kość uszkodzona.

1346581101-U331713.gif ExModNFSW I NFSWHelper 1346581101-U331713.gif

Opublikowano

każdy windows obsłuży inna ilość pamięci

dla x32 bez względu na wersje maksimum jest zawsze 3,2 Gb

dla x64

Windows Vista Home Basic — 8 GB pamięci RAM

Windows Vista Home Premium – 16 GB pamięci RAM

Windows Vista Business – 128 GB pamięci RAM lub więcej

Windows Vista Enterprise – 128 GB pamięci RAM lub więcej

Windows Vista Ultimate – 128 GB pamięci RAM lub więcej

Opublikowano

Mam windows 7 ultimate 64 bity

Jeśli masz Gigabyte , masz program @Bios ( W sterownikach od płyty głównej )

Nom mam i co w zwiazku z tym?

Nie bij mamo !

Opublikowano

nie szkodzi że kość jest nowa jest uszkodzona. Albo kość albo płyta główna (slot na RAM). Weź to stare 2gb wsadź do slota innego (tego gdzie wkładałeś te nowe 2gb) i zobacz czy będzie działać jeśli będzie to znaczy że wina jest po stronie kości.

Są też inne przyczyny:

1.kości innego producenta

2.inne taktowanie kości/płyty głównej (kości nie współpracują ze sobą) - sprawdź czy jeśli podłączysz tylko te nowe 2gb to będzie działać jeśli będzie to znaczy że obie kości są sprawne ale nie grają ze sobą czyli wywaliłeś kase na darmo...

Opublikowano

te kosci stare to sa 2x1 a te nowe to 2 x2 i probowalem chyba wszystkich opcji i nie styka ;/

Nie bij mamo !

Opublikowano

Kliknij w to pole, aby otworzyć szybką odpowiedź problem z glowy jedna kostka byla uszkodzona -,-

Nie bij mamo !

Opublikowano

i co w zwiasku z tym?

w sensie wyjolem 2 kostki ktore maja po 1 gb i wkladam 2 kostki co maja po 2 gb.

To żebyś się nauczył pisać imbecylu w sensie żebyś się kurwa nauczył pisać

Wykurwiaj do szkoły zamiast napierdalać w tego swojego minecrafta

Opublikowano

Porady:

1. Ramy pracują na innej częstotliwości (np. 533 MHz 733 MHz) wtedy komp się nie włącza ^^

2. Przeczyść Slot

3. nie baw się w aktualizacje Biosu :)

Opublikowano

przestaw w biosie najniższe taktowanie pamięci jakie znajdziesz , resztę zostawić w trybie auto

możliwe ze kości nie chcą działać z sobą w trybie dual channel

najlepiej sprawdź czy kości działają pojedynczo , jeśli tak to tylko upgrade biosu może pomóc albo jego reset , może rozpozna pamięci przy ustawieniach domyślnych biosu :)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Prawdopodobie jedna kosc nie dziala czyscilem ja szmatka i nadal a są one obie takie same :

DDR2 2GB PC2-6400DIMM

Nie bij mamo !

Opublikowano

wlos tylko ta uszkodzona kosc i odpal program memtest (jest np. na plytce w najnowszym wydaciu czasopisma world computer). Jesli beda bledy tzn. ze masz uszkodzona kosc, i nie bedzie ona poprawnie dzialala. Z tego co widze to chipset obsluguje 4gb ramu (nawet wiecej) wiec wszystko jest ok. Dual channel nie jest konieczny, bo to jest tylko opcjonalna funkcja jezeli posiadamy identyczne 2 kosci ram, komputer bedzie funkcjonowal nawet bez DC.

Opublikowano

Ja zawsze, gdy mam taki problem robie tak:

pierw biorę 1 kość i wrzucam ją pierw do jednego slota, jak odpali to najlepiej zrobić cmosa, lub po prostu w biosie zresetować ustawienia na default seting.

Potem biorę tą kość i wrzucam w 2 gniazdo, jak odpali to wyłączam kompa i biorę 2 kość i próbuje też ją wrzucić pierw w 1 slot potem w drugi. (oczywiście osobno każda kość)

Następnie jak np na jednym slocie i na drugim odpala, to znaczy, że jedna kość jest dobra, jak na drugiej nie będzie odpalać to ta kość jest zepsuta :)

Można zmieniać miejsca ramu, np jeden na 1 slot, a drugi na 2 slot i mogą Ci zadziałać, nie wiem od czego to zależy.

Miałem dużo takich przypadków, więc kombinuj, jak nic nie pomoże to update biosa jak już update nie pomoże to ramy na gware oddawaj :D

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...