Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,wczoraj wylało mi się na touch-pada i na spacje jakieś 30ml barszczu... Laptop po wylaniu barszczu się wyłączył .. były to jakieś 2 sekundy. Zdążyłem przetrzeć. Byłem roztrzęsiony więc próbowałem laptopa odpalić ;( Niestety 0 reakcji.. Nawet nie uruchomił się.. tak jakbym nie nacisnął 'power'... Wyjąłem baterie położyłem do góry nogami obok kaloryfera. Stał 24h a rano i tak nawet nie odpalił. :( CO mogę zrobić? Zaniosę do serwisu na przeczyszczenie pomoże coś?

Opublikowano

zanieś do serwisu niech sprawdzą o co chodzi tzw.przegląd techniczny.

I to jest nauczka zawsze mi tak mama mówi : Nie jedz przy komputerze bo zepsujesz .

9368_gold.png

Opublikowano

Rozkręć i przeczyść spirytusem. Ja jak zalałem telefon wodą (mniejszy problem), to wystarczyło go na noc wrzucić do ryżu czy czegoś takiego. Następnego dnia działał. Z tego co wyczytałem to ogrzewanie lapka w celu osuszenia, to bardzo złe wyjście. Jak nie chcesz kombinować, to zrób tak jak @UP, zanieś do serwisu.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

gdybyś nie odpalił to by się pewnie włączył... mi całkiem zalało lg bali zostawiłem go na 48 godzin i podładowałem jedyne co się zepsuło to bateria bo ją też zalało i muszę kupić nową bo zalana ciągnie 1 dzień

u mnie na baterii był taki jakby biały papierek po zalaniu jest różowy sprawdź u siebie może ci do baterii doleciało

nowe acc strielock275!!!

Opublikowano

Trzeba było rozkręcać i od razu suszarką do włosów, a nie kłaść na grzejnik. Zanieś do serwisu lub sam sprawdź co jest nie tak

1317454587-U195480.png

Opublikowano

do serwisu musisz dac....ale pewnie cie wydoja mocno bo nie potrzebnie wlaczales i zwarcie penie bylo

Opublikowano (edytowane)

@up

Czytanie ze zrozumieniem.

Rozkręć go wyczyść wodą utlenioną a potem daj do niego ryż (nie żartuję) na jakiś dzień a potem po wyjęciu ryżu odpal go jeżeli nie to do serwisu.

Edytowane przez cichyiti

1330007971-U359964.png

Opublikowano

Sprawa się polepszyła. Co do was to suszarka nie można. Są różne luty które mogły by puścić... Jak on był zalany to nie reagował więc nic się nie spaliło raczej ... Jakąś godzinę temu laptopa odpaliłem.. Po jakiś 4sekundach się wyłączył. Dałem go dalej koło kaloryfera.

Opublikowano

Sprawa się polepszyła. Co do was to suszarka nie można. Są różne luty które mogły by puścić... Jak on był zalany to nie reagował więc nic się nie spaliło raczej ... Jakąś godzinę temu laptopa odpaliłem.. Po jakiś 4sekundach się wyłączył. Dałem go dalej koło kaloryfera.

Dalej swoje robisz. Zastosuj się do rad z ryżem

To jest ukryta treść, proszę

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Opublikowano

Lol kurwa co za nieogarnięty typ... Jak zalejesz sprzęt elektroniczny to nie wolno go odpalać po zalaniu... Pewnie doprowadziłeś do zwarcia i będzie ci działać kilka sekund. Gratuluje DEBILIZMU bo jeszcze drugi raz odpaliłeś bez rozkręcenia go i oczyszczenia dokładnie. Takie suszenie stosujemy tylko przy zalaniu czystą niegazowaną wodą . Ten idiota, który ci poleca użycie wody utlenionej powinien mieć połamane rączki :). To przyniesie więcej szkody niż pożytku wtedy reklamacje skieruj do tego idioty .

Oto co powinieneś zrobić :

- wyjąć baterię i nie wkładać do momentu pełnego osuszenia i wyczyszczenia zalanego miejsca na laptopie.

- rozkręcić laptop. Niektóre laptopy pozwalają poprzez wymontowanie klawiatury a niektóre można rozkręcić od spodu.

- Taki rozkręcony zostawiamy w miejscu z dala od wilgoci by się suszył.

- NIE WOLNO CZYŚCIĆ WODĄ UTLENIONĄ!!

- NIE WOLNO SUSZYĆ SUSZARKĄ!!

- NIE WOLNO STAWIAĆ NA KALORYFERZE Z PODGRZEWANIEM !!

- Możesz po kilku dniach użyć powietrza sprężonego przy pochyleniu laptopa tak aby śmieci wydostały się z niego a nie weszły głębiej.

jqeuR.png

Opublikowano

to samo miałem dodać, rady warte tylko chyba po to by uszkodzić do końca sprzęt !

do tego jeszcze woda utleniona, boże jakim trzeba byś głupkiem by wylewać utleniacz na spoiwa cynowe i elementy elektroniczne !

klawiatura już do wymiany, raczej nie wyczyści i nie pozbędzie się płynu spod folii, a nawet jeśli to skorodują ścieżki po 2-3 miesiącach albo będą się ciągle blokowały klawisze ( koszt ok 50-200 zł )

co do reszty można w nafcie technicznej spróbować pozbyć się tłuszczu i pozostałości po zupce ( 2-3l do wanienki i po prostu przepłukać poszczególne części, NIGDY NIE WSTAWIAĆ W CAŁOŚCI, NIE ROZKRĘCONEGO)

potem dobrze wysuszyć odkładając sprzęt w ciepłe miejsce ( żadne dmuchawy czy kaloryfery, ma po prostu sam wyschnąć ) a potem sprężonym powietrzem wyczyścić nalot z nafty

podsumowanie, nie chcesz uszkodzić i chcesz mieć jeszcze sprzęt do użycia lepiej oddaj do serwisu, sam raczej nie poradzisz sobie z rozkręceniem na części pierwsze urządzenia a co dopiero ze zmontowaniem go

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Mogłeś tylko go wytrzeć delikatnie i odwrócić do góry nogami i położyć na czymś miękkim,Raz też miałam zalany laptop,niestety nic nie dało się już z nim zrobić,bo co gorsza położyłam go na kaloryferach,no a co się z nim stało oprócz zalania,łatwo się domyśleć,ale jak pytałam czy byłby do uratowania,powiedzieli,że jeśli został zalany sprzęt,trudno go odzyskać.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano (edytowane)

Laptop działał wczoraj 10 minut dzisiaj już 30 :D Jutro może 1h i za jakiś miesiąc się zjebie ;d ja go położyłem na głośniku od kina domowego tak z 8cm od kaloryfera i nic się nie stało oprócz,że się systematycznie wyłącza.

Edytowane przez mati18137