Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Częste lagi/crashe na serwerze dedykowanym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :)

Mam problem z serwerem MC - bardzo często dochodzi do sytuacji, gdzie serwer łapie strasznego laga przez co wszyscy gracze zostają wywaleni z serwera. Po kilku minutach można już normalnie dołączać do gry, jednak sytuacja jest z grubsza nieciekawa, wiadomo, nikomu się nie chce czekać aż to wszystko się odwiesi i będzie dobrze działać. Podobnie wygląda sprawa z crashami: java wysypuje się całkowicie, trzeba czekać kilka minut aż serwer zareaguje i się zresetuje(no, chyba że jeszcze się 'zakleszczy' proces javy, wtedy trzeba ręcznie go wywalić).

I teraz porcja danych o serwerze:

Procesor: Core i5-2400, 4x3.1+ GHz

RAM: 16 GB

Dysk: 2x 2TB - SATA2

Hosting: OVH

System: Debian 6(jeśli dobrze pamiętam)

CB: v1185(pod 1.8.1), wcześniej v1060(pod 1.7.3)

Pluginy: około 40(zawsze zaktualizowane pod obecnego cb) w tym 3-4 korzystające z MySql

Wydawało mi się, że lag może być stwarzany przez plugin HawkTool który w tym momencie ma rozmiar 52 milionów rekordów w bazie ( :D ) jednak nawet po usunięciu go serwer co jakiś czas się laguje/zawiesza. Ogólnie na tej samej paczce plików jadę od czasu początków 1.7.3 i na początku nie było żadnych problemów serwer mógł stać 2-3 dni bez resa i wszystko chodziło w miarę płynnie. Po jakimś czasie, dla wygody administratorów dodałem resetowanie serwera co kilka godzin w celu odświeżania go(wiadomo, jakoś zawsze lepiej po resie chodzi a to tylko 30-40sek) i dalej wszystko było ok. Dopiero po jakichś 2 tygodniach serwer się powoli zaczął wieszać bez powodu, nie wywalając nawet żadnego błędu [severe] tylko spamując 'server overloaded'... Ogólnie nawet przy 5-10 osobach ram potrafi się zawalić do około 5-6GB co wydaje się conajmniej dziwne, z racji tego, że teoretycznie powinno to wystarczyć na około 60 graczy.

Ogólnie, ma ktoś pojęcie co może być nie tak z serwerem/pluginami?

Jaka wersja systemu jest 'najlepsza' pod dedyka MC? :)

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, mam nadzieję, że będzie się komuś chciało poświęcić chwilę czasu na pomoc :)

Jeżeli ktoś faktycznie mi pomoże a będzie chciał grać u mnie na serwerze, odwdzięczę się rangą 'elita' wartą SMS'owe ~60zł :)

Opublikowano (edytowane)

@UP

Do mc najlepszy jest Debian, dużo lepszy od linuxa.

@Top

Mój kolega jeszcze przed zakupem na OVH mógł przetestować serwer.Miał to samo co ty i nie wykupił go.

Edytowane przez Zielonek09
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Do mc najlepszy jest Debian, dużo lepszy od linuxa.

buahahahahaha jak to przeczytałem myślałem, że spadnę z krzesła :D kolega 2xUP to samo ludzie poco wy się wypowiadacie jak nie macie o tym zielonego pojęcia? :O

Debian – projekt wolnej dystrybucji systemu operacyjnego między innymi linuxa tak mniej więcej o debianie.

A co do problemu kolegi znam rozwiązanie tego problemu, było ono na CraftX, pracowałem nad tym sporo czasu niestety z racji zdrady całego teamu oraz sponsora nie zdradzę rozwiązania tym bardziej nikomu kto ma coś związanego z ExtremeCraft

@Topicc

Sory, że piszę w temacie sprzed prawie 2 miesięcy, ale warto coś wyprostować :)

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|