Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ATI Radeon HD6950 vs. HD6970 & pytanie dot. sys. op.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jako że w niedalekiej przyszłości, zamierzam złożyć sobie nowego złomka (kompa) to mam trochę pytań dotyczących podzespołów, żeby wyszło jak najlepiej :D

Otóż sprawdzałem na niektórych stronach sprawdzałem karty graficzne typu ATI Radeon HD6950 i HD6970.

Niby są podobne ale jednak cena trochę... myli człowieka.

HD6950 to cena ok 950-1150zł, a HD6970 od ok 1200-1500zł czyli +/- 300zł różnicy mniej więcej.

Jedyna różnica jaką zauważyłem to taka:

HD6950

Taktowanie rdzenia: 810 MHz

Taktowanie pamięci: 5000 Mhz (efektywnie)

HD6970

Taktowanie rdzenia: 890 MHz

Taktowanie pamięci: 5500 Mhz (efektywnie)

Dużo osób poleca 70, ale to prawie się nie różni od 50, więc pytanie takie, czy w ogóle opłacalne jest wydanie ok 200zł więcej za taką różnice?

No i też pozostaje pytanie jaki system operacyjny będzie najlepszy do grania i lekko do grafiki, oczywiście x64 (64 bitowy). Czy lepszy bedzię XP czy jakaś wersja 7?

@- Edit: Czy przy obu kartach wejścia są takie same, do podpięcia do płyty głównej? Pytam informacyjnie :) -@

tutaj linki do tych kart:

HD6950

To jest ukryta treść, proszę

HD6970

To jest ukryta treść, proszę

Edytowane przez djmati5
Opublikowano

Różnią się wydajnością w grach itp. Pamięcią czyli tym jak sobie radza na wyskoich rozdzielczościach:

30738588.jpgPopatrz na fps przy crysis na full hd i wyniki na 3dmarku

Opublikowano

Końcówki ser czyli np 10/30/50/70/90 różnią sie Traktowaniem pamięci rdzenia karty graficznej -_- lub ilością rdzeni tu dotyczy 6990 oraz pamięci np 6910 będzie mieć wolniejszą pamięć oraz jej mniejsza ilość co wpływa na niektóre gry -_-

Opublikowano (edytowane)

Jak nie chcesz przepłacać bierz 6950 nie odczujesz różnicy w grach, a 300 zł możesz dołożyć na lepszy procesor czy ram. Co do systemu to lepiej Windows 7 Professional lub Ultimate x64. Obie są na PCI-E więc nie wiem skąd takie pytanie.

Edytowane przez BoJaTanczycChce

1

2

3

4

5

6