Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czy to jest rodzina?;]

Eryk624

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam kolezanke w klasie. niedawno się dowiedzialem że mój tata i jej mama to kuzynostwo, i tu moje pytanie czy ja z kolezanka jestem rodziną?

@edit a jak tak to jaka?^^

;]

Opublikowano

Jesteście rodziną.

Tak btw. to w 1. gimnazjum dowiedziałem się że jestem wujem mojego kumpla z klasy xD. A to dlatego że jego matka jest moją daaaleką kuzynką :D.

1358809676-U384748.png

Opublikowano

To już nie rodzina i żadne więzi pokrewieństwa , prawnie powiedzmy ( tak słownikowo )

Zwyczajowo można traktować jak bardzo daleką rodzinę ale bez żadnego pokrewieństwa

;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To już nie rodzina i żadne więzi pokrewieństwa , prawnie powiedzmy ( tak słownikowo )

Zwyczajowo można traktować jak bardzo daleką rodzinę ale bez żadnego pokrewieństwa

;)

nie kapuje;X to w koncu jest moją kuzynka czy nie?;] bym nie palnol gluopty;D

jest moze jakies "drzewo genealogiczne" na ktorym moge to sprawdzic?;]

;]

Opublikowano

to weź i sobie najprościej rozrysuj , wyjdzie ci że najbliższą rodziną dla was obojga będzie pradziadek czy prababcia

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

czyli wasi rodzice są rodzeństwem ciotecznym (po siostrze rodzica) lub stryjeczne (po bracie rodzica)

"Krewni dalszych stopni w linii bocznej równej (wspólni pradziadkowie lub dalej) to drugie i dalsze kuzynostwo (drugi, trzeci... kuzyn, druga, trzecia... kuzynka). Dla uściślenia podaje się relację pomiędzy rodzicami, tak więc dzieci braci ciotecznych są rodzeństwem cioteczno-stryjecznym, dzieci braci stryjecznych stryjeczno-stryjecznym itp."

czyli prawie jak rodzina , jednak jeśli chodzi o więzy krwi już nie rodzina bliska. za najbliższą rodzinę uważa się tylko powinowactwo typu kuzyn/kuzynka . zresztą to już tylko zależy od rodziny jak traktuje swoje pochodzenie tworząc drzewo genealogiczne. prawnie nie jesteście spokrewnieni z sobą jako rodzina, posiadacie tylko wspólnego pradziadka

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

czyli wasi rodzice są rodzeństwem ciotecznym (po siostrze rodzica) lub stryjeczne (po bracie rodzica)

"Krewni dalszych stopni w linii bocznej równej (wspólni pradziadkowie lub dalej) to drugie i dalsze kuzynostwo (drugi, trzeci... kuzyn, druga, trzecia... kuzynka). Dla uściślenia podaje się relację pomiędzy rodzicami, tak więc dzieci braci ciotecznych są rodzeństwem cioteczno-stryjecznym, dzieci braci stryjecznych stryjeczno-stryjecznym itp."

czyli prawie jak rodzina , jednak jeśli chodzi o więzy krwi już nie rodzina bliska. za najbliższą rodzinę uważa się tylko powinowactwo typu kuzyn/kuzynka . zresztą to już tylko zależy od rodziny jak trgaktuje swoje pochodzenie tworząc drzewo genealoiczne. prawnie nie jesteście spokrewnieni z sobą jako rodzina, posiadacie tylko wspólnego pradziadka

robem juz nie raz mi pomagal xD

czli mamy wspolnego pradziadka ale w aktualnych czasach jest to uwazane ze jaką kolwiek rodzine czy cos?;] bo poprostu z ciekawosci chcialem wiedziec;]

z tą różnica iż moj tata z kuzynka < mama kolezanki> moze widzieli sie 20lat temu xD

;]

Opublikowano

zobacz czy jest podobna do ciebie

tym mnie rozwaliles;d

ja ona

moja mama jej mama

moja babcia jej babcia

moja prababcia jej prababcia;]

wyglad zaginoł juz dawno xD

;]

Opublikowano

chodzi mi o zachowania itp

w sumie geny sa przekazywane co drugie pokolenie ale chyba w jednej linii

ale jezeli moj tata i jej mama to kuzynostwo to jakiego "przodka" mamy?

ja-kuzynka

tata-mama kuzynki

tata taty- mama mamy kuzynki < dziadek i jej babcia>

i czy tutaj jest ostatnie "ogniwo" czyli:

pradziadek i prababcia? czy jak?

chodzi o to ze moj tata i jej mam to kuzynostwo ale od jakiego pokolenia sie zaczelo?;]

;]

Opublikowano

wygląd nic nie ma do tego, tak samo i zachowanie

rodzeństwo nawet może być do siebie kompletnie nie podobne ale np kuzyni mogą być prawie jak bliźniaki, jednak pokrewieństwo w dalszych powinowactwach poza kuzynostwem ( jeśli chodzi o dzieci kuzynów z obojga stron ) to już tylko wynik loterii genetycznej i prawdopodobieństwo że w jakimś stopniu są do siebie podobni jest praktycznie znikome ( szybciej byś wygrał w LOTTO niż udowodnił ze jesteś z kimś podobny w jakikolwiek sposób widoczny dla innych ) . pewne cechy rodzinne, dziedziczone genetycznie może i pozostają ( jakiekolwiek deformacje genetyczne np specyficzny kształt ucha czy nosa, nawet podobne znamiona ) ale jednak nie świadczą o tym że pochodzicie z tej samej rodziny ( dziedziczenie od 4 stopnia pokrewieństwa w dół )

znane są przypadki rodzin spokrewnionych w 6-8 stopniu pokrewieństwa ( prapradziadkowie i dalej ), nawet i wyższym że osoby nie mające nic niby wspólnego ze sobą są tak podobne do siebie że na pierwszy rzut oka nie można było by je odróżnić, ale jednak nie są z sobą spokrewnione

jak to się potocznie mówi, każdy z nas ma gdzieś tam w świecie sobowtóra, wyglądającego dosłownie tak jak my ale w żaden sposób nie spokrewnionego z nami

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...