Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie do was pytanko. Czy ktoś z was miał kiedyś okazję programować w pythonie? Tak mnie coś ciągnie do tego języka (pyGame), ale nie wiem czy warto. I jak ten język stoi z szybkością? Kursy już jak by co to mam ale zawsze możecie dać swoje typy, na pewno nie pogardzę ;)

Natanek RLZ!

(W kolorze piekielnym)

Weteran
Opublikowano

Po co PyGame?

Nie lepiej uczyć się od razu SDL?(PyGame został stworzony na podstawie SDL).

Tak wgl. po co przechodzisz z c++ na pythona, to nie ma sensu.

c++ ma o wiele więcej możliwości.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam nie wiem dlatego się pytam ;) Po za tym nie pisałem, że przechodzę z c++ na pythona

Edytowane przez KsiadzProboszcz

Natanek RLZ!

(W kolorze piekielnym)

Opublikowano

Python-cud miód. Język spoko. PyGame jeszcze bardziej, nie trzeba się męczyć tak jak w SDLu. Sporo rzeczy jest już zaimplementowanych.

Jeżeli chodzi o prędkość to daje radę. Jest uruchamiany na standardowej maszynie napisanej w C. Ofc są też implementacje na inne platformy, a nawet eksperymentalny kompilator(!) do asm'a.

@up2

Fanboj C++, mówiący o języku w którym nigdy nie pisał. W dodatku offtop...ojć nie ładnie....

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Weteran
Opublikowano

Ja tam nie wiem dlatego się pytam ;) Po za tym nie pisałem, że przechodzę z c++ na pythona

Bo masz napisane w hobby.

Python-cud miód. Język spoko. PyGame jeszcze bardziej, nie trzeba się męczyć tak jak w SDLu. Sporo rzeczy jest już zaimplementowanych.

Jeżeli chodzi o prędkość to daje radę. Jest uruchamiany na standardowej maszynie napisanej w C. Ofc są też implementacje na inne platformy, a nawet eksperymentalny kompilator(!) do asm'a.

@up2

Fanboj C++, mówiący o języku w którym nigdy nie pisał. W dodatku offtop...ojć nie ładnie....

Co to za argument że niby SDL jest trudniejszy? Jeżeli patrzysz tylko na poziom trudności to "programuj" w logomocji.

Opublikowano

Jednak chyba wezmę się za pythona. Troszkę o nim poczytałem. Troszkę o modułach. Zawsze do czegoś się przyda. I jeszcze taka prośba, znacie może jakieś książki z podstawami? Abo kursy jakieś DOBRE, niekoniecznie po polsku (z angielskim też daje sobie rade).

Natanek RLZ!

(W kolorze piekielnym)

Opublikowano

o kurwa, czuję się zaszczycony! Nie wiedziałem do tej pory jakie to uczucie gdy ktoś reklamuje mój tutorial!

@up3

Co jest łatwiejsze? SDL czy skryptowa nakładka na niego?

Z tą Logomocją to mnie pojechałeś...że ni chuja ci nie odpowiem. Nie będę się zniżał to poziomu dziecka które gówno wie o wygodzie a tym samym o programowaniu.

W czystym SDLu nie mamy obiektów(!), natomiast w PyGame jest to niezbędna rzecz. Nie trzeba definiować Surface'ów etc.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki bogu, że python jest obiektowy :)

Zacząłem się już uczyć z wikibooks. Troszkę mnie zdziwiło, że od razu dają taki rozbudowany kod.

Pouczył bym się z twojego tutka Assarelliuss, ale nie chcę mi się rejestrować xD

Edytowane przez KsiadzProboszcz

Natanek RLZ!

(W kolorze piekielnym)

• Dodaj nową pozycję...