Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam problem z postawieniem serwera MC gdyż muszę odblokować porty .

Dowiedziałem się o tym z innego forum

Aby postawić serwer trzeba odblokować port 25565 .

dowiedziałem się również , że porty odblokowuje się wchodząc na stronę mojego routera czyli IP

załóżmy , że to będzie 192.222.1.255

wchodząc na te stronę mam wpisać nazwę użytkownika wraz z hasłem do tego konta .

I tutaj pojawia się mój problem . Gdy zakupiliśmy router ( starzy ) mój tata skonfigurował router aby internet działał . Teraz potrzebuję odblokować port 25565 lecz mój tata zapomniał jakie podał hasło przy konfiguracji routera . ani nie działają podstawowe passy czyli

Nazwa użytkownika : admin

hasło : admin

I teraz moja prośba . Czy może mi ktoś powiedzieć jak zresetować dane w routerze ? Może wystarczy skontaktować się z dostawcą internetem ( w moim przypadku : NETIA ) ?

Oczywiście za pomoc daje limit +/- o 5 :)

P.S. Jeśli w złym dziale napisałem ten temat proszę o przeniesienie , nie o usunięcie .

Pozdrawiam FrozzY :)

banner2pn_rraxhrn.png

Opublikowano

watpie ale raczej jesli zglosilbys to do netii to pomogli by ale nie wiem na 100% bo takiego problemu nie mialem.

Probowales wpisac inny port w serwer.protines? Np zzamiast 255565 napisz 255555 i jak dolaczasz do serva to wpisujesz ip np. 102.142.11.14:25555

Opublikowano

Tylko że, nie ważne jaki port serwera, i tak trzeba odblokować na ruch sieciowy.

Netia nic tu nie da, masz może przycisk restart przy routerze? Jeśli tak to naciskaj.

Pozostaje zawsze próba wejścia na router metodą brute force ;)

Opublikowano

Tak więc jakie czynności powinienem wykonać ?

Cisnąć z w guzik restartu na routerze tak ?

Lecz nie rozumiem o czym mówisz

Pozostaje zawsze próba wejścia na router metodą brute force

Jeśli możesz wyjaśnij :)

Jeśli ta funkcja lub coś . . . ( mam na myśli Brute Force ) jest zależna od routera to mam model ZyXel i jakieś cyfry z literami , wybaczcie ale nie mam obecnie dostępu do tego routera ;)

Tak więc powracając do tematu w skrócie mówiąc

Dostawca internetu : NETIA

Model routera ZyXel (...) [ w najbliższym czasie zaktualizuje dokładny model ]

System operacyjny kompa : Win XP

Internet przez Wi-Fi

Komputer jest stacjonarny więc do łączenia się z internetem używam tzw. gwizdka :D

Jeśli możesz wyjaśnij co to jest to Brute Force :]

oczywiście dołącz do posta co wolisz +/- :) oczywiście 5 leci ...

z góry dzięki FrozzY

watpie ale raczej jesli zglosilbys to do netii to pomogli by ale nie wiem na 100% bo takiego problemu nie mialem.

Probowales wpisac inny port w serwer.protines? Np zzamiast 255565 napisz 255555 i jak dolaczasz do serva to wpisujesz ip np. 102.142.11.14:25555

w server.properites nigdy nie zmieniałem portu a podczas łączenia się z serwerem nie pisze tak jak napisałeś .

Chodzi mi o końcówkę :25565 lub 25555 zwykle piszę 5.207.82.67

banner2pn_rraxhrn.png

Opublikowano

Brute Force, będzie atakował tyle, z zadaną kombinacją znaków aż złamie hasło, jest to metoda czasochłonna i przy łatwych hasłach(Dla porównania trudne hasło to: sGz3i3ZGnIofp23sfjjfop821, ponieważ są cyfry oraz jest pełno liter małych i dużych).

Więcej znajdziesz na ten temat odszukując w google. ;)

Jednak na początek, sprawdź czy nie masz tego przycisku. Masz go? - Ciskaj, potem konfiguracja tylko pozostaje na nowo routera, bynajmniej u mnie było tak, jak przez "przypadek" spadł i nie wiadomo czemu się zrestartował do ustawień fabrycznych. :)

Opublikowano (edytowane)

Brute Force, będzie atakował tyle, z zadaną kombinacją znaków aż złamie hasło, jest to metoda czasochłonna i przy łatwych hasłach(Dla porównania trudne hasło to: sGz3i3ZGnIofp23sfjjfop821, ponieważ są cyfry oraz jest pełno liter małych i dużych).

Więcej znajdziesz na ten temat odszukując w google. ;)

Jednak na początek, sprawdź czy nie masz tego przycisku. Masz go? - Ciskaj, potem konfiguracja tylko pozostaje na nowo routera, bynajmniej u mnie było tak, jak przez "przypadek" spadł i nie wiadomo czemu się zrestartował do ustawień fabrycznych. :)

mam ten guziczek :) jak i kolejne pytanie :D czy te ustawienia fabryczne zresetują mi na tyle router , że internet się skasuje i trzeba będzie go ponownie konfigurować ?

Czy wystarczy , że to kliknę tylko passy do logowania się zresetują ? Przepraszam jestem zielony jeżeli chodzi o router i konfiguracje internetu :)

Jak już wcześniej pisałem tata konfigurował internet więc nawet nie dopytywałem go jak to robił gdyż byłem jeszcze mały xD

Postawie Ci 5 i limit + ok ? :)

P.S. Założę pseudo bloga , którego będę pisał w momentach kiedy będę miał problem :) Oczywiście treść tego bloga będę umieszczał na MPC jak nikt mi nie pomoże na pseudo blogu .

Edytowane przez FrozzY

banner2pn_rraxhrn.png

Opublikowano

Okey, nie ma problemu.

Po naciśnięciu guzika u mnie restartuje się wszyściutko, tak jak na początku czyli konfiguracja nieunikniona. Ale jest to bardzo proste, poproś tatę przyciśnij raz, podłącz po kablu i konfiguruj, najważniejsze to połączenie do modemu oraz hasło do routera.

Opublikowano

Ok . Dzięki za wyjaśnienie znaczenia Brute Force lecz teraz kolejne pytanie jeśli nie problem oczywiście :D

Mam router Netii ZyXel (...) i mam napisane pod nim hasło wg. twojego przykładu jest ono trudne , ponieważ składa się z małych jak i dużych liter oraz cyferek .

Jak już wspomniałem jestem w tym zielony . Hasło pod routerem to hasło do strony 192.111.1.111 ? ( jest to przykład jak coś )

Mam tam tylko hasło i nazwę połączenia/ nazwę sieci czy ta nazwa to jakby nazwa użytkownika ? wpisałem

Nazwa użytkownika : admin

hasło : ************ ( to spod routera )

i wyskakuje mi komunikat

Logowanie nie powiodło się, proszę spróbować ponownie:

Bardzo proszę o pomoc gdyż z kolegami robimy mapę ( wspólnie , ponieważ każdy na SP robi swój kawałek mapy ... )

P.S.

Już dałem 5 jak i +'iki :)( 2/3 bo póki co mam tylko tyle twoich postów w temacie ;) poszukam na forum i pododaje +'iki

Pozdrawiam FrozzY

banner2pn_rraxhrn.png

Opublikowano

Hasło ponoć twój tato zmienił, a hasłem nie jest ip routera. Ip routera możesz sprawdzić wpisując w cmd ipconfig. ;)

Logowanie nie powiodło się - zapewne hasło błędne.

Opublikowano (edytowane)

Ten magiczny guzik 'force reset' restartuje router do konfiguracji standardowej tak jakbyś kupił nowy router.

Nie wiem co wy macie za routery ponieważ mój automatycznie ustawia sobie wszystkie adresy ;]

Pod routerem szukaj passów (loginu i hasła)

Najlepiej zrób zdjęcie tyłu twojego routera w czym bardziej nam pomoże niż dochodzenie do standardowego hasła drogą słowną.

Logujesz się po hard resecie :F tak to te standard hasło Ci nic nie da...

Edytowane przez siemka256.

Patryczek1996 R.I.P.

Opublikowano

MrJazor . Mam pod routerem 2 linijki tekstu już podaje cytat gdyż aparat mi się zepsuł a telefon ma 3.2 MPX :O

SSID : NETIA-A75781

hasło : q3MSGI3b****T

Wybacz ale muszę zacenzurować fragment hasła gdyż wiem , że podawania takich informacji grozi utratą połączenia z internetem dzięki hackerom :]

Mogę Cie prosić abyś nie zamykał tematu ? bardzo potrzebuje pomocy w tym TOPICU gdyż jak mówiłem chcę postawić serwa MC z kumplami :D

Pozdrawiam i dzięki za dotychczasowe posty .

banner2pn_rraxhrn.png

Opublikowano

A zmykam? Nie zamknę bez twojej zgody.

Teraz się spróbuj zalogować na ten dane, jak nie działa to przyciśnij reset i na

standardowych pod routerem. ;) Reszta to konfiguracja routera i przekierowanie portów.

@down

Cieżka sprawa offtopować, ale gram normalnie w minecrafta to mogę zagrać.

Opublikowano

A zmykam? Nie zamknę bez twojej zgody.

Teraz się spróbuj zalogować na ten dane, jak nie działa to przyciśnij reset i na

standardowych pod routerem. ;) Reszta to konfiguracja routera i przekierowanie portów.

OK .

Teraz nie mam możliwości resetowania routera , ponieważ mój stary jest na działce ( buduje się dom ) a ja jestem z mamą w domu lecz jak ja moja mama jest zielona :)

Co do zamykania . napisałem temat o problemie do terrari i jakiś mod zamknął temat bez mojej wiedzy . tak więc napiszę jak wszystko będzie GIT :]

P.S

może masz ochotę zagrać na moim serwerze MineCrafta ? :) Jak postawie i będzie działał to zrobię no-hamachi ;) tak więc gorąco zapraszam .

banner2pn_rraxhrn.png

Opublikowano

Do zamknięcia :)

Dzięki za pomoc MrJazor ;D

Teraz tylko poczekać na nowego neta i zacznę zabawę z serwerem

'_'

banner2pn_rraxhrn.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...