Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] pliki serwerowe co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam do was pytanie, dotyczace budowy plikow serwerowych: jak to jest zrobione? ja mysle ze tak:

pliki serwerowe to cos takiego jak mapy moby postacie npc gm itp. oraz program mysql ktory otwiera te ustawienia w formie tabelki?

jak tak to to te wszystkiego bugi to sa bledy w tych tabelkach?

;]

Opublikowano

To jak ktoś buduje pliki, jaka jest ich hierarchia, gdzie kto jakie dane trzyma i jak ich używa (CRUD) to sprawa tej właśnie osoby/firmy. Pliki są skompilowane i my możemy tylko gdybać jak to wyglądało przed kompilacją.

Astium team

Webmaster

Opublikowano

ja wiem ale prosil bym was o "zobrazowanie" mi tego ;]

tzn ze to sa wszystkie pliki te napisane to sie kapiluje ale da się je otworzyc za pomoca myslq i miec w formie tabelki ktore da się z edytowac?

;]

Opublikowano

Tak w skrócie: gra to wielki projekt i można ją zrealizować na kilka sposobów. Każdy większy program ma swoje "jądro" - coś głównego. To coś kontroluje przebieg całej aplikacji. Są pliki z funkcjami, pliki obsługujące mysql, pliki od języków skryptowych itd. Więc akurat mysql i dane w nim zawarte są podrzędne dla plików napisanych w c++ czy czymś tam. Bo to te właśnie pliki korzystają z mysql a nie mysql z nich. Nie traktuj gry jako wielkiego pojemnika z danymi który działa w magiczny sposób. Ten magiczny sposób ktoś stworzył i to on jest właśnie plikami systemowymi.

Astium team

Webmaster