Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

najwydajnieszy procesor intel i5 / i7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

zbieram sobie na nowy komputer, bo na tym złomku co mam, ciągne juz odkąd pamiętam, z 8 lat będzie mieć tak więc kilka pytań co do procesorów i nie tylko

jaki byłby najwydajniejszy procesor z serii i5 lub i7 gdzieś do +/- 800zl głownie do gier i troche do grafiki, jak i troszke do uczenia się podstaw programowych z zawodu technik informatyk

nigdy nie zagłębiałem się w dopasowywanie osprzętu kompa, więc czy procesory z serii i5 lub i7 będą pasować do nowszych płyt głównych? kolega mi polecał ASUS P8P67-M R3.0 a kosztuje ona w komputroniku ok 540zl, więc podajcie dobrą płyte główną, troche tanszą, gdzieś za ok 450zl, żeby pasował procek z tych serii wyżej

jak sprawuje się karta graficzna NVidia GeForce GTX 560Ti ? dość droga ale czy się opłaca czy lepiej wybrać inną ? byle nie za drogą

jaki zasilacz najlepiej wybrać i jak sprawdzić jaki wybrać do wybranego zestawu komputerowego?

czy obudowa jest bardzo ważna w procesie chłodzenia sprzętu? bo nie chce wydawać za dużo na obudowe, wole więcej na podzespoły

mam nadzieję że napisałem wszystko zrozumiale :)

będą 5* i + czy - ile tylko dam rade

EDIT:

napiszcie też, jakie sklepy internetowe z podzespołami polecacie, pewne i dobre i w rozsądnej cenie

Edytowane przez djmati5
Gość malutki688
Opublikowano

i52500 k z odblokowanym mnoznikem (tzn mozes go podkrecac) i kupisz go zaq okolo 750 zl.

msi p67a-c45(bs) plyta za okolo 450 zl 430

posiadam ten zestaw i jestem bardzo zadowlony

Opublikowano (edytowane)

na nowego kompa ja już dlugo czekam (2 lata? coś koło tego), teraz dostałem troche kasy więc chce sobie sam złożyć a szukam wydajnych podzespołów dobrych do gier w miare dobrej cenie, żeby cały sprzęt mieścił się w ok 3 tys. (też byś chciał nowego kompa gdybyś chciał pograć np w Cabala Online, a nie grać w "pokaz slajdów" bo na moim kompie mam ok 5-6 fps, 512 RAM, procek pentium R serii 4 2,40GHz, karta GeForce MX420 [ostatnio chciałem pograc w gothica 3 ale z pośpiechu zapomniałem o jego wymaganiach, ledwo mi się zmieścił na dysk, który ma 66GB z czego ponad 30GB to zdjęcia i filmy, a do tego nie wlączyl się, bo potrzebuje Shader Model min 1.4 a moja karta nawet nie wie co to jest :D ])

już ktoś pisał żeby czekać na bulldozer'a ale jak to ma wyjść w grudniu czy może później, to troche czekać trzeba jednak, a to że to będzie "najszybszy procesor na świecie" to pewnie troche będzie kosztował, także ze względu na premiere

chyba że mozna tak zrobić że kupić teraz procek intela np. taki co podał malutki, później jakby była kasa i możliwości sprzedać go i kupic bulldozera (oczywiście nie wiem czy to dobre wyjście z nim by to było) co o tym myślicie?

EDIT:

napiszcie też, jakie sklepy internetowe z podzespołami polecacie, pewne i dobre i w rozsądnej cenie

Edytowane przez djmati5
Gość malutki688
Opublikowano

ja kupowalem na morale.net

fajny tez jest ram.net

Opublikowano

ok, sprawdze

teraz ostatnie pytania (chyba ze nie będzie pasować) i chyba temat do zamknięcia będzie

podane ceny sprawdzane na allegro z ofert firm, które wystawiają sprzęt dla lepszej sprzedaży

płyta główna - ASRock P67 Pro3 B3 P67 LGA1155 USB 3.0 395zł

RAM - GOODRAM DDR3 4GB 1333MHz 2x 4GB - 2 sztuki za 146zł

Procesor - INTEL Sandy Bridge CORE i5 2500K 3,3GHz BOX 849zł

Zasilacz - CORSAIR TX 650W 360zł

Dysk twardy - 1TB SATA WD 32MB 3.5'' 165zł

Karta graficzna - GAINWARD GTX 560 Ti 2048MB PHANTOM 822/4008MHz Wwa (nie wiedziałem które info potrzebne a które nie więc podałem all :D) 1149zl

całość wyjdzie niecałe 3100 zł

czy zasilacz byłby dobry do tego?

czy ta karta graficzna jest dobra?

czy bedzie trzeba dokupić dodatkowe wiatraczki w celu lepszego chłodzenia?

Opublikowano
Zasilacz taki se odpuść.

Corsair robi bardzo dobre zasilacze, więc stfu.

Ja bym ci polecił Thermaltake Toughpower XT new 575W 80+ Bronze Modular - ma 575 W na linii 12v i jest modularny(odpinane kable).

Grafikę weź MSI GeForce GTX560Ti 1GB DDR5 256bit PCI-E (N560GTX-Ti Twin Frozr II/OC) - kręci się do poziomu stockowego gtx 570.

@Down Chodziło mi o to, że nie musi go sobie odpuszczać, bo to dobre zasiłki ;)

Opublikowano

na nowego kompa ja już dlugo czekam (2 lata? coś koło tego), teraz dostałem troche kasy więc chce sobie sam złożyć a szukam wydajnych podzespołów dobrych do gier w miare dobrej cenie, żeby cały sprzęt mieścił się w ok 3 tys. (też byś chciał nowego kompa gdybyś chciał pograć np w Cabala Online, a nie grać w "pokaz slajdów" bo na moim kompie mam ok 5-6 fps, 512 RAM, procek pentium R serii 4 2,40GHz, karta GeForce MX420 [ostatnio chciałem pograc w gothica 3 ale z pośpiechu zapomniałem o jego wymaganiach, ledwo mi się zmieścił na dysk, który ma 66GB z czego ponad 30GB to zdjęcia i filmy, a do tego nie wlączyl się, bo potrzebuje Shader Model min 1.4 a moja karta nawet nie wie co to jest :D ])

już ktoś pisał żeby czekać na bulldozer'a ale jak to ma wyjść w grudniu czy może później, to troche czekać trzeba jednak, a to że to będzie "najszybszy procesor na świecie" to pewnie troche będzie kosztował, także ze względu na premiere

chyba że mozna tak zrobić że kupić teraz procek intela np. taki co podał malutki, później jakby była kasa i możliwości sprzedać go i kupic bulldozera (oczywiście nie wiem czy to dobre wyjście z nim by to było) co o tym myślicie?

EDIT:

Jak wyjdzie Bulldozer to automatycznie intele zaczną tanieć. Więc nie będzie Ci się to za bardzo opłacało ;p

No ale twój komp, twoja kasa. Zrobisz jak uważasz.

EMPTY :C

Opublikowano (edytowane)

@- TEMAT DO ZAMKNIĘCIA -@

dziękuje wszystkim za pomoc a szczególnie Cheatek'owi za dokładną pomoc i dokładne info :)

jak mówiłem + dla każdego :)

Edytowane przez djmati5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...