Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak odblokować porty na najnowszym routerze livebox ZTE 2.0 (robienie serwera no-hamachi)

NetherShine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszę ten poradnik, gdyż zauważyłem, że mnóstwo osób ma z tym problem, a nie napisano jeszcze o tym ŻADNEGO poradnika, powtarzam ŻADNEGO! Postanowiłem rozwiązać problem wielu ludzi, i pokazać Wam jak. Otóż nie jest to takie trudne. Dobra, koniec lania wody i zaczynam gwóźdź tutorialu.

UWAGA: Domyślny login do

192.168.1.1 to: admin , a hasło też admin.

Wchodzimy w przeglądarkę internetową (np. Chrome, Opera, Internet Explorer, Mozilla), i wpisujemy w pasek adresu: 192.168.1.1 . Następnie, z zakładek po lewej stronie, wybieramy zaawansowane, a potem zapora sieciowa. Powinno wyświetlić się nam się okienko w którym musimy wpisać login i hasło, domyślnie nasz login to admin a hasło też admin. Po wpisaniu loginu, hasła i zamknięciu się okienka, wybieramy niski poziom zabezpieczeń i klikamy zapisz. Brawo, udało Ci się! Od teraz twój router nie będzie blokował portów, od teraz spokojnie możesz zakładać dedyka w Minecraft!

Uwaga! IP na liveboxie zmienia się co 12 godzin lub po zresetowaniu routera, więc nasz serwer będzie działał tylko tyle czasu, potem musimy od nowa sprawdzić IP.

Słowniczek:

dedyk - serwer postawiony na maszynie dedykowanej (działa bez hamaka i tunngle).

firewall - zapora sieciowa.

router - urządzenie służące do łączenia sieci internetowych.

Mam nadzieję że pomogłem.

Pozdrawiam: NetherShine

Pomocnik
Opublikowano

serwer bez hamaci to no-hamaci

a dedyk to: Serwer dedykowany (wydzielony) - oddzielny komputer pełniący rolę serwera dla jednego, określonego usługobiorcy, oferowany przez firmy hostingowe. Na takim serwerze klient może instalować oprogramowanie oraz dowolnie konfigurować domyślnie zainstalowany i skonfigurowany system operacyjny. Taki typ serwerów wykupują głównie firmy oferujące usługi internetowe, np. poczta, serwery, strony www, radia internetowe, TV internetowe, czat i dowolne inne aplikacje, hosting.

Wpis z wikipedia

Opublikowano

Prosto dedyk musi chodzić 24/7 w przybliżeniu, komputerem możesz tyle wyciągnąć ale ciężko, tam chodzi maszyna.

@TOP

Całościowo okey, ale dodawanie portów do routera to też dobry sposób, więc nie wiem, po co kolejny temat.

Zmieniam nazwę.

@down

Ale nie myśl sobie że, coś odkryłeś. To jest znane, ale nie wszystkim. Na dodatek menu routerów są podobne, więc konfiguracja jest banalna.

Opublikowano

Żaden kolejny temat, na internecie są tylko poradniki do starych modemów 1.5, więc ten temat jest pierwszy w swoim rodzaju.

@Up

No nie wiem, czy tego nie odkryłem, na internecie szukałem baaardzo długo (bo sam miałem z tym problem) i nic nie znalazłem, aż wreszcie sam wykombinowałem. A menu najnowszego liveboxa nie jest podobne do żadnego menu routera/modemu, gdyż te menu wymyśliła neostrada i zostało nie dawno wprowadzone, a miałem starego liveboxa, oraz linksysa, więc wiem. Nie pisz durnych komentarzy, tylko po to żeby nabić se posta, tylko poszukaj w internecie najpierw.

Post Scriptum

Czy prosiłem Cię o zmianę nazwy tego tematu?

Pozdrawiam

NetherShine

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...