Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie działa wentylator

notbeautiful

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem z moim wentylatorem, ten zaznaczony na czerwono w ogóle nie chodzi

dsc01167vc.jpg

Na everescie też go chyba nie wykrywa (patrzcie na obroty procka):

beztytuuowp.png

Temperatury:

mmmd.png

Komputer nagrzewa się i strasznie hałasuje, szczególnie gdy włączę deusa ex, czy minecrafta. Kurzu nie ma w ogóle. Jeżeli trzeba podać jakieś dokładniejsze parametry to spoko.

Co mam zrobić?

Daj MINUSA jak żresz BiGoZ

18840816194704719242316.jpg

Opublikowano

kup nowy ;x z tego co widze to to typowy chujowy wiatraczek 12cm, takie dodatkowe chłodzenie

zobacz czy kabelki od tego wentylatora sa podlaczone albo czy gdzies sie nie przerwaly

EXPmIpC.gif

Gość malutki688
Opublikowano

muszi odczepic wentylator od prcesora i tam taka szara maz powinna byc:p jesli jej nie ma to pojedz do jakiegos skleppu komuterowego i kup a pottem daj 1strzykawke pod wentylator

Opublikowano

pan up chyba nie wiem gdzie jest radiator od procesora ?

Może jebnięty jest ten wiatraczek ?

6.5 tys obrotów trochę za dużo :/

Masz Procka podkręconego ?

Kup pastę termoizolacyjna z kawałkami diamentów 80 zl :]

Opublikowano

pan up chyba nie wiem gdzie jest radiator od procesora ?

Może jebnięty jest ten wiatraczek ?

6.5 tys obrotów trochę za dużo :/

Masz Procka podkręconego ?

Kup pastę termoizolacyjna z kawałkami diamentów 80 zl :]

Procek nie jest podkręcony.

No ok mogę dać nawet 8 dych, ale trzeba bedzie potem ta paste wymieniać czy coś?

Opublikowano

wentylator by działał jak należy i był wykrywany prze programy musi mieć trzy kable

ten z dwoma to zawsze zwykły, z trzema kabelkami i odpowiednim złączem jest z czujnikiem obrotów. tylko taki będzie pokazywał obroty wentylatora i działał po wpięciu w gniazdko

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Przyszedł do mnie dzisiaj informatyk co składał kompa i powiedział, że ten wentylator włącza się tylko w stanach krytycznych, kiedy komputer się za bardzo nagrzeje. A nie da się zrobić żeby wiatraczek kręcił się cały czas?

Opublikowano

Ja przerobiłem końcówkę wiatraczka na taką, żeby podpinać pod ten slot np. dla dysków.

Wtedy chodzi Ci cały czas ;)

Co do pasty, to odkręcasz wiatraczek(cztery śrubki) i masz radiator(jeżeli za mocno Ci się grzeje komputer, to możesz go wymienić na większy, chodź z tego co widzę, to ten powinien Ci wystarczyć)

I pod radiatorem masz procesor, na procesorze masz taką siwą pastę(na radiatorze też) która kosztuje ok 10 zł, za jedną strzykawkę(starcza na 1 raz).

Ścierasz ją papierowym ręcznikiem i nakładasz nową.

Mój kolega grzebał też z wiatraczkiem pod usb, ale spalił se coś przez to w kompie.

Próbowałeś podłączać taki z trzema kabelkami ?Też jest tani, coś ok. 15zł

52287137559562145640.png

Opublikowano

Ei.Ty masz otwartą obudowe?Jak ci się grzzeje to wymień paste i wiatraczek.Mój ma 1600obrotów i jest podkręcony o 800mhz a ma max 63 stopnie^^Jak masz otwartą to ten dodatrkowy nic nie da.(prawie)

Opublikowano

Ei.Ty masz otwartą obudowe?Jak ci się grzzeje to wymień paste i wiatraczek.Mój ma 1600obrotów i jest podkręcony o 800mhz a ma max 63 stopnie^^Jak masz otwartą to ten dodatrkowy nic nie da.(prawie)

Zamknięta jest

Jeszcze gdybyś pokazał temperatury w stresie...

po 10-minutowej grze w minecrafta

fffkq.png

Opublikowano

OOOOOO fajny masz procesor :D.

Jak masz na jednostce centralnej wyświetlacz co masz na nim godzinę, temperaturę itp. pewnie masz na takim kompie.

To powinieneś mieć jakieś pokrętło do regulacji prędkości tego wiatraka co Ci nie działa, a po drugie, jeżeli masz wyświetlacz, a z niego wychodzą te kabelki i do 1 z tych kabelków jest podłączony twój wiatrak to spróbuj do innego kabelka (u mnie są 2 oznaczone FAN1 i FAN2). Miałem na początku podpięte do FAN2 i nic nie działało.

obraz24.png

Opublikowano

A powiedz jak ten hałas brzmi.

Nie jest to czasem takie trzeszczenie z dysku ?

Gdy np. surfujesz po necie, to nic nie słychać - tylko wiatraczki.

A jak włączasz jakąś gre - gdy komp jest obciążony, to Ci coś trzeszczy.

52287137559562145640.png

Opublikowano

Co wy za glupoty gadacie - obroty wentylatora na procesorze sa ok, temperatury tez w 100% prawidlowe. Koledze chodzi o to, ze wentylator dodatkowy zamontowany do obudowy nie dziala (parwdopodonbie jest przepalony), z tego co widze jest od podlaczony przez zlaczke molex do wyjscia molez z zasilacza. Sprobuj poruszac kablami ktore ida od tego wentylatora przy samym zlaczu molex (bialo-przezroczyste, prostokatne male) bo byc moze cos nie laczy. Jak nie chcesz sie bawic to oddaj do serwisu na sprawdzenie, a tam za max 10zl bedziesz mial nowy wentylator :)

Opublikowano

o_O Ci się tematy przypadkiem nie pomyliły?

obraz24.png

Opublikowano

o_O Ci się tematy przypadkiem nie pomyliły?

Komputer nagrzewa się i strasznie hałasuje, szczególnie gdy włączę deusa ex, czy minecrafta. Kurzu nie ma w ogóle. Jeżeli trzeba podać jakieś dokładniejsze parametry to spoko

Ten boczny wentylator słabo chłodzi kompa, temperatury nie są aż tak wysokie - sam miałem dużo większe.

A w kompie hałasuje tylko wentylator i dysk, wentylator albo działa, albo nie... więc może to dysk tu stanowi problem ?

Bo z tego co pisze, to kolesiowi nie działa wentylator, a przez to niby się nagrzewa komputer i zaczyna głośno chodzić - nagrzewa się jak się odpali jakąś gierke, w tym samym momencie wszystkie podzespoły bardziej pracują, a co za tym idzie dysk może trzeszczeć.

Więc chyba się nie pomyliłem ;)

ps. jeżeli coś źle napisałem, to byłbym wdzięczny, aby ktoś bardziej doświadczony mnie poprawił.

52287137559562145640.png

Opublikowano

Nie, słychać tylko wiatraczki. Tyle tyko, że jak włączam grę to chodzą głośniej i temp wzrasta znacznie

Co wy za glupoty gadacie - obroty wentylatora na procesorze sa ok, temperatury tez w 100% prawidlowe. Koledze chodzi o to, ze wentylator dodatkowy zamontowany do obudowy nie dziala (parwdopodonbie jest przepalony), z tego co widze jest od podlaczony przez zlaczke molex do wyjscia molez z zasilacza. Sprobuj poruszac kablami ktore ida od tego wentylatora przy samym zlaczu molex (bialo-przezroczyste, prostokatne male) bo byc moze cos nie laczy. Jak nie chcesz sie bawic to oddaj do serwisu na sprawdzenie, a tam za max 10zl bedziesz mial nowy wentylator :)

No próbowałem coś tam ruszać ale nic to nie dało :<

Opublikowano

Nie, słychać tylko wiatraczki. Tyle tyko, że jak włączam grę to chodzą głośniej i temp wzrasta znacznie

No próbowałem coś tam ruszać ale nic to nie dało :<

To leć jutro do komputerowego po wiatraczek i git :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...