Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 8 [Pierwsze wrażenia]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem że nie warto oceniać po prelease becie ale cóż ;>

To może zacznijmy od instalacji, trwała ona 5 min + konfiguracja! W porównaniu z XP to OGROMNA różnica.

Wygląd... Welcome oraz <nazwa użytkownika> na zielonym tle nie powala ale to szczegół.

Pierwsze uruchomienie... blee!! Zastosowany system metro to kompletna porażka (Większe zastosowanie będzie miał na tabletach). Po prostu jak zobaczyłem przejście pulpitów to przekonfigurowałem na starą nakładkę na taką jaką widzimy w Windows 7.

Przyjazność w stosunku do programów.

Skype czasami nie odpala, GG strasznie laguje a Firefox potrafi zwariować (Klik!). O dziwo większość programów działa w trybie zgodności, ze sterownikami też nie było problemów [Działają te z W7]

Windows 8 w grach.

Tu szału nie ma, jak chodzi w grach:

Minecraft - Potrafi nieźle zaciąć a nawet zcrashować, na W7 nie miałem takich problemów. FPSów nie przybyło.

Dead Island - Mogę ze pełną świadomością powiedzieć że mam o 15 fpsów więcej niż na W7, lecz miewam dość często bugi lecz to raczej już nie przez system.

League of legends - Normalnie chodzi na max ustawieniach 60 fps.

Jeszcze dodam parę rzeczy które nie działają:

-Task Manager Klik!

- Control Panel nie jest wyświetlany prawidłowo

- Komputer czasami nie chce się sam wyłączyć

- System potrafi się zaciąć na parę dobrych min.

Co mi się w nim podoba:

- Niskie zużycie pamięci

- Trochę bardziej zauważalna wydajność w grach

- Nowy menadżer plików

- Wbudowany support Online w systemie.

- Częste aktualizacje, usprawniające system.

BTW. Moje specyfikacje komputera:

Intel Core 2 Duo 2,4GHz

GeForce GTS 250

Dysk: Samsung 500gb

Pamięć: 6gb

Myślę że niektórym trochę pokazałem jak ten system działa, więc przemyślcie czy naprawdę chcecie go zainstalować :)

Pozdrawiam oraz prosiłbym o zdjęcie %

aqcu39P.png
Opublikowano

Szczerze mówiąc przymierzam się do tego od 3 dni i nie wiem czy się opłaca. Podobno są problemy z aplikacjami jednak z tego co widzę, to zdarzają się sporadycznie. Czy to ze skypem dziala wszystko normalnie po odpaleniu w trybie zgodnosci?Tak szybko się instaluję, chyba jest to upgrade z tego co wiem. Podobno, jak się metro nie wyłączy to cholernie dużo ramu pożera. Opłaca się czy nie?

Opublikowano

Kurwa , ja pierdole ... to jest PRE-BETA dla programistów co będą tworzyć aplikację pod METRO UI dla tabletów...

Wiele funkcji jest ograniczonych a część nie działa sprawnie . Microsoft mówił o tym nieraz :/.

Przyjazność w stosunku do programów.

No nie za bardzo :/ Skype czasami nie odpala, GG strasznie laguje a Firefox potrafi zwariować. O dziwo większość programów działa w trybie zgodności, ze sterownikami też nie było problemów [Działają te z W7]

Windows 8 w grach.

Tu szału nie ma, jak chodzi w grach:

Minecraft - Potrafi nieźle zaciąć a nawet zcrashować, na W7 nie miałem takich problemów. FPSów nie przybyło.

Dead Island - Mogę ze pełną świadomością powiedzieć że mam o 15 fpsów więcej niż na W7, lecz miewam dość często bugi lecz to raczej już nie przez system.

League of legends - Normalnie chodzi na max ustawieniach 60 fps.

To nie jest kurwa wersja finalna wiec daruj sobie te zalosne płacze :/ .

Wlasnie ten post piszę z wirtualnej maszyny z windows 8 . Nic mi tutaj nie laguje . Działa swietnie jak trzeba. Nawet polski jezyk dodali i zegar . Te metro UI nawet fajne . Jak dodadza mozliwosc edytowania go to bedzie fajna rzeczą ;). Bootowanie jest bardzo szybkie. Odpala mi w 4 sek. Wgralem tu :

- OPERA

- Pidgin

- Crysis

- AIMP2

- COMODO INTERNET SECURITY

Crysis chodził bez zacinania się. Oczywiscie opcje na low bo to karta od writualnej maszyny. W srode zainstaluje nromalnie jako system obok Windows 7 . Przetestuje go jeszcze bardziej. Ogolnie szacun dla Microsoftu za stabilnosc i szybkosc dzialania systemu :).

Dodam , ze nie uzywalem TRYBU ZGODNOSCI Z WIN 7 . Wszystko hula jak ma hulać.

Jestem ciekaw co bedzie w tym sklepie microsoftu ;f . W sensie czy beda wartosciowe aplikacje czy jakies smieci.

jqeuR.png

Opublikowano

Kurwa , ja pierdole ... to jest PRE-BETA dla programistów co będą tworzyć aplikację pod METRO UI dla tabletów...

Wiele funkcji jest ograniczonych a część nie działa sprawnie . Microsoft mówił o tym nieraz :/.

To nie jest kurwa wersja finalna wiec daruj sobie te zalosne płacze :/ .

Wlasnie ten post piszę z wirtualnej maszyny z windows 8 . Nic mi tutaj nie laguje . Działa swietnie jak trzeba. Nawet polski jezyk dodali i zegar . Te metro UI nawet fajne . Jak dodadza mozliwosc edytowania go to bedzie fajna rzeczą ;). Bootowanie jest bardzo szybkie. Odpala mi w 4 sek. Wgralem tu :

- OPERA

- Pidgin

- Crysis

- AIMP2

- COMODO INTERNET SECURITY

Crysis chodził bez zacinania się. Oczywiscie opcje na low bo to karta od writualnej maszyny. W srode zainstaluje nromalnie jako system obok Windows 7 . Przetestuje go jeszcze bardziej. Ogolnie szacun dla Microsoftu za stabilnosc i szybkosc dzialania systemu :).

Dodam , ze nie uzywalem TRYBU ZGODNOSCI Z WIN 7 . Wszystko hula jak ma hulać.

Jestem ciekaw co bedzie w tym sklepie microsoftu ;f . W sensie czy beda wartosciowe aplikacje czy jakies smieci.

Czyli rozumiem kolego, że w 100% polecasz, oczywiście wszyscy wiemy, że to development preview i są takie różne kwiatki, jednak bardzo mnie korci aby go zainstalować :)

Opublikowano

@ UP

Ja nie mam zastrzezen do Win8 . Podoba mi sie te rozwiazanie z Eksploratorem Windows:

Oto screen:

9BsO3.png

Jak widzimy zastosowano rozwiązanie wstążki z MS OFFICE 2007/2010. Jednak wiele fajnych funkcji i przyciskow , ktore przyspiesza prace na komputerze :).

Jestem tylko jednego ciekaw.. Mianowicie jak dodawac nowe kwadraty z kolejnymi aplikacjami. Powiedzmy mam jakas aplikacje portable , ktora nie jest zapisana w rejestrze tego Windowsa i nie wyskakuje, ze zainstalowano nowa aplikacje. Jakos nie moge sie dogrzebac tej funkcji dodawania kwadracikow.

A TUTAJ PODGLĄD PULPITU: (mam włączone AUTOUKRYWANIE paska zadań)

bROHu.jpg

jqeuR.png

Opublikowano

W sumie na początku wygląda to tak jakby na górze wjebano te ikonki, które tylko zajmują miejsce, ale pewnie potem przydają się i pomagają. Mam do ciebie pytanie: Myślisz, że jak zainstaluje to wszystko będzie działać jak powinno?

@EDIT: Pulpit fajnie, tylko tapeta nie pasuje trochę i ten zegar musi tak na środku być?

Opublikowano

W sumie na początku wygląda to tak jakby na górze wjebano te ikonki, które tylko zajmują miejsce, ale pewnie potem przydają się i pomagają. Mam do ciebie pytanie: Myślisz, że jak zainstaluje to wszystko będzie działać jak powinno?

@EDIT: Pulpit fajnie, tylko tapeta nie pasuje trochę i ten zegar musi tak na środku być?

Ten zegar nie jest tak cały czas. On się pojawia jak najezdzasz na START ten po lewej ;). Czy wszystko będzie działać tak jak powinno tego nie mogę zagwarantować bo to jest Wersja PRE-BETA . Jak wyjdzie BETA lub Release Candidate to wtedy mozesz sie pokusic na tą ewentualność .

Tą wersję można traktować doświadczalnie ;).

Tapete zawsze mozna zmienic samemu ;).

To są te kafelki tzw. METRO UI. Uważam , że w wersji FINALNEJ będzie to fajna sprawa bo będziesz mógł odpalić od razu swoje programy czy gry z tego miejsca :). Czy też swoje ulubione strony. Obecnie to chyba jest wyłączone albo nie dali tego tutaj w tej wersji ;).

PODGLĄD TEGO MENU METRO UI:

2sk46.png

TUTAJ PULPIT Z PASKIEM ZADAŃ NIEUKRYTYM:

HU2KU.jpg

jqeuR.png

Opublikowano

Zajebiście, wiem, że to jest właśnie ta próbna wersja, jutro się chyba pokusze, w sumie to teraz mało w co gram, co do metro to podobno żre ram, ale widze, ze moze byc tez przydatne, czy wiesz moze czy mozna jakos ten interfejs zz facebookiem polaczyc? Jak na razie system prezentuje się przyzwoicie i nawet pasek start mi odpowiada :)

@EDIT: Da się te ikonki w metro zmienić czy trzeba oglądać te angielskie newsy :s ?

Opublikowano

Nie wiem ale te Metro UI jest wkurzająca.

Przykładowa sytuacja: Wchodzisz w W normalny pulpit żeby coś sprawdzić w "Moim komputerze", teraz uświadamiasz sobie że musisz się cofnąć do Metra wybrać Explorera i z niego znaleźć komputer.

BTW. Ja nie miałem na starcie ikonki na pulpicie z "Computer" :X

Pierwszy raz jak włączyłem system to nie mogłem się w nim odnaleźć...

aqcu39P.png
Opublikowano

Zajebiście, wiem, że to jest właśnie ta próbna wersja, jutro się chyba pokusze, w sumie to teraz mało w co gram, co do metro to podobno żre ram, ale widze, ze moze byc tez przydatne, czy wiesz moze czy mozna jakos ten interfejs zz facebookiem polaczyc? Jak na razie system prezentuje się przyzwoicie i nawet pasek start mi odpowiada :)

@EDIT: Da się te ikonki w metro zmienić czy trzeba oglądać te angielskie newsy :s ?

Można je skasowac ;). Jak wyjdzie finalna wersja to bedziesz mógł sam sobie dodać co chcesz i skasować te zbedne kafelki z METRO .

@ Matisz

No wybacz, ale eksplorator windows masz na pasku ... w postaci ikony FOLDERU obok ikony IE :| . Takze juz nie przesadzaj, ze metro tak utrudnia sprawe... Eksplorator akurat jest na pasku.

Jesli chodzi o ikonę typu COMPUTER to masz w Eksploratorze . Jesli chcesz miec na pulpicie to klikasz na puste miejsce na pulpicie prawym przyciskiem myszy i wybierasz PERSONALIZATION. Po lewej masz CHANGE DESKTOP ICONS tak jak na screenie :

MiVBb.png

Chcesz uruchomic CMD ? Wciskasz WINDOWS+R , wyskoczy okno URUCHOM tam wpisz CMD i masz.

PS: Coś pisałeś o PANELU STEROWANIA, ze niezbyt dobrze działa. Z metro UI masz tylko wymienioną czesc najwazniejszych funkcji panelu sterowania. Jesli chcesz wiecej to na samym dole masz MORE SETTINGS i wyskoczy :

017ux.png

PS nr. 2 :

nie działa sprawnie - Task Manager Klik!

Jesteś pewien ?

PL4rP.jpg

Jak widać u mnie sprawnie działa .

PS nr. 3: Jakby ktoś nie wiedział to testuję tego Windowsa na wirtualnej maszynie na VirtualBox'ie . Dlatego widać tam 2.00 GB RAM i Procek 2 rdzenie.

Prawdziwy sprzęt :

VGr6S.png

Dowód, że nie robię w balona z testowaniem systemu na maszynce:

osdf9.png

jqeuR.png

Opublikowano

Z racji tego, ze jest to pre-beta wydana z myślą o programistach, to RACZEJ nie przykładano większej wagi do kompatybilności progsów codziennego użytku. Na serwisie win8china pojawiła się informacja, że na koniec września ma być beta systemu. Informacje z tego serwisu ZAWSZE się potwierdzały, więc ja osobiście czekam na betę, a dziś idę po płytę i instaluje WDP fizycznie na dysku, bo na virtualboxie za dużo sobie nie potestuję. A te Metro UI to następca Menu Start, czyli Start Screen,

Opublikowano

Testowałem go w sobotę. To metro może się przydać, ale tylko jak będzie można edytować ikony. Nie jest on jeszcze w 100% kompatybilny, ale na to trzeba poczekać, w końcu realase już wersji użytkowej będzie bodajże w 2012 roku. Przez te 4-7 miesięcy mogą jeszcze galancie dodać.

Co mi się podobało:

-Bardzo szybka instalacja, tylko kopiowały się pliki, potem restart i trzeba było wypełnić dane czyli nazwe komutera itp.

-Lepsze osiągi,

-

Co mi się nie podobało:

-Nie jest kompatybilny ze sterownikami do karty graficznej Ati Radeon 9600 Pro. Zainstalował się jakiś sterownik Basic Display.

-Jeszcze nie wszystko jest z kończone ale to wiadomo, trzeba czekać.

Jeżeli wszystko wypali z systemem, to raczej go kupie.

1365881062-U68160.png

Opublikowano

Mam ogromną prośbę do tych co posiadają Windows Developer Preview..

Bawiłem się w modyfikację plików uxtheme.dll i shsx.dll . Niestety , ale ta zabawa jakby zlikwidowala te kafelki METRO UI ;f. W efekcie mam taki pulpit jak na Windows 7.

Moja prośba jest następująca.

Jak jesteś w Windows Developer Preview to:

- wcisnij WINDOWS (takie logo) + R . Wyskoczy okno URUCHOM. Wpisz taskmgr ( wyskoczy menedzer zadan) . Podajcie mi jakie procesy macie na samym starcie. Bo mi sie wydaje, ze chyba usunely sie z autostartu i stad nie mam tego METRO UI ;f.

jqeuR.png

Opublikowano

Podstawowe programy, czyli gg, skype, steam, google chrome huczą i buczą. System działa nieporównywalnie szybko do windows 7(być może dlatego, że mój jest teraz masakrycznie zasyfiony). Jedynym minusem, może być angielski język systemu, co zapewne będzie już poprawione w becie. Porównywanie wydajności na virtualu do instalacji fizycznie ma się nijak. Coś czuję, że do tego systemu przyssam aż do RTM, przy którym zapewne pozostanę ;]