Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki program Antywirusowy polecacie?  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki program Antywirusowy polecacie?

• Avast
    • Kasperky
    • NOD32
    • AVG
    • Dwa lub wi?cej antywirusów (je?li ta opcja, prosz? napisa? jakie)
    • Inny Antywirus ni? podane wy?ej (prosz? poda? jaki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam :)

mam kilka pytań co do bezpieczeństwa komputera:

- wirusy: niedawno dostał się do mojego komputera wirus, avast wykrywał mi nazwe tego wirusa jako win32 satily lub win32 sality, nie pamiętam dokładnie, ale chodzi o to że ja dużo plików ściągałem jak i brat i nie wiemy gdzie leży źródło tego wirusa, a jak wiadomo, żeby pozbyć się wirusa, trzeba usunąć źródło infekcji (jak w ludzkim ciele :D) więc pytanie takie, jak znaleść źródło wirusa, żeby się nie rozprzestrzeniał?

- pewnie większość wie, że na linuxa jest bardzo mało wirusów, przez co linux jest bardzo bezpiecznym systemem operacyjnym, lecz który przypomina działaniem najbardziej win xp ? (nie chodzi mi o bardzo wielkie podobieństwo, ale ten, który najbardziej przypomina)

- linuxa idzie niby prosto edytować (nie bawilem się jeszcze tym ale tylko słyszałem o tym) więc nasuwa mi się pytanie, czy idzie zrobić coś, żeby jak najbardziej przypominał win xp ? i który z serii linux najłatwiej się edytuje (czy może wszystkie tak samo?)

- czy idzie jakoś zrobić, żeby gra co działa na XP, działała także na linuxie?

z góry za wszystkie odpowiedzi dziękuje

za pomoc bądą minusy lub plusy, zależnie kto co zbiera, jak i 5* :)

Edytowane przez djmati5
Gość malutki688
Opublikowano

ja korzystam z nortona i jestem zadowlony tylko on platny jest oczywiscie:P

Opublikowano

Kaspersky + ComboFix, CCleaner i jakiś defragmentator i ew. Revo Uninstaller do usuwania programów/gier razem z wpisami do rejestru.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Avast.

I Mac OS sobie kup. Na niego w ogole ma wirusow. Tylko pewnie jest problem z grami :P

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Żaden...

I najlepiej ściągaj hacki od N1ghtmare to będziesz miał czystego kompa w ch**ja pana :)

Oczywiście że avast free :D płacić za antywira to paranoja..

1316854236-U173186.png

By Siema Heniu

Pomogłem? jebnij lajka!

Opublikowano

Nod 32 reszta to pic na wodę i wykrywa tyle false positive że można dostać chu*ozy. U nod'a można je policzyć na palcach :P

NOD32 = Skuteczny, Szybki, Nie zmula kompa, Darmowy

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Opublikowano

- Bezpieczny Internet - COMODO INTERNET SECURITY PREMIUM - darmowa wersja. (FIREWALL+ ANTYWIRUS + DEFENSE PLUS + SANDBOX ).

- Czysty Rejestr - CCLEANER

- Dodatkowy pakiet do czyszczenia i szukania malware, naprawiania bledow dysku oraz defragmentacji - ADVANCED SYSTEM CARE PRO (warto kupić pełną).

- Program do permanentnego kasowania danych z dysku tak aby nikt nie mógł ich odzyskach ;). - > File Shredder 2.0

Powyzsze programy sa na licencji FREEWARE z wyjątkiem Advanced System Care PRO. Owszem możesz mieć Advanced System Care FREE ;).

-----------------------------

LINUX

-----------------------------

linuxa idzie niby prosto edytować (nie bawilem się jeszcze tym ale tylko słyszałem o tym) więc nasuwa mi się pytanie, czy idzie zrobić coś, żeby jak najbardziej przypominał win xp ? i który z serii linux najłatwiej się edytuje (czy może wszystkie tak samo?)

Hm można z nim robić co chcesz ( tylko nie uprawianie seksu) . Oczywiście, ze mozna upodobnic do WinXP . Swego czasu Chińczycy zmodyfikowali Linuksa tak, ze wygladal jak Windows XP i sprzedawali go jako LEGALNY WINDOWS XP xD. Sporo frajerów dało się nabrać na ten numer :D.

Nie rozumiem po co ci identyczny wyglad z Windows XP. Linux posiada wiecej ciekawszych motywow niz ten standardowy z XP ;). Co do wersji linuksa to kazdą się tak samo edytuje. Jesli chodzi Ci o wyglad to po prostu dopasowujesz wyglad do danego srodowiska graficznego, ale nie systemu operacyjnego :D.

Srodowiska graficzne :

- GNOME

- KDE - > Windowsopodobne

- Fluxbox

- XFCE

- LXDE

- OpenBox

- UNITY.

Sporo masz do wyboru. Najnowszy system Ubuntu bazuje na Unity ;). Ja preferuję GNOME, ale w wersji 2.0 bo ta 3.0 to jakiś niewypał.

- czy idzie jakoś zrobić, żeby gra co działa na XP, działała także na linuxie?

Teoretycznie mozna zainstalowac WINE/PLAYONLINUX i probowac za ich pomoca zainstalowac a nastepnie odpalic grę. Nikt nie moze zagwarantować , ze dana gra sie odpali bezblednie. Ja sporo gier odpalilem. Tylko musiałęm nieco pokombinowac z niektórymi grami.

jqeuR.png

Opublikowano (edytowane)

Ubuntu jest najbardziej windows-like. Aplikacje spod Windy odpalasz przez wine. Reszty nie czytam, bo mi się nie chce.

Powiedziałbym że open suse z tym swoim kde jest taki najbardziej windowsowy

Yast z open suse nazbyt przypomina panel sterowania z windowsa

Wszystko zrobisz tam graficznie czego o ubuntu nie można powiedzieć

Edytowane przez Nastic
Opublikowano

Korzystam z Kasperskiego z 3lata i nie narzekam, skanuję kompa raz na miesiąc i wykryje max 2-3wirusy, ponieważ sam automatycznie usuwa je.

Na początku płaciłem około 100zł, teraz niecałe 75.

Opublikowano

Taki PRO zestaw :

Antywirus:

Płatny G DATA

Darmowy avast!

Czyściciel:

CCleaner

Firewall:

wystarczy z avasta!

Skan na życzenie:

Malware Bytes Anti Malware

lub

Spybot Search And Destroy

TYLKO NIE COMBOFIX !!1

TO NIE JEST ZABAWKA WIĘC MOŻE WIĘCEJ ZEPSUĆ NIŻ NAPRAWIĆ !!!!

I może być OTL który tworzy logi które możesz zaprezentować np. tu :)