Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

sposoby na skuteczna nauke

Eryk624

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@2xUP

Gz, poznać definicję na pamięć, ale nie umieć jej zinterpretować -.-

@Top

A czego się chcesz uczyć?

Ja po prostu coś czytam, ćwiczenia, później znowu czytam żeby utrwalić i tyle :>

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

zeby cos zapamietac to najlepiej czytac + pisac na kartce. ja moge w kułko przez 20minut na przerwie czytać coś z książki ale jak tego jakoś nie utrwale to po 15sekundach i tak 3/4 zapominam odrazu

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ja tam uczyć się nie muszę, bo jakimś dziwnym trafem wystarczą mi wiadomości z lekcji do tej 3/4, ale jak mam jakiś sprawdzian a mnie nie było w szkole np. z historii, to czytam kilka razy a potem mnie kumpel/mama odpytuje i wiem, czy umie, czy nie.

Jak np. coś z maty, to czytam książkę, staram się zrozumieć, robię ćwiczenia na jakiejś kartce i zazwyczaj wystarcza.

Może uważaj na lekcji więcej ? Wtedy przynajmniej się tyle uczyć nie trzeba, a i ma Ci kto wytłumaczyć jakieś tam zadania z maty.

ew. korki

52287137559562145640.png

Opublikowano

@up tu cię całkowicie popieram mi tez wystarcza nauka z lekcji i jade na 3/4 5też się zdarzają ;)

@temat hymm czytaj ile wlezie w końcu zapamiętasz

1378747514-U216092.jpg

Opublikowano

Japierdole :D Uczyć się? Jeżeli nie możesz zrozumieć słowa " uczyć się " to ja Ci napisze. Bierzesz książkę ----> Czytasz tam gdzie masz czytać aż zapamiętasz i zrozumiesz ----> Zamiast wejść na mpc idziesz na dwór pobawić się w piaskownicy :)

fochm.png

By me : (

Opublikowano

Ja się uczę szybko. Staram się do każdego zdania dodać jakieś skojarzenie, które mi najpierw przychodzi na myśl. Rzeczy wg. mnie podobne do siebie uczę się najpierw. Ja po prostu sobie kojarzę wyrazy tak aby było mi je łatwiej przyswoić.

O co chodzi z tym, że ktoś ma pamięć wzrokową albo słuchową? WTF? o_O. Ja to mam raczej pamięć umysłową. Co usłyszę zapamiętam, co zobaczę tak samo.

@Poza tematem: Nie lubię dzielenia ludzi, na lewych i prawych, lepszych i gorszych, to wkqrwiające.

obraz24.png

Opublikowano

Ja zazwyczaj raz przeczytam tekst i wchodzi mi do głowy, tak mam :P Pamięć jakaś tam się to nazywa...

|exKidMod Inne MMO|GoldMember|exModder Team|exMMT

Opublikowano

Uważaj na lekcji, bo jak gadasz z kolegą czy piszecie se karteczki czy nie wiem.. bawisz sie telefonem to napewno nie zapamietasz!

Mi wystarczy że uważam na lekcji później odrabiam lekcje, czytam tam w książce jakie tam duperele piszą na ten temat co mieliśmy i czytam nastepny temat i jesteś przygotowany.

BTW.

Jeżeli nie będziesz uważał to bedziesz miał braki i będziesz kiblował ^^

Założyłem się z kolegą że będę miał 1000 plusów!

Pomóżcie!

NAKURWIAJCIE MI PLUSAMI!

I See You Baby Shaking That Ass.

Idź sobie...

%7B1E6012C7-3AC8-0557-34EB-3C5DEDB2DC80%7D.png

Opublikowano

Japierdole :D Uczyć się? Jeżeli nie możesz zrozumieć słowa " uczyć się " to ja Ci napisze. Bierzesz książkę ----> Czytasz tam gdzie masz czytać aż zapamiętasz i zrozumiesz ----> Zamiast wejść na mpc idziesz na dwór pobawić się w piaskownicy :)

Ale twoja cięta riposta jest chujowa.

@top

Czytasz, pozniej popros matke zeby cie przepytala. jo

g0Tef.jpg

Opublikowano

Czytam i próbuje zapamietać i sobie powtarzam ;)

Ja mam pamiec wzrokowa bo pamietam gdzie co napisane i tak jakby wiem co tam pisze ( pamietam ) :P

Opublikowano

O co chodzi z tym, że ktoś ma pamięć wzrokową albo słuchową? WTF? o_O. Ja to mam raczej pamięć umysłową. Co usłyszę zapamiętam, co zobaczę tak samo

O to chodzi , ze powiedzmy .

Jestes koszykarzem , ale w pilke nozna umiesz pograc ? Tak samo jest z ludzi ktorzy sa wzrokowcami. Maja pamiec i taka , i taka , lecz ta wzrokowa jest zawsze lepsza.

Opublikowano

@Up To ja chyba jestem zrównoważony :D. Mi to obojętne czy się uczę tak czy tak. Po prostu powtarzam sobie to w pamięci, czy to też zalicza się do pamięci słuchowej?

obraz24.png

Opublikowano

Metoda łańcuchowego zapamiętywania:

Polega na łączeniu słów kluczowych za pomocą skojarzeń. Jest bardzo skuteczna dzięki zaangażowaniu obydwu półkul mózgowych. Podstawę tej techniki stanowi przedstawienie nauczanej treści w formie obrazów w sposób jak najbardziej niezwykły. Obrazy powinny angażować wszystkie zmysły (powinny być kolorowe, dynamiczne, śmieszne, przyjemne i absurdalne).

Dla efektywnego zapamiętywania ciągu słów wymyślamy historyjkę, która połączy wszystkie wyrazy w łańcuch skojarzeń. Łączymy na raz nie więcej niż dwa kolejne obrazy - pierwszy z drugim, drugi z trzecim itd. Dobrze wybrać jeden wyraz, który będzie pełnił rolę haka pamięciowego i dopiero do niego dołączać pozostałe wyrazy. Powtarzając wiadomości wystarczy przypomnieć sobie wyraz - hak, a pozostałe skojarzenia pojawią się automatycznie.

Na przykład: ryba -> noga -> okno -> nos -> ...

Na początek wyobrażamy sobie dłoń (wyraz-hak). Teraz należy połączyć rybę z dłonią (ryba na dłoni). Następnie nogę z rybą itd. (rybie wyrasta noga, noga rybie kopie w otwarte okno, które zamykając się przystraskuje komuś nos.)

Sposób zaczerpnięty z zeszytu od Chemi :)

aqcu39P.png
Opublikowano

Metoda łańcuchowego zapamiętywania:

Polega na łączeniu słów kluczowych za pomocą skojarzeń. Jest bardzo skuteczna dzięki zaangażowaniu obydwu półkul mózgowych. Podstawę tej techniki stanowi przedstawienie nauczanej treści w formie obrazów w sposób jak najbardziej niezwykły. Obrazy powinny angażować wszystkie zmysły (powinny być kolorowe, dynamiczne, śmieszne, przyjemne i absurdalne).

Dla efektywnego zapamiętywania ciągu słów wymyślamy historyjkę, która połączy wszystkie wyrazy w łańcuch skojarzeń. Łączymy na raz nie więcej niż dwa kolejne obrazy - pierwszy z drugim, drugi z trzecim itd. Dobrze wybrać jeden wyraz, który będzie pełnił rolę haka pamięciowego i dopiero do niego dołączać pozostałe wyrazy. Powtarzając wiadomości wystarczy przypomnieć sobie wyraz - hak, a pozostałe skojarzenia pojawią się automatycznie.

Na przykład: ryba -> noga -> okno -> nos -> ...

Na początek wyobrażamy sobie dłoń (wyraz-hak). Teraz należy połączyć rybę z dłonią (ryba na dłoni). Następnie nogę z rybą itd. (rybie wyrasta noga, noga rybie kopie w otwarte okno, które zamykając się przystraskuje komuś nos.)

Sposób zaczerpnięty z zeszytu od Chemi :)

jak dla mnie bomba;]

mam niedlugo test z polskiego to przetestuje sie na tym;] jedyna odpowiedź która jest warta uwagi bardzo mi pomogła dziękuje '

;]

Opublikowano

najłatwiej pszepisz na kartkę rób codzienne rzeczy np. oglondaj tv co jakis czas powtórz bo czytanie tego samego non stop cały czas nic niedaje tylko nerwy i brak koncentracji

Gość malutki688
Opublikowano

najłatwiej pszepisz na kartkę rób codzienne rzeczy np. oglondaj tv co jakis czas powtórz bo czytanie tego samego non stop cały czas nic niedaje tylko nerwy i brak koncentracji

jak widac oglondanie tv nie jest dobra metoda

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...