Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam 2 pytania.

1. Jaka jest najlepsza książka do nauki c++ ?

2. Czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć tak 'po polskiemu' co ta są zmienne ? Bo czytałem już tysiące poradników i nadal nie potrafie tego zrozumieć ;/

PS. tak, tak wiem że wygląda to tak, jak bym mial 10 lat ale sie bardzo spieszę...

Opublikowano (edytowane)

1. Polecam Symfonię C++ Jerzego Grębosza oraz tutoriale i kursy on-line.

2. Zmienna to taki pojemnik w którym możesz "zamknąć" liczbę, znak, a nawet jakiś tekst, by potem móc z niego skorzystać.

Ładnie wyjaśnione pojęcie zmiennej z pewnego kursu:

Zmienna to pewien stosunkowo mały obszar w pamięci, w którym możemy przechowywać dane różnego typu np. liczby całkowite, liczby rzeczywiste (zmiennoprzecinkowe), znak, tekst oraz kilka innych wartości, które będą nas w przyszłości interesowały. Nie można jednak wszystkiego zapisywać do jednej zmiennej. Każda zmienna ma swoje przeznaczenie, wielkość i właściwości. Na zmiennych liczbowych możemy wykonywać operacje matematyczne, w innych z kolei możemy przechowywać tekst.

PS Spiesząc się nigdy nie nauczysz się programowania. Do tego potrzeba cierpliwości.

PS2 Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z programowaniem to polecam AutoIT. Na początek będzie lepszy.

http://www.mpcforum.pl/topic/161158-tut-full-autoit-v3-tutorial/

Edytowane przez Protecto
Opublikowano

Ale na 1 stronie symforii pisze że ta książka jest zrobiona dla ludzi, który już potrafią pisać w jakimś języku. Może to być nawet BASIC a ja nie potrafie jeszcze w niczym pisac ;/

Ale na 1 stronie symforii pisze że ta książka jest zrobiona dla ludzi, który już potrafią pisać w jakimś języku. Może to być nawet BASIC a ja nie potrafie jeszcze w niczym pisac ;/

Opublikowano

Mówię Ci. Zacznij od AutoIT. Jeżeli nie miałeś styczności z programowaniem to będzie on dla Ciebie łatwiejszy. Wykonane samemu ładne GUI zmotywuje Cię do nauki, a w AutoIT nie potrzeba do tego dużej wiedzy.

Opublikowano

1. "C++ dla kazdego" autor Jesse Liberty - książka z której sam sie uczyłem i szczerze ją polecam. Wszystko od podstaw, a poza tym bardzo czytelne tłumaczenia.

2. Co to zmienne to bardzo ładnie wyjaśnił Ci Protecto.

Weteran
Opublikowano

Symfonia to wyjątkowa łatwa książka, nie miałem żadnych styczności z programowaniem i zacząłem właśnie od niej.

Wydaje mi się że są jakieś przykładowe lekcje z tej książki, a jeżeli nie przypadnie ci do gustu, poczytaj np. od 0 do gier kodera, czy jakieś tam inne tuty w internecie.

Autoit jest jedynie językiem skryptowym, którym za zadaniem jest usprawnienie wykonywania różnych aplikacji w windows, moim zdaniem nie warto się go uczyć oraz z c++ ma mało wspólnego.

Opublikowano

Może i ma mało wspólnego, ale podstawy i ogólnie samą sztukę programowania, można na nim doskonalić. Nie służy jedynie do automatyzacji.

Opublikowano

Łatwiej jest zacząć od AutoIT, gdyż podstawy (podstaw) C++ i AutoIT są bardzo podobne. Im więcej nauczy się w prostym AutoIT, tym łatwiej będzie mu z kolejnymi językami.

@Prime_Bull

Świetny przekaz w sygnie, odważyłem się skompilować ;)

Opublikowano
Świetny przekaz w sygnie, odważyłem się skompilować

Więc wiem co to ryzyko, dziwko :D

@TOPIC

1. Symfonia jest OK. Ale najlepiej zacząć chyba od www.cpp0x.pl

2. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmienna_(informatyka)

AD AutoIt:

Dobre w nim są trzy rzeczy:

- jest łatwy

- natychmiastowo widać efekty

- ma rewelacyjne community (oficjalne, nie to broń boże)

Ta sygnatura jest pusta.

• Dodaj nową pozycję...