Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam małe pytanko odnośnie tła. Jakie tło musi być, jakie mieć wymiary, żeby zapełniło całe okno przeglądarki i się nie powtarzało itd...czy można to zrobić bez css'a?

Z góry dzięki.

Opublikowano

W htmlu da się ale albo jeden jednolity kolor tla albo zdjecie ale zdjecie ktore sie nie powtarza w w css wystarczy ze zrobisz jedno zdjecie i potem cieznki pasek jednolitego tla i robisz cos takiego:

To jest ukryta treść, proszę

Jeśli zasłużyłem na plusa, daj mi go. Ciebie to nic nie kosztuje, a dla mnie jest to motywacją :)

Opublikowano

A więc jeżeli zrobię to co napiszesz, powtarzać będzie się tylko to jednolite tło, które wypełni wolne miejsce, którego pierwsze nie zastąpi, tak? Jeżeli to drugie co ma się powtarzać powiedzmy jest w jakieś wzroki, to będzie się powtarzało w te wzorki wypełniając cały ekran? Dobrze zrozumiałem?

Opublikowano (edytowane)

Wiesz co troche źle myślisz. Ten kot co ty wyżej podałeś służy to powtarzania zdjecia lub koloru powyżej. A zdjecie mozesz ustawic sobie jakie chcesz, które ma się powtarzać. Poniżej ci pisze poradnik:

Ten pierwszy kawałek pokazuje, gdzie, czego ma dotyczyć ten kawałek css. Czyli akurat, zazwyczaj odnosi się do całej strony, bo wsyzstko zamieszczasz, teksty itd w sekcji <body></body>

ten kawałek dotyczy zdjęcia, które się nie powtarza. Tu masz przykłąd na mojej stronie. Proszę nie uznać tego za jaki kolwiek sposób reklamy: Kociowisko Jest jedno zdjęcie kota, a dalej jest powtarzające się zdjęcie białe, przepraszam kolor biały.

Tutaj przygotowujesz sobie zdjęcie, które się ma powtarzać. Gdyby nie było tego ostatniego paska z tym kodem, pojawi się drugie zdjęcie, ale nie będzie się powtarzać.

O tym właśnmie kodzie mowa, on służy do powtarzania tego zdjęcia lub koloru co jest powyżej. Gdy go nie będzie to drugie zdjęcie nie będzie się powtazac tylko będzie widoczne tylko jeden raz.

No i oczywiście, zakończenie kawałka kodu css. Jeszcze bym zapomniał, żeby to ci wszystko działalo musisz w indexie i w każdej podstronie wpisać pomiędzy <head></head>

tą oto linijke:

Oznacza to, że strona , będzie brała ukłąd i wygląd (tło itd) z pliku css. Jeśli tego nie zromisz nie będzie działać. Myślę, że wszystko łądnie wytłumaczyłem. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz do mnie na gg: 37768230 Pozdrawiam ;)

Edytowane przez WarrockUbuntu

Jeśli zasłużyłem na plusa, daj mi go. Ciebie to nic nie kosztuje, a dla mnie jest to motywacją :)

• Dodaj nową pozycję...