Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[P]Ca scinki

hancocki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam taki problem ca mi sie zacina parametry kompa to

Radeon 9200 Series zintegrowana

procek 2.4 intel

1gb ram

da sie jakoś zrobić żeby sie nie scinalo??

Opublikowano

Radeon 9200 Series zintegrowana

To znaczy ?

Ile masz tej pamięci ?

64 czy 256 ?

Zmień wyłącz cienie/antylising.

Opublikowano

Ja przy 2 gb i 256 ramu miałem lagi, dopiero po dołożeniu kolejnych 2 gb ramu problem ustał.

Jeśli żadna z propozycji panów up nie pomoże, dokup pamięc ram.

Opublikowano

Ja przy 2 gb i 256 ramu miałem lagi, dopiero po dołożeniu kolejnych 2 gb ramu problem ustał.

Jeśli żadna z propozycji panów up nie pomoże, dokup pamięc ram.

Ja mam 1 GB ram i gram bez lagów .

No zdarzają się gdy gra dużo ludzi .

Ale co do czego ilość ram poprawiła by rozgrywkę .

9368_gold.png

Opublikowano

1GB Ramu to trochę mało .. też mam tyle i mi przycina ..

Raz wziąłem :

*CCleanerem przeczyściłem

*Załączyłem przez GameBoostera

*Zmniejszyłem grafę

I chodziło dobrze <_<

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

Jeśli chcesz pograć sobie w spokoju w CA dokup sobie trochę RAM'u i kup najlepiej nową kartę graficzną. Te wszystkie "czystki" kompa pomogą ci tylko na chwilę.

Opublikowano

01 :: Wirusy

To jest oczywisty krok każdego poradnika - miej zawsze samo-aktualizujący się antywirus. Szczególnie jeśli nie posiadasz oryginalnego systemu - i łatki same Ci się nie ściągają.

Osobiście polecam nod 32 (lecz w starej wersji). Nowe antywirusy mają to do siebie, że wszędzie widzą wirusa.

02 :: Sterowniki grafiki

Do nowszych gier warto mieć nowsze sterowniki - chyba że gramy na naprawdę archaicznej grafice, wtedy najlepiej sprawdzają się sterowniki wydane w okresie, gdy ów karta była na topie.

Jeśli chodzi o sterowniki, to jest wiele grup, które wypuszcza wersje zmodowane dla graczy. Mają one dać zazwyczaj więcej FPS, przy nie tak dużej stracie jakości - lub nawet jej poprawie. Szczególnie pomocne okazuje się to, dla użytkowników grafik ze stajni ATI.

Wszystkie te grupy wypuszczają stery dla ATI jak i Nvidi - tyle że większość wywodzi się z modowania ATI.

Extreme - G (ati & nvidia) | www.tweakforce.com/ (aktualne)

Omega Drivers (nvidia & ati) | www.omegadrivers.net/ (nieaktualne)

DNA drivers (ati & nvidia) | www.donotargue.com/ (aktualne)

Mimo iż Omega Drivers z początku były dedykowane jedynie dla użytkowników Nvidi - to jednak polecam Extreme - G, z prostego powodu Omega nie uaktualnia już swoich sterowników.

Pamiętajcie moi mili że sterowniki należy w pełni odinstalować. Do tego potrzebny nam będzie dodatkowy program o nazwie Driver Sweeper.

Odinstalować sterowniki najlepiej w trybie awaryjnym i przed lub po ponownym uruchomieniu usunąć pozostałości Driver Sweeperem. Tylko w taki sposób odinstalujemy w pełni sterowniki, i nie będą się gryzły tym samym zmniejszając wydajność naszej karty.

03 :: Ustawienia sterowników

Te najlepiej ustawić na performance/wydajność - jeśli chcemy się zagłębiać to możemy wejść dodatkowo do zaawansowanych opcji.

Da nam to kilkanaście dodatkowych klatek podczas grania.

04 :: Oczyszczanie systemu i jego optymalizacja

Tu polecam w szczególności program firmy Iobit, Advanced SystemCare - zaufałem temu softu, i się nie zawiodłem, dodatkowo dostał sporo nagród - jak np. od czasopisma komputerowego PC WORLD. Ponadto jest w 100% Freeware, czyli darmowy.

Zachęcam do ściągnięcia programu (dostępna wersja PL), i puszczenia skanowania jako "zacieranie śladów" jak i "diagnoza systemu";.

05 :: Optymalizacja systemu pod gry

Kolejny raz ratuje nas firma Iobit, swoim Game Booster'em - świetny soft, który wyłącza niepotrzebne usługi systemu windows, a ponadto ma menadżer, którym wyłączymy niepotrzebne programy w tle. Jedyne co wystarczy zrobić to nacisnąć "switch to gaming mode", a po skończeniu grania "back to normal mode". GB zacina mi się na wyłączaniu usługi "karta wydajności WMI" - więc ją odznaczyłem, jeśli też taki problem napotkacie to polecam uczynić to samo. Programy, które wskazuje GB w menadżerze można ze spokojem sumienia wyłączyć wszystkie (szczególnie antywirusy - nie będzie aktualizacji podczas grania).

06 :: Lista przyjaciół

Wierzcie czy nie, ale posiadanie listy długiej i szerokiej jak spis pokemonów zamula i powoduje freezy w grze. Polecam usunąć większość ludzi, bo i tak pewnie z nimi nie rozmawiacie - a są, bo są. Przyznam że jest to męczący proces usuwania każdego, ale na pewno warto - i nikt przecież nie kazał Wam ich dodawać.

07 :: Optymalizacja ustawień w grze

Aktualnie konfig gracza został zaszyfrowany - jedyne co nam pozostało to wejść do ustawień gry, wybrać opcję "user config" i ustawić wszystko na niski stopień lub wyłączyć (taki sposób jest wydajniejszy niż ustawianie grafiki na gotowy zestaw "LOW".

08 :: Podkręcenie karty graficznej

Zostawiłem to na koniec ponieważ nie napiszę jak i gdzie. Każdy ma inną kartę, i każdy model tej samej grafiki inaczej się kręci. Pamiętajcie że warto czasem przeszukać google czy możemy podkręcić naszą kartę - bo w kilka minut możemy dodać jej nawet 10% więcej wydajności.

Internet pełen jest tutoriali jak to zrobić i co najważniejsze do jakich wartości, szczególnie na portalach związanych ze sprzętem. Tam krok po kroku dowiecie się jak podkręcić swoja kartę (o ile się da) - przy pomocy programów jak np. RivaTuner (polecam ów soft).

Nie bójcie się więc, spalenie karty podczas "softwarowego" podkręcania jest praktycznie niemożliwe.

a tak po za tym zainstaluj sobie game booster program do przyspieszania gier, oprócz tego dokup sobie ramu. :)

Jak pomogłem daj Lubię to :)

Opublikowano

@UP

Ładne kopiuj wklej... :angry: :angry: :angry:

@TOP

Możesz jeszcze zmniejszyć wymagania Combat Arms'a w grze i dać Detale na LOW.