Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Ustawienie aimbota

Papa Smurf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

USTAWIENIE AIMBOTA CZYLI JAK WYMIATAC NA SERWERACH

Ustawienie jakiegokolwiek aimbota nie jest takie ciężkie jak się na początku wydaje. Sam gdy dorwałem pierwszego bota (icebota :D ) byłem przerażony. Nic nie rozumiałem. Ten artykuł kieruje do osób które nic nie wiedzą o aimie i o czitach ale także do osób które trochę wiedzą ale chcą uzupełnić swoją wiedzę. Zacznijmy od teorii.

1.Vece

Gdy już rozumiesz pojęcia zawarte w tamtym faq możemy zacząć. Aby zrozumieć działanie aima musimy zrobić powtórkę z fizyki z pierwszej klasy gim. Lub jak ktoś jest wcześniej nauczyć się.

Zaczniemy od pojęcia wektor(ang. vector).Tak wiem kojarzycie pojęcie vec występujące w bocie. Vec jest to właśnie skrót od vector.

No, więc co to jest ten wektor?

Wektor to wielkość posiadająca:

-kierunek

-zwrot

-punkt przyłożenia

-wartość

Nas najbardziej interesuje zwrot i wartość. Dwa następne nie przydadzą się do pojęcia działania aimbota. Wiem że większość nawet tego nie chce czytać bo nie lubi fizy ale żeby być dobrym i żeby potrafić ustawić umiejętnie aimbota jest to raczej konieczne chyba ze się ustawia na tzw. pałe. Tez tak można, ale czy jest się wtedy dobrym? Ok kontynuujemy. Pewnie nie wszyscy rozumieją tego, co ma fizyka do aima? Cały aim polega właśnie na wektorach. Zazwyczaj w aimbotach spotykamy 3 wektory w skrócie vece- x, y i z. Poniżej możecie zobaczyć prosty schemat i ułożenie vecy.

http://img253.imageshack.us/i/veccm8.jpg

vecz - góra/dół

vecy - lewo/prawo

vecx - przód/tył

Ustawiając vece w odpowiedni sposób możemy decydować gdzie ma aimbot celować z bardzo dużą dokładnością. Załóżmy, że ustawimy vec z na 1 i vec y również na 1.

http://img252.imageshack.us/i/vec1gp6.jpg/

W punkcie przecięcia obu wartości otrzymamy punkt gdzie właśnie aimbot będzie celował. trzeba także pamiętać, że vece nie muszą być wartościami dodatnimi.

http://img252.imageshack.us/i/vec2ap2.jpg/

Uwaga!

Czasami się zdarza, że vece mogą się zmienić, czyli np. vec x będzie lewo/prawo. Tak właśnie jest w etbocie:

vecz - góra/dół

vecy - przód/tył

vecx ? lewo/prawo

Również może być taka sytuacja, że będzie tylko jeden vec ? z (góra/dół).Tylko jeden vec występuje np. w nexus-ach i eth.

Myślisz pewnie teraz, że wystarczy ustawić vece centralnie na głowę i będzie dobrze. Nie do końca. Trzeba wziąść pod uwagę odrzut broni, kiedy przeciwnik zadaje nam obrażenia. Odrzut polega na tym, że gdy ktoś do nas strzela i wceluje celownik unosi się wyżej, co za tym idzie wyżej strzelamy.

Dlatego grając z innymi, cziterami najlepiej ustawić vecz trochę niżej. Jednak grając z osobami nie używającymi cheatów ustawienie te może być dobre, ponieważ dostajemy mało obrażeń (im celniej strzelamy tym u przeciwnika występuje większy odrzut). Oczywiście trzeba dużo testować vece, aby ustawić je tak, aby wycisnąć, z czita maximum. Jest także jeden warunek, który wpływa na celność naszych strzałów. Jest to rozrzut. Polega on na tym, że im dłużej strzelamy i w gorszych warunkach(chodzi o to czy stoimy- duży rozrzut, kucamy-średni odrzut czy leżymy-mały odrzut.) tym nasze kule są rozrzucane dalej od punktu gdzie celujemy.

Jeśli zrozumiałeś zasadę działania vecy i aima możemy przejść dalej, jeśli nie przeczytał powyższy tekst jeszcze raz i szczególnie zwróć uwagę na obrazki, bo z nich najwięcej zrozumiesz.

Ustawienie vecy jest najważniejsze, ale jest to nie jedyna rzecz, która powinniśmy ustawić. W tym punkcie zajmiemy się funkcją o nazwie predict (pol. Predykcja).W słowniku można przeczytać, że jest to przewidywanie różnych przypadkowych zdarzeń. U nas, czyli, w aimbocie jest podobnie. Żeby dobrze ustawić predict musimy poznać dwa pojęcia:

Co to ping?

Ping jest to opóźnienie gracza względem serwera. Liczone jest one w milisekundach.

Co to jest fps?

Ang. frames per second czyli w dosłownym tłumaczeniu ?klatki na sekundę? .Fps określa płynność obrazu. Im więcej mamy fps tym obraz jest bardziej płynny.

Zastanawia was pewnie, po co ja to w ogóle tutaj pisze? Otóż oba parametry są nam potrzebne do ustawieniu predictu. I ping i fps powodują, że nie do końca to, co widzimy na ekranie jest prawdą. Opóźnienia, które powoduje ping oraz zbyt mała ilość fps może spowodować, że przeciwnik będzie gdzie indziej niż my go widzimy. Naszczęście, aimbot ma właśnie funkcję predict, która może niwelować te opóźnienia. A więc jak ustawić predict? Najczęściej stosuje się metodę dzielenia pingu przez 1000.(Niektóre boty robią to automatycznie i nic nie musimy ustawiać tylko włączamy predict.)

Swój ping możemy sprawdzić wciskając podczas gry klawisz TAB i znajdując obok swojego nicku jego wartośc. Ping nie jest stały, więc predict trzeba ustawić na średniej wartości naszego pingu. W tym celu najlepiej pograć pół godziny i zorientować się, jaka jest jego średnia wartość. (często bywa tak, że predict trzeba dostrajać pod każdy serwer inaczej, a także grając, kiedy jest małe obciążenie lub duże, ping trzeba od nowa ustawiać,)Gdy już uda nam się stwierdzić średnią wartość naszego pingu i podzielić ją przez 1000 musimy zastanowić się na fps-ami. Nie jest konieczne ustawianie, predictu pod fps, ale gdy mamy pon. 25 Fps predict powinno się zwiększyć.Na odwrót to nie funkcjonuje, gdy mam np., 200 fps nie zmniejszamy predictu.

2.Bursty czyli zabawa ze snajperską

Bursty są specjalnym ustawieniem dla broni snajperskiej. Niektórzy nic sobie z tego nie robią wykorzystując je do zwykłych broni mp40/thomson(np. ja :D ).Jedna tym zagadnieniem nie będę się tutaj zajmował, bo jest to dość ciężkie i wymaga sporo pracy( nie hamuje was przed tym i jak ktoś chciałby ustawiać bursty pod zwykłe bronie to należy ustawiać małe wielkości).Ale co to są w ogóle bursty?

Co to są bursty?

Bursty to specjalne ustawienia przygotowane pod broń snajperską. A dokładnie bursty określają przerwę w działaniu aimbota. Czyli oddamy jeden strzał i następny strzał zostanie oddane dopiero po określonym w burstach czasie, który jest podawany w milisekundach.

Wydaje się wam, że jest to nie potrzebne, ale dzięki temu możemy oddawać wolniejsze, ale ca to dużo celniejsze strzały. Powolność w broni snajperskiej nie ma aż tak dużego znaczenia, bo zazwyczaj wychylamy się zza ściany oddajemy jeden strzał i się chowamy(więcej ten temat w punkcie Jak należy czitować).

3.Ukrywanie aima -gra na pb

Większość botów jest standardowo wyposażone w funkcje, które pomagają ukryć to, że gramy nieuczciwie. Pierwszą funkcją i najczęściej spotykaną(w prawie każdym czicie) jest humanaim.

Co to Humanaim?

Human aim to jedna z funkcji bota, która występuje w prawie każdym czicie. Jej działaniem jest zwalnianie ruchów aima przez co nasza gra wydaje sie bardziej ludzka jak to sama nazwa wskazuje.

Używanie tej funkcji jest bardzo proste. Wystarczy znać zasadę że im nastawimy wyższą wartość tym nasz aimbot będzie wolniejszy. Funkcje tą należy ustawiać tylko wtedy jak gramy z osobami ni posiadającymi czity na serwerze gdzie czity są nie dozwolone. Grając z innymi cziterami używanie tej funkcji nie ma sensu bo wtedy nasz aimbot staje się o wiele słabszy.

Dobra rada.

Jeśli na serwerze są osoby które mało znają et i nie rozróżnią czita nie ma sensu ustawiać humanaima a jak już nastawimy to z mniejszą wartością.

Smooth Aim

Nigdy nie używałem tej funkcji ale mam ona na celu to samo co humanaim czyli ukryc przed innymi ze używamy aimbota.

4.Inne przydatne funkcje

Aimkey

Polega on na tym że po wybraniu odpowiedniego klawisza aimbot działa tylko wtedy gdy ten klawisz jest aktywny(czyli wciśnięty).Używanie tej funkcji jest zalecane ponieważ wtedy my decydujemy kiedy chcemy strzelać .I gdy przeciwnik będzie stał bardzo daleko od nas nie będziemy tracili amunicja jak i tak pewnie go nie zabijemy.(chyba że mamy np. rshooka :) ).

Hitbox

Szczerze mówiąc nawet ja tak do końca nie wiem o co z nim chodzi. Najlepiej w tej sprawie pytać się porządnego kodera. Jednakże postaram sie wam jakoś spróbować przybliżyć ta funkcje. Z mojego doświadczenia i z tego co znalazłem w internecie jest to funkcja która ma zwiększać punk w który trafia aim. Chodzi o to ze głowa z punktu widzenia komputera nie jest kula tak jak ja widzimy tylko kwadratem. Dzięki temu strzelając nawet lekko obok głowy i tak strzał będzie celny.

6.Jak należy czitować?

Technika czitowania zależy od broni która używamy.

thomson/mp40/sten

zalicza się do pierwszej kategorii. Używając tych broni należy kucnąć i poruszać się w lewo lub w prawo(nigdy do przodu lub do tylu!).Kierunek zazwyczaj zależy od ustawienia aima lub od terenu w jakim się aktualnie znajdujemy.

K43/M1 Garand/FG42

posługując się tą bronią należy stosować technikę atak---unik. Atakiem jest nieznaczne wychylenie sie zza ściany (tak aby oddać strzał), unikiem jest schowanie się za ścianę. I tak w kółko. Aby używać tych broni należy ustawić nie tylko vece ale także bursty. Gdy już nabierzemy wprawy będziemy potrafili wychylić się zza ściany minimalnie , czyli tak aby oddać strzał a oberwać jak najmniej od przeciwnika.

Co do broni ciężkich nie ma sensu pisać. Jedynie gdy używamy MG42 nie ma sensu celować w głowę bo obrażenia zadane przez strzał z tej broni w głowę i w ciało są identyczne.

Uwaga!

Nie należy używać zbyt często broni ciężkich(szczególnie pf-a) bo na 90% po pewnym czasie zobaczymy psioczenie na nas. Niektóre bronie w walce z innymi cziterami są w ogóle nieefektywne(np. miotacz ognia).

7.Zakończenie

Myślę, że udało mi się stworzyć poradnik który wyjaśni większość zagadnień związanych z aimem .Jest on skierowany głównie do nowych cziterów, ale myślę, że i niektórzy bardziej zaawansowani znajdą też coś ciekawego.

by barwix

Jestem dinozaurem

Użytkownik od 22 wrz 2007
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Masz moze jakiegos aima do et download jak masz to ze skanuj i wrzuc na neta chętnie zasysme

DAJ MI MINUS -

4ctv4egtc1.gif

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmień ten czerowny bo się źle czyta, i troche ta czcionka za duża, masz jakis Download do tego?

70947132.jpg

"Słowa takie jak uczciwość, honor i braterstwo nie są dla mnie tylko pustym frazesem wyrytym na ostrzu mego miecza"

"Pamiętaj, żeby nigdy nie przestawiać myśleć.!"

"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać"

Copyright by Gerdinus

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hmn moze opiszesz jeszcze random aim czyli losowy aim czyli nie bije non stop w te same punkty uzywajac jakiegos transy naprzyklad capsule surface tylko robi to losowo :P peace

• 9 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...