Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux Mega Tutorial

Papa Smurf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
LINUX MEGA TUTORIAL

1.Wstęp
W ostatnim czasie strasznie dużo osób chce zainstalować linuxa+ et+ eth. Stąd zdecydowałem się na napisanie tego tuta. Będzie to jakby przepis(co jak po kolei należy robic) oparty na różnych tutorialach znajdujących się w necie. Pisząc tego tuta opierałem się głownie na ubuntu, ale większość będzie również pasowała do mint(które jest oparte właśnie na ubuntu).

2.Wybór systemu
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to wybrać odpowiedni dla siebie system. Najlepszym wyborem według mnie będzie ubuntu lub mint. Dla bardziej zaawansowanych użytkowników polecam debiana, którego sam użytkuję. Ponadto musimy dokonać wyboru wersji danej dystrybucji. Jeśli zdecydowaliśmy się na ubuntu musimy pamiętać że najnowsza wersja(9.04) nie współpracuje ze starszymi kartami ati. Więcej na ten temat tutaj LINK
Dlatego jeśli posiadamy którąś z poniższych kart ati, musimy wybrac poprzednia wersje ubuntu np. 8.10

ATI Radeon 9500 Series
ATI Radeon 9550 Series
ATI Radeon 9600 Series
ATI Radeon 9700 Series
ATI Radeon 9800 Series
ATI Radeon X300 Series
ATI Radeon X550 Series
ATI Radeon X600 Series
ATI Radeon X700 Series
ATI Radeon X800 Series
ATI Radeon X850 Series
ATI Radeon X1050 Series
ATI Radeon X1300 Series
ATI Radeon X1550 Series
ATI Radeon X1600 Series
ATI Radeon X1650 Series
ATI Radeon X1800 Series
ATI Radeon X1900 Series
ATI Radeon Xpress Series (w tym np. Radeon Xpress 200)
ATI Radeon X1200 Series
ATI Radeon X1250 Series
ATI Radeon X2100 Series

3.Instalacja
Gdy już dokonaliśmy wyboru, musimy się wziąć za instalacje. Do tego potrzeba nam trochę miejsca na dysku. Jeśli chcemy zmniejszyć jakąś partycje, to musimy pamiętać o porządnej defragmentacji przed wykonaniem tej operacji. Inaczej możemy uszkodzić cała partycje. Również zalecam zrobienie backup-u ważnych danych, bo zawsze coś może się nie udać. Uwolnić miejsce na dysku możemy np. poprzez ubuntu live cd, na którym znajduje się odpowiedni program do partycjonowania.
Do instalacji linuxa będziemy potrzebować 3 partycji:

-root
-home
-swap

Na partycję Root powinniśmy przeznaczyć ok. 3-8Gb.Oczywiscie jeśli chcemy dać więcej to możemy ale po co? Ja dałem 6Gb i ten rozmiar partycji całkowicie mi wystarcza.
Co do partycji Home wielkość wyznaczamy według własnych upodobań, tak aby nam starczyło miejsca na nasze dane. Ja np. mam 26gb ale to i tak za dużo. Dla partycji wymiany przeznaczamy odpowiednia ilość miejsca korzystając z tego wzoru:

Ram <=128mb -> partycja swap=3x Ram
Ram <512mb -> partycja swap=2x Ram
Ram >=512mb -> partycja swap=512mb

Powyższe partycje te nie tworzymy przed instalacją. Robi się to podczas samej instalacji(w jej trakcie uruchomi się odpowiedni program do partycjonowania).
Gdy uwolniliśmy już potrzebne miejsce a także wybraliśmy odpowiednią wersje linuxa, możemy ją ściągnąć a później zainstalować.

UBUNTU DOWNLOAD

MINT DOWNLOAD

Pobrany obraz płyty musimy nagrać na płytę CD. Możemy tego dokonać np. za pomocą Nero lub innego programu do nagrywania płyt. To chyba potraficie zrobic :P
Co do samego procesu instalacji nie będę się zbytnio rozpisywał. Jest masa tutów poruszających właśnie te zagadnienie. Trzeba jednak pamiętać parę rzeczy:
1.Jak dojdzie do partycjonowania wybieramy opcje(?reczne ustawianie partycji? czy jakos tak xD).
2.Wszystkie partycje najlepiej robić jako partycje logiczne(jeśli mamy taki wybor).
3.Partycje Root i Home należy umieścić na początku wolnej przestrzeni, a partycje swap na końcu. Dzięki temu będzie ona szybciej działała.
4. Dla partycji Root ustawiamy punkt montowania na "/" , a dla partycji home na "/home"

INSTALACJA UBUNTU TUTORIALE:

LINK 1

4.Repozytoria
Po skończonej instalacji, koniecznie musimy skonfigurować repozytoria.

LINK

W przypadku gdy wyskoczą nam błędy typu:

The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY(...)

Należy wykonać to co znajduje się w tym tucie:

LINK

Wydaje mi się, że w mint skonfigurowane jest to automatycznie. Niestety nie jestem tego pewien.

5.Sterowniki do karty graficznej
Kolejną rzeczą którą powinniśmy dokonać po instalacji, jest instalacja sterowników własnościowych do naszej karty graficznej. W ubuntu i mint jest to mega łatwe, ponieważ znajduje się na nich program do automatycznej instalacji sterowników

6.Instalacja przydatnych programów
Możemy również zainstalować kadu lub np. inna przeglądarkę WWW(opera, Google chrome itp.).
Możemy bardzo łatwo tego dokonać poprzez wykonanie poniższych komend:

Instalacja kadu(odpowiednik gg na linuxa)

sudo apt-get update
sudo apt-get install kadu

Instalacja opery:

sudo apt-get update
sudo apt-get install opera

Wszystko wykona się automatycznie. Czy apt-get nie jest piękne xDD?

7.Instalacja et
Dobrze. Chcemy jednak pograć w et :D Musimy je najpierw zainstalować. Polecam instalacje według tego tutoriala:

LINK

W tutorialu tym mamy oprócz instalacji samego et opisaną:
-instalacje patcha 2.60b
-aktualizacje PB

8.Brak dźwięku w et

Niestety jak większość użytkowników nie będziesz miał dzwięku w ET. Na szczęście problem ten można rozwiązać.
Możemy skorzystać z tego tutoriala:

LINK

Zalecam jednak w punkcie 3, zamiast

echo "et.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0p/oss
echo "quake3.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0p/oss
echo "quake3.x86 0 0 disable" > /proc/asound/card0/pcm0c/oss

Wpisać:

modprobe snd_pcm_oss
echo "et.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0p/oss
echo "quake3.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0p/oss
echo "quake3.x86 0 0 disable" > /proc/asound/card0/pcm0c/oss
modprobe snd_pcm_oss

U mnie i paru innych osob te rozwiązanie działa.

9.Instalacja haxa (eth/eth32nix)
Gdy uporamy się z dźwiękiem, możemy zabrać się za instalacje dowolnego eth32nix/eth.
Najpierw ściągamy wybraną przez nas wersje eth/eth32nix z tąd:LINK
Do gry na Pb polecam seth32 a do gry w systemie hax vs hax np. ETH32nix Overdose FINAL. Oczywiście możemy wybrać inną wersje. Wszystko jest kwestia gustu.

ETH32nix
Kompilacja (z mpc forum)

Jestem dinozaurem

Użytkownik od 22 wrz 2007

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...